30 Май 2020събота21:40 ч.

"Български витраж" - завръщането на "Шипка" 6

/ брой: 275

автор:Дума

visibility 31

Първата изложба, изцяло посветена на историята и съвременните тенденции в българската стъклопис, се завръща в София. Пропътувала немалко километри в рамките на цялата 2015 г., "Български витраж" се завръща в столицата обогатена с нови творби от вече представените художници, но също така и с нови имена в авторския списък. Тя ще бъде открита на 3 декември от 18 ч. на ул. "Шипка" 6, етаж 4.
Изложбата запазва своя исторически и образователен характер с фотосите, представящи стъклописите на художниците Харалампи Тачев, Иван Пенков, Дечко Узунов, Георги Атанасов, Атанас Кожухаров и Никола Буков, съхранявани в сградите на големи държавни институции.
Числото на авторския списък наброява около тридесет имена, занимаващи се професионално с витраж, а немалка част и с други монументални техники като мозайка и стенопис - Анастасия Тонкова, Андрей Янев, доц. Борис Желев, Венелин Фотев, Венера Константинова, Венко Трифонов, Владимир Леков, Ева Димитрова, Емилия Димитрова, Иван Ламбров, Иванина Тодорова, доц. Илия Янков, Йорданка Илиева, Кирил Навущанов, Лъчезар Дочев, Марин Маринов, проф. Николай Драчев, проф. Олег Гочев, Петър Савов, доц. Сашо Рангелов, Силви Басева, Станимир Божилов, Цветан Стоянов и Юрий Василев.
Гордост за организаторите от Съюза на българските художници и фондация "Българско арт стъкло" са петимата дебютиращи артисти, които направиха своята първа изява пред публика именно с този проект: Велина Сталева, Весела Петрова, Даниел Иванов и Невена Лефтерова, възпитаници на Факултета по изобразителни изкуства при Великотърновския университет, както и Никола Грозданов от Националната художествена академия.
 

Плащаме за вода и без консумация

автор:Дума

visibility 1087

/ брой: 100

Алкохолните турове по морето ще бъдат забранени

автор:Дума

visibility 456

/ брой: 100

Банковото кредитиране се сви с над 300 млн. лв.

автор:Дума

visibility 226

/ брой: 100

Данъчен гювеч по герберски

автор:Евгени Гаврилов

visibility 580

/ брой: 100

Датата

автор:Дума

visibility 250

/ брой: 100

Плагиатството на Радой Ралин

автор:Христо Георгиев

visibility 1663

/ брой: 99

Пандемична демокрация

автор:Владимир Георгиев

visibility 463

/ брой: 99

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ