Руска кухня
Подправка: руски трапезен хрян
/ брой: 194
Хрянът е основната руска студена подправка, употребявана с всички видове студени и варени рибни блюда. Подправката се сервира задължително и със студени меса, предимно свинско.
Ще са ни нужни:
За приготвянето на хрян е нужен много добър висококачествен изходен продукт.
Коренът трябва да бъде с дебелината поне колкото пръст, без наранявания, сочен, здрав.
Начин на приготвяне:
Почиствате корена с нож, като избягвате миенето с вода, в краен случай леко изплакнете почистения корен под струя студена течаща вода. След това настържете на ситно ренде, като приготвите предварително буркан с плътно затваряща се капачка, налейте на дъното студена преварена вода. Останалите парченца хрян също се поставят в съда с готовия хрян.
Като настържете всичко, към готовата маса добавете малко вода до получаването на гъста каша, захар и сол на вкус.
Непосредствено преди сервиране на една супена лъжица от сместа се прибавя по една чаена лъжица сметана.
Готвач Юс