02 Октомври 2022неделя22:06 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес ще има разкъсана средна и висока облачност, която след обяд ще се вплътнява. Привечер и през нощта срещу неделя в Западна и в Централна България ще има краткотрайни валежи от дъжд, на отделни места - временно интензивни и значителни по количество, придружени с гръмотевични бури. Ще духа до умерен югозападен вятър. Топло, с максимални температури между 27° и 32°, в София - около 28°. Днес ще има разкъсана средна и висока облачност, която след обяд ще се вплътнява. Привечер и през нощта срещу неделя в Западна и в Централна България ще има краткотрайни валежи от дъжд, на отделни места - временно интензивни и значителни по количество, придружени с гръмотевични бури. Ще духа до умерен югозападен вятър. Топло, с максимални температури между 27° и 32°, в София - около 28°.

Как се лови черна мряна?

Някои тънкости и важни подробности, които трябва да се знаят от риболовците

/ брой: 150

автор:Милчо Андреев

visibility 30132

За риболова на черна мряна се използва среден телескоп с дължина 3-4,5 м, като може да бъде и без водачи. При ловене с телескоп с водачи и макари може да замятаме на по-големи дистанции. Основното влакно трябва да бъде около 0,14 мм. Използват се куки от № 14 до № 9. Плувката при риболов на леко трябва да е средна или по-малка. Утежняването със сачми се прави на 25-30 см от куката.
Черната мряна се лови на леко (плувка), на дъно и на полутежко. Най-често се прилага риболовът на плувка. Той обаче е подходящ само за по-големи вирове и бързеи със слабо течение. Стръвта винаги трябва да се намира близо до дъното, тъй като мряната винаги се държи на дъното и не се качва високо. Много е важно мястото да е добре захранено. Подходящата стръв са варено жито, тесто, кус-кус, бели и торни червеи, сирене. При ловене в бързей плувката трябва да се задържа, за да успее мряната да налапа стръвта, преди да я отнесе течението.
При риболов на дъно се използва подходяща спирала за захранката. Куките се закачват над нея на странични поводи. Хранилката се напълва с хляб или кус-кус, а за стръв се използват червеи или варено жито.
Един от най-успешните монтажи е на полутежко. За утежняване се поставят няколко малки сачми. За индикация на кълването се използва така наречената влашка плувка. На около метър под върха на телескопа се поставя малка плувка, която не се потапя под водата. Когато рибата започне да кълве, плувката започва да трепти във въздуха.
Миризмата на сиренето е много примамлива за черните мрени, и то е много ефикасно както за стръв, така и за захранка.
Много добра стръв са белите и торните червеи. Белите червеи се използват предимно през лятото при по-бистра вода. Торните червеи са подходяща стръв за пролетта и есента при мътна вода. При захранване белите червеи се поставят в добре замесена глина. Във Франция обикновено замесват глината с конска тор, чийто мирис също привлича мрените.
Отлична пролетно-лятна стръв са личинките на ручейника, които живеят в тръбички от различни материали под камъните.
Различаваме два подхода при риболова на черна мряна: стационарен и подвижен. Стационарно се лови в по-големи вирове с добро предварително захранване на определено място. В самите вирове рибата е много разпръсната и целта на захранката е да я събере в дадена точка. Този метод е много ефикасен и е подходящ за рибари, които обичат уседналия начин на ловене, без много движения. Може да се лови по личен избор на плувка или на дъно.
Подвижният риболов на черна мряна е по-интересен и разнообразен. Лови се обикновено  на дъно в бързеите над и под вировете. Знаем, че мряната е стадна риба. Когато тя удари на определено място, трябва да се замята многократно пак там и скоро ще последва ново кълване. Ако до 5-10 минути няма кълване, мястото трябва да се смени, тъй като явно няма наличие на риба. При този начин на риболов е много важна формата на употребяваните тежести, тъй като по бързеите дъното е осеяно с камъни и има опасност от закачки. Закачките намаляват при използване на удължена цилиндрична "тиролска" тежест или плоски тежести с кръгла форма.

 

Иван Иванов: Необходимо е модернизиране на икономиката

автор:Дума

visibility 92

/ брой: 190

Банките вдигат лихвите от октомври

автор:Дума

visibility 527

/ брой: 190

ЕБВР повиши прогнозата за българската икономика

автор:Дума

visibility 310

/ брой: 190

Арменският поп

автор:Дума

visibility 147

/ брой: 190

Безплатно ли?

автор:Деси Велева

visibility 397

/ брой: 190

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ