18 Ноември 2018неделя00:34 ч.

Нов прочит на Вазов

Писателят е не само русофил, но и феодален старец, според речника на Симеон Дянков

/ брой: 153

автор:Лозан Такев

visibility 832

Една голяма годишнина е в календара ни. Необходимо е само да я забележим и отбележим. 160 години от рождението на патриарха на българската литуратура, най-изявеният русофил Иван Вазов, писател, общественик, министър, дори феодален старец, според речника на министър Дянков. Иван Вазов е и член на БАН от миналия век...
Библиотека "Софийски бюлетин" периодично поглежда в ценностите на българската литература.
Така покрай редица партийни и други документи в поредицата се появиха български и руски песни, творби на Яворов, Ботев, Вапцаров, Смирненски, Славейков... А сега беше наистина ред на Иван Вазов. Затова и се обърнах за подкрепа и съдействие към ръководството на най-голямата политическа сила у нас - БСП. Още преди три-четири месеца. Косвено ми бе отговорено, че се налага да се подготви писмена анотация за необходимостта от подобна подкрепа, нещо като пиар обяснение каква ще е ползата за БСП, ако подкрепи много скромно финансово изданието. Почти приех обидно да обяснявам необходимостта от подобен литературен факт... А може би така трябваше преди време да се изисква писмено анотиране на необходимостта от участието на редица чалгапевци, на "Комиците" в кампаниите на БСП за изборите... Преслава и Анелия доведоха хиляди деца в градинките да пеят с тях "яките" си парчета, Азис събра населението на Смолян, "Комиците" правиха кампания с фокусите на Ненчо и Ненка в Южния парк пред двеста избиратели... А отклонихме видни български артисти и певци заради цитираните по-горе участници в кампанията на БСП за поредни избори... Комиците и смешниците спечелиха, БСП загуби и избори, и доверие, и интелигенцията си...
Сега ми бе поискано аргументирано предложение и обяснение каква ще е ползата за БСП, ако подкрепи подобно издание... Такова издание излезе и без финансовото съдействие на НС на БСП. Благодаря на Антон Илиев, български бизнесмен, родолюбив и патриотично настроен гражданин.
А ползата за БСП, продължавам да смятам, щеше при всички положения да е по-голяма дори от участието й в тройна коалиция с наследници на Фердинанд и Осман, довело я до пагубни резултати след това. Книгата "Иван Вазов в интернет и на офсетова хартия", дело на издателска къща "Александрова дизайн", е в книжарниците... За да потвърждава истината, че Иван Вазов не е улица, не е общински пазар, не е само национален театър, не е жилищен комплекс, читалище и училище. Но и паметник. Паметник срещу Дома на Москва в столицата в някогашната сграда на руското посолство у нас. С Вазов можем само да се гордеем. И да не го забравяме. Да не го вадим от читанките и да не прекрояваме учебните програми заради негови стихотворения и произведения.
Неотдавна в Рим се появи и паметникът, дело на Величко Минеков, с който бе отбелязан 160-ият рожден ден на поета. А и чужденците у нас виждат онова, което сами не забелязваме. У нас има дух, възрожденско чувство. По улиците се продават цветя и книги. Така, както почти никъде по света. Продават се и се подаряват още книги и цветя... В една бедна страна, в една страна, където кризата играе лоша шега най-вече в културата.
И ако моят скромен съставителски и издателски труд с малкото джобно издание, излязло благодарение на помощта на Антон Илиев и приятели в юбилейната за българската литература година като памет и синовен поклон пред името на патриарха на българската литература, стигне и до вас, прелистете 128-те му странички, направете своя нов прочит на онова, което трябва да си припомняме от време на време в иначе нелекото всекидневие на всеки от нас - писател и читател.

Зимата нахлува от утре

автор:Дума

visibility 0

ДПС: Закъснялата оставка не решава проблемите

автор:Дума

visibility 21

Майките сложиха сиви шалове, свалиха черните знамена

автор:Дума

visibility 26

Сидеров пак в атака: Иска оставката и на Каракачанов

автор:Дума

visibility 44

Ще плащаме такса за преминаване по мостове и тунели

автор:Дума

visibility 448

/ брой: 223

ВМЗ ще прави дронове по израелски технологии

автор:Дума

visibility 345

/ брой: 223

БНБ очаква по-нисък растеж

автор:Дума

visibility 150

/ брой: 223

Разходите на домакинствата пак са повече от доходите

автор:Дума

visibility 143

/ брой: 223

Израел отива на предсрочни избори

автор:Дума

visibility 206

Лондон одобри сделката за "Брекзит"

автор:Дума

visibility 235

/ брой: 223

Медиите на Острова скептични за "Брекзит"

автор:Дума

visibility 192

/ брой: 223

Лепило за конструкцията

автор:Ралица Николова

visibility 235

Скритният човек от народа

автор:Лозан Такев

visibility 631

/ брой: 223

Борисов, спри да лъжеш!

visibility 1304

/ брой: 223

Агресията в училището допълзя от обществото

автор:Денчо Владимиров

visibility 257

/ брой: 223