19 Май 2024неделя06:46 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

8535 искат статут на бежанци в България

400 души от Алжир и 300 от Афганистан чакат извеждане от страната, МВР организира чартър за иракчани

/ брой: 273

автор:Павлета Давидова

visibility 57

9820 души са бежанците в България, обяви вчера вътрешният зам.-министър Васил Маринов. От тях незаконно пребиваващите в страната са 1230, а 55 са настанени в арестите на граничната полиция. 8535 души са в очакване да получат статут на бежанци. Статистиката бе обявена на кръгла маса "Изгубени граници - новата политика на ЕС за убежище и имиграция", организирана от българските евродепутати от левицата по инициатива на Илияна Йотова.
Според статистиката през юли месец в България са влезли 439 чужденци, през август - 1018, през септември - 2332, а през октомври те вече са 3626, направи съпоставка Маринов, за да илюстрира увеличения поток от бежанци. От началото на ноември до момента границата са минали 1282 чужденци, добави зам.-министърът. Той подчерта, че е разработен план във връзка с увеличения поток от чужденци. Според МВР броят на влизащите в страната трябва да се намали 3,5 пъти - до 1000 души месечно. Необходимо е двойно увеличение на лицата, които се извеждат от страната, и от 80-100 души да достигнат 180-200 месечно. Третата препоръка е да се увеличи и броят на решенията за даване на статут и дневно да се издават по 150. "Две седмици след приемането на плана вече има признаци на успех. Ако доскоро на ден незаконно влизаха по 150-200 души, в сряда  през зелената граница у нас са влезли незаконно 16 души, 10 са задържани от турската страна, а 38 са блокирани на границата", обясни Маринов.
Зам.-министърът подчерта, че смисълът на изграждането на временното техническо съоръжение по границата ни с Турция, което е с дължина 33 км, не е за отблъскване на хората, които търсят спасение. Той бе категоричен, че целта е да се гарантира сигурността на границата ни с Турция, която е външна за Европейския съюз, както и да се предотврати възможността в страната да влизат лица с криминални прояви, оръжие и терористични наклонности.
120 000 евро ще отидат за извеждането на нелегални имигранти от страната вместо по програми за обучения. "В момента у нас има 400 души от Алжир, които очакват извеждане, 300 от Афганистан. Организираме чартърен полет за извеждане на иракчани", добави Маринов. 1400 служители са командировани от вътрешността на страната на границата, което струва повече от един милион лева годишно.

 

"Булгаргаз" съди "Газпром" за 400 млн. евро

автор:Дума

visibility 1133

/ брой: 91

КЕВР: Евтиното парно ще доведе до по-скъп ток

автор:Дума

visibility 1079

/ брой: 91

Изпитът за ловци поскъпва

автор:Дума

visibility 1108

/ брой: 91

Състоянието на Фицо остава "много тежко"

автор:Дума

visibility 1215

/ брой: 91

Нидерландия ще има дясно правителство

автор:Дума

visibility 1134

/ брой: 91

Скъсаха Преспанския договор в Атина

автор:Дума

visibility 1249

/ брой: 91

Извънредно положение в Нова Каледония

автор:Дума

visibility 1082

/ брой: 91

5 куршума

автор:Таня Глухчева

visibility 1299

/ брой: 91

Стъкмистика

автор:Мая Йовановска

visibility 1243

/ брой: 91

За достойна България в мирна Европа!

автор:Дума

visibility 1187

/ брой: 91

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ