29 Ноември 2021понеделник11:51 ч.

99% съгласие на партиите за екологията

БСП предложи осем приоритета със 109 мерки

/ брой: 228

автор:Деси Велева

visibility 1286

До 99% съгласие по приоритетите в областта на екологията постигнаха "Продължаваме промяната", "БСП за България", "Има такъв народ" и "Демократична България" по време на разговорите за бъдещо коалиционно споразумение. Те се обединиха около тезите за прекратяване на корупционните практики, защита на страната ни по 16-те наказателни дела в Европейската комисия в областта на околната среда, строг мониторинг за качеството на въздуха, защита на биоразнообразието, спешен преглед на състоянието на язовирите, спиране за загубите на вода по водопреносната мрежа. Дискусията продължи  рекордните шест и половина часа, а в началото й Кирил Петков от "Продължаваме промяната" категорино заяви, че отсега нататък няма да се допуска купуването на пластмасови бутики за вода, а новите служебни автомобили в институциите ще бъдат само електрически. Той определи корупцията в сферата като безумна и подчерта, че за ремонт на язовири се е крадяло едно към три и така една трета от парите са отивали за подкупи. Значи има достатъчно средства, въпросът е да ги вкараме по правилния начин, коментира Петков. 

БСП предложи осем приоритета със 109 мерки, които бяха представени от Атанас Костадинов, депутат в три парламента и бивш зам.-министър на околната среда. Той бе категоричен, че е време за реални реформи, тъй като в сектора има драматични проблеми. Костадинов акцентира върху кризата във водния отрасъл, като предложенията му изцяло залегнаха в бъдещото коалиционно споразумение. Той наблегна върху нуждата от цялостна реформа във ВиК сектора, от административни и законодателни промени, от възстановяване на басейновия принцип за управлението на водите, от единен воден орган за управление и от воден кодекс.

Приеха се идеи на социалистите за промени в областта на биоразнообразието и подобряването на качеството на въздуха. В сферата на отпадъците бе решено да се спре нерегламентираният внос и изхвърляне на отпадъци, данъчни стимули за редуциране и рециклиране на смет, прилагане на принципа "замърсителят плаща". 

Три конкретни теми предизвикаха допълнителни дискусии между политическите формации. Без да се постигне пълно съгласие, приключиха разговорите за извеждане на Държавната агенция по горите от Министерството на земеделието и тя да мине под шапката на вицепремиер. "Агенцията по горите не може да остане под същото ръководство, това трябва да се прекрати. Ако остане там, ще продължат лошите практики", категоричен бе Кирил Петков. 

Другата извънредно дискутирана тема бе за налагане на мораториум върху застрояването по Черноморското крайбрежие. Обсъди се идеята дали първо да се предвидят промени в закона за устройството му. 

Третата тема без пълен консенсус бе за изгарянето на РДФ горивото от завода за отпадъци на столицата в инсталация в ТЕЦ "София". Спорът бе около това дали изобщо да се изгражда съоръжението и къде да бъде построено то.

 

 

Топлофикациите искат 50% по-скъпо парно

автор:Дума

visibility 673

/ брой: 229

Бюджет 2022 готов най-късно до края на януари

автор:Дума

visibility 599

/ брой: 229

Над 60% от стопанствата са изчезнали за 10 години

автор:Дума

visibility 672

/ брой: 229

Данъчните връщат до 1350 лв. за три деца

автор:Дума

visibility 610

/ брой: 229

Ще спрат ли ваксините Омикрон?

автор:Дума

visibility 139

Новият КОВИД-вариант вече е в Европа

автор:Дума

visibility 667

/ брой: 229

Байдън против нови санкции срещу "Северен поток 2"

автор:Дума

visibility 660

/ брой: 229

Ердоган търси виновни за кризата

автор:Дума

visibility 637

/ брой: 229

Дотук добре

автор:Таня Джаджева

visibility 696

/ брой: 229

Постигнахме съгласие за енергетика в полза на хората

автор:Нора Стоичкова

visibility 853

/ брой: 229

КОВИД-19 превзе и болничните

автор:Аида Паникян

visibility 731

/ брой: 229

Предизборният пиар - война без правила

автор:Юлия Кулинска

visibility 982

/ брой: 229

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ