22 Март 2019петък11:35 ч.

Панорама

Фест

"Заедно в 21 век" - послание за мир чрез творчество и изкуство

Участници от 12 страни се включиха тази година в традиционния фестивал

/ брой: 151

автор:Боян Бойчев

visibility 946

Десетото юбилейно издание на международния фестивал "Заедно в 21 век", организиран от Фондация "Устойчиво развитие за България" и СОК "Камчия", обедини художници, певци, музиканти, танцови състави, хорове, фотографи, поети, писатели, композитори и деца от 12 държави - Русия, България, Молдова, Полша, Грузия, Армения, Израел, Румъния, Литва и др.
Фестивалът бе открит с церемония, на която се представиха таланти от различни националности. Музикални приветствия към участниците поднесоха лично творческите директори на фестивала - Наталия Барабанщикова и Кахабер Онашвили. По традиция всяка от страните се представя в отделен ден.
Фестивалът започна с Ден на България. Красотата на националните танци, ритми и музика представиха прекрасните изпълнители от фолклорния ансамбъл "Добруджа". Участниците от различни страни и националности се включиха в кръшното българско хоро. Проведоха се и майсторски класове по български танци и национална кухня.
В Деня на Русия бе отдадена почит и памет на героите, загинали във Втората световна война, поднесени бяха венци и цветя на паметника на загиналите подводничари край устието на р. Камчия. Гостите се запознаха с инициативите "Белите гълъби на мирното детство" и "Добротворци", като всеки от тях стана посланик на доброто и мира в страната си. Тебеширени бели гълъби полетяха и в конкурса сред най-малките участници за рисунка на асфалт. Залата дълго аплодира известна руска певица от Санкт Петербург Альона Бикулова. На сцената излязоха над 20 млади изпълнители, които пяха, танцуваха, изпълняваха стихове на известни руски автори. Беше представен и първият филм, заснет от Международната детска кино-школа "Сергей Бондарчук". Във филма "Мойдодыр" по приказката на А. Чуковски участват деца от над 15 страни, които са на творчески лагери в "Камчия". Филмът бе представен от популярната актриса, сценарист и режисьор Наталия Бондарчук, която проведе и мастер клас.
Концерт изнесе и израелската актриса и писателка Анастасия Забродина.
Едно от най-дългоочакваните събития бе Денят на Грузия. Специално за фестивала "Заедно в 21 век" пристигнаха популярните хорове от Тбилиси "Унисони" - с ръководител Зураб Гиви Багурадзе и "Швидкатса", с ръководители Николоз Кирвалидзе и Давит Нозадзе. Подарък за публиката бе уникалното изпълнение на ръководителите на всички грузински хорове, със специалното участие на Кахабер Онашвили, които показаха красотата и неповторимото многогласие на земята на картвелите. 
Вечерта на Молдова впечатли публиката с брилянтното изпълнение на хор "Рапсодия", а също и с участието на талантливите деца от Кишинев. Колективът на Наталия Барабанщикова получи и голям подарък - той бе поканен да стане представителен хор на Бюрото по междуетнически отношения към правителството на Молдова.
Денят на Армения премина с представяне на композитора Арсен Харутюнян, с изложба на фотографа Едгар Мартиросян, изложби на типични фолклорни накити на авторите Сергей Абовян, Луиза Бадикян и Силвия Харутунян. Специален интерес предизвика майсторския клас по арменска хорова музика на Нарине Давтян.
С прекрасен спектакъл-концерт на хор "Канто", ръководен от Мариян Шчепански, премина вечерта на Полша. Момчетата и момичетата от полския град Влоцлавек - на река Висла, изнесоха 90-минутен спектакъл. Между атрактивните изпълнения хорът бе подготвил изненади за публиката - представена бе традиционната полска народна носия, а също и характерни за страната ястия. В крайна сметка "Канто" бе обявен за победител сред хоровите колективи в юбилейното издание на Фестивала "Заедно в 21 век", а ръководителят им Мариян - за най-добър диригент. Със свои участия към тях се присъедини и хорът на музикалното училище "АСБЕЕК" в гр. Потск, както и две от най-известните полски диригентки - Барбара Гаек - Краска от гр. Забже и Агнешка Йохимек - Трела от Краков.
Великолепен концерт с църковна музика изнесоха хоровите колективи "Лия-Чукарлия" от Молдова и "Кириллица" от руския Калининград. Те пяха в Катедралния храм "Св. Успение Богородично" във Варна на старославянски и на молдовски език. Концертът започна веднага след неделната литургия и зарадва пълния с хора храм. 
По същото време в СОК "Камчия" се проведе и Международният фестивал за детско творчество "Звездите на Камчия", който е под знака на ЮНЕСКО. В него се включиха над 100 участници с повече от 50 изпълнения в девет категории.
Така в продължение на 14 дни творци от различни националности, участници във фестивала "Заедно в 21 век" работиха съвместно, създаваха нови форми в изкуството, твориха, за да опознаят красотата на страните си, на езика, музиката и фолклора си и почувстваха, че именно те - творците на 21 век, са посланиците на красотата и мира, те са миротворците на нашия век.

"Топлофикация София" пак трупа дългове

автор:Дума

visibility 136

/ брой: 56

"Булгаргаз" ще купува газ извън Русия

автор:Дума

visibility 247

/ брой: 56

Съдбата на пакета "Макрон" остава неясна

автор:Дума

visibility 140

/ брой: 56

Няма да има дълго отлагане на Брекзит

автор:Дума

visibility 62

ЕС готов да отложи Брекзит до 22 май

автор:Дума

visibility 173

"Брекзит" се заплете още повече

автор:Дума

visibility 184

/ брой: 56

ЕНП замрази членството на ФИДЕС

автор:Дума

visibility 175

/ брой: 56

Апартаментът

автор:Павлета Давидова

visibility 570

/ брой: 56

Полюсите на българската фило-фобия

visibility 207

/ брой: 56

В Испания няма давност за фашизма

visibility 238

/ брой: 56

ПРИКАЗНА ЖЕРАВНА

автор:Петра Ташева

visibility 140

/ брой: 56