19 Ноември 2018понеделник03:57 ч.

Репортаж

В Сухиндол поднесоха брадата

С традиционен ритуал от десетилетия местните хора отбелязаха края на жътвата

/ брой: 151

автор:Ина Михайлова

visibility 1782

Когато се срещаме, все така да сме - с пълни хамбари с жито. С тези думи кметът на община Сухиндол инж. Пламен Чернев посрещна многобройните гости отблизо и далеч на традиционния от десетилетия празник, известен на местните хора като "поднасяне на брадата". Обичаят е свързан с приключване на жътвата и в този край се отбелязва на Илинден, 2 август, когато сухиндолци свеждат глави и пред саможертвата на участниците в Илинденско-Преображенското въстание. Доволни сме от реколтата, ще има хляб и той ще е добър, обобщи настроенията на стопаните инж. Чернев, който вече трети мандат ръководи общината.
Празничният следобед в Сухиндол започна с музика, която привлече мало и голямо на площада. За да дойде мигът, в който символично от нивата бяха донесени последните житни класове. За да бъдат връчени на земеделеца, постигнал най-високи добиви през изминалата година. Именно той получава "брадата". Поемайки снопа, стопанинът изрече заветните за сухиндолци думи: "Тази година го повдигам, догодина да не мога."
Като се поздравиха за прибраното в хамбарите жито, сухиндолци отново отправиха молитва за берекет наесен. Гроздето върви добре, ще напълним и бъчвите, зарекоха се местните винопроизводители. Молитвите, които отправихме на Трифон Зарезан, бяха чути от Господ, дано след месец и гроздето да е добро, благослови мнозинството на площата в Сухиндол Великотърновският митрополит дядо Григорий.
Ритуалът "поднасяне на брадата" е характерен за Сухиндол. Преди години сухиндолци по цял ден и цяла нощ отбелязвали края на жътвата в местността "Върбака". Край реката мало и голямо разпъвало трапези, пяло и играло денонощие. Участниците в ритуала обикаляли около "брадата" - последните класове, окичени с босилек и полски цветя, увити с бял и червен конец. Един от тях символично се търкалял по нивата, та догодина тежки снопи да налягат по земята. След това "брадата" се отнасяла до хамбара на стопанина, където да дочака есента, когато зърната й ще бъдат хвърлени в земята най-напред, та да наспори идната година трудът на стопаните.
Част от ритуала е и хвърлянето на трохи с пожелания за берекет и здраве. А земеделецът, получил "брадата", дарява тези, които му поднасят сноповете, с баница, питка и менче с бистра вода, като нарича: "Колкото са капките от водата, толкова тежки снопи да налягат по нивята". Традиционният ритуал и тази година бе възпроизведен от местни самодейци, които символично отбелязаха Малък Зарезан - така стопаните в този край казват на Илинден и края на жътвата.
По-възрастните суходолци, които с радост посрещнаха празника и тази година, споделяха на деца и внуци, че на 2 август, освен за края на жътвата, по традиция се разказват приказки и се пеят песни за Свети пророк Илия, който кара огнена колесница с шест коня по небето и измолва от Бога за тях здраве и благополучие, хубаво време и берекет.
И тъй като на Илинден не се работи на полето и не се върши къщна работа, за да се почете паметта на пророк Илия, местните хора бяха на площада. За да се радват на песните и танците на самодейците от НЧ "Трезвеност 1870", ДЮФА "Шарени мъниста" и "Малките сухиндолци". Богатата програма бе посрещната с възгласи на задоволство от добре свършената работа. И с надежда за още по-добра реколта от лозовите масиви.
През 2017-та в Сухиндол засадиха нови терени с традиционния за района сорт гъмза. Младите лозички вървят добре, ще има работа, коментираха хората на площада. В гласовете им обаче имаше и тревога за бъдещето на родния им град. Кметът е младо и оправно момче, добре се справя, макар че в началото се съмняваха в него, защото нямаше опит, сподели възрастен сухиндолец. Пламен обаче показа, че може да му се има доверие, затова и на последните местни избори зад него застанаха всички партии в общината без реформаторите и ГЕРБ, ама те са друга бира, допълни той.
Кметът прави всичко по силите си, за да реши проблемите, ама защо "отгоре" няма помощ, питат сухиндолци. Тревожат се, че няма работа и ще изтърват градчето. Ей на, във винпрома, някога разнесъл славата по света не само на Сухиндол, но и на България, сега работят около 50-ина човека. Дано с новите лозя повече млади хора да се върнат тук, казват местните хора. Някои от тях вече правят успешни опити да развиват еко- и селски туризъм, но и тук има проблем.
Повече от две години заради свлачище е затворен пътят между Сухиндол и Севлиево, а пряко засегнати са стотици. Преди няколко месеца те дори организираха мирен протест, връчиха и подписка с 1200 подписа на кмета инж. Чернев. Местната власт си е свършила работата, но доскоро нямало отговор от Междуведомствената комисия по бедствия и аварии към МС. Имаме положителен отговор оттам, включени сме в списъка, но... няма пари, уточнява Пламен Чернев. Обходил е всички институции, разговарял е с кого ли не, магистрала е прокарал до София, но... Когато Лиляна Павлова беше регионален министър, ми отговори простичко, че пътят е четвъртокласен, а те за четвъртокласни пътища пари не давали, разказа инж. Чернев. Той обаче не се отказал, минал през омбудсмана Мая Манолова, през вицепрезидента Илияна Йотова, сега се надява, че от идната година може и да има движение. Готови сме дори с проекта, но не можем да го вземем от проектантите, защото и за това са необходими стотина хиляди лева, а ги няма. Няма да се спра пред нищо, но защо в тази държава трябва да търсим начин как и чрез кого да стигнем до най-горе, за да се реши въпрос, важен за хората, не спира да се чуди Чернев. За решаване на проблема са необходими доста пари - около 7 млн. лв., но може да стане на два транша, пресмята той. И не се стърпява да каже, че в минали години кабинетът на ГЕРБ е отпускал средства на общини, които имат дори нарушения, за попълване на "дупки" в бюджетите им, а за свлачището в Сухиндол няма и няма.
Има и други неща, за които се тревожа, споделя макар и на празник Пламен Чернев. В пощите остана на работа един човек, нямало да назначават друг, а този служител трябва да дава пенсиите на всички, как ще се оправя, уточнява той. В местния полицейски участък трябвало да има четирима на щат, но на практика полицаите са трима. Сега им взели един, пратили го в Павликени, та останали двама. И как се справят с престъпността, питам инж. Чернев. А той отговаря простичко: регистрират я. И се усмихва на хората, които не спират да го поздравяват за Илинден и за стореното досега.
Празникът на сухиндолци е към своя край, а те не си тръгват от площада. Като добри стопани, чиято най-голяма ценност е земята, искат да споделят тази своя любов с всеки гост на града. И да го накарат да се връща в Сухиндол и за гроздобер, и за Трифон Зарезан, и за края на жътвата.


Снимки АВТОРКАТА

Сухиндолци и гостите на града изпълниха рано-рано площада, за да отбележат традиционния празник "поднасяне на брадата". Вицеконсулът на Генералното консулство на Русия в Русе Иван Пивоварчук, народни представители, кметове и почетни граждани на Сухиндол уважиха тържеството. Специален поздравителен адрес изпрати вицепрезидентът Илияна Йотова


Младата надежда на националния отбор по тенис до 16 г. Симеон Костов, ученик в 10 клас на СОУ "Св. Климент Охридски" в Сухиндол, благодари на кмета инж. Пламен Чернев и на председателя на ОбС Ивайло Отчев, директор на училището, за подкрепата. Младежът подари последната си спечелена купа на своето училище, а тенис ракетата, с която е извоювана, на кмета


Последните класове с пшеница бяха донесени символично от нивата


Стопанинът с най-високи добиви взе "брадата", за да я съхрани до есента, когато житните семена ще бъдат посети


С много танци и песни самодейците на Сухиндол отбелязаха празникаУтре става ясна съдбата на коалицията

автор:Дума

visibility 109

/ брой: 224

Предстоящо

автор:Дума

visibility 55

/ брой: 224

2000 униформени бяха на пост

автор:Дума

visibility 51

/ брой: 224

За Цветанов оставката на Симеонов заздравявала властта

автор:Дума

visibility 52

/ брой: 224

България е в топ 5 на страните с най-висока инфлация в ЕС

автор:Дума

visibility 52

/ брой: 224

Пускат в продажба е-винетките от 17 декември

автор:Дума

visibility 43

/ брой: 224

Борисов иска 20% от гръцкия терминал за газ

автор:Дума

visibility 58

/ брой: 224

Въглища и дърва вече с опаковки и етикети

автор:Дума

visibility 42

/ брой: 224

Лавров: Газ през България само с гаранции от ЕС

автор:Дума

visibility 90

/ брой: 224

Шрьодер иска нови съюзници на Берлин

автор:Дума

visibility 70

/ брой: 224

Кратки новини

автор:Дума

visibility 49

/ брой: 224

Чехите протестират срещу премиера Бабиш

автор:Дума

visibility 43

/ брой: 224

И докога ще продължава това чудо?

автор:Петра Ташева

visibility 62

/ брой: 224

Думи за Велко Вълканов

автор:Методи Георгиев

visibility 95

/ брой: 224

Пациентите мрат, министърът вика: По стандарт е!

автор:Аида Паникян

visibility 134

/ брой: 224

С бюджет 2019 кабинетът нарушава Конституцията

автор:Велиана Христова

visibility 63

/ брой: 224