99% от натуралните сокове се правели с вносен концентрат
/ брой: 215
99% от натуралните сокове у нас се правят с вносни плодови концентрати, каза председателят на Асоциацията на производителите на безалкохолни напитки в България Милчо Бошев пред "Фокус". У нас не се внасят плодовете, които да се преработват, а направо концентрати, при които сухото вещество понякога достига 70% и са почти на прах. Витамините се запазват, тъй като водата от плодовете се извлича на по-ниска температура, според Бошев. Концентратите се разреждат и се бутилират като готови натурални сокове. Единственият натурален сок, който се произвежда изцяло в България, е този от арония, която се отглежда в страната. Разпространените сокове от моркови у нас например се правят с концентрати от Полша, която е най-големият производител на този зеленчук в целия ЕС.
Според Милчо Бошев в плодовите сокове не може да има консерванти.
Вносът на портокалов концентрат е от Бразилия, Кипър, Израел, Турция и др. "Те са асептични продукти, така че при тях не е разрешено да се влагат консерванти", обясни той. По думите му на някои сокове умишлено е написано, че не съдържат консерванти и оцветители, тъй като това е "станало мода". Изискването за това е записано в наредба за изискванията за напитките от плодове. Спорове има по отношението на добавената захар в нектарите, коментира още Бошев. По думите му след промяна на европейското законодателство, добавянето на захар в нектарите ще бъде забранено и дори няма да се посочва на етикета.
Междувременно Агенцията по безопасност на храните (БАБХ) съобщи, че започва масови проверки на предприятията за производство на безалкохолни напитки, които ще продължат до 12 октомври.
Напитките от плодове ще бъдат проверявани за изискванията за наименованието и състава им. Особено внимание ще се обърне на правилното посочване на добавките върху етикетите, както и за допълнителната информация, която трябва да се изписва, за да бъде информиран коректно крайният потребител.