7 пъти намалели лозята в Добричко
/ брой: 37
Площите с винени и десертни лозя в Добричка област са намалели седем пъти за последните 50 години, като през 2010 г. достигат едва 6086 дка, съобщават от териториалното статистическо бюро.
През 2009 г. в региона са произведени 107 000 литра бели вина и под 160 000 литра червени вина, което е 13 пъти по-малко от пиковата 1969 г.
Потреблението на алкохолни напитки в Добричка област за 2010 г. достига 26.9 литра средно на човек при 23.6 литра средно за страната. Виното присъства все по-рядко на трапезата на добруджанеца. За десет години потреблението му се свива с повече от 30 на сто и през 2010 г. консумацията е едва 6 литра средно на човек, посочват от статистическото бюро. Въпреки че изпитото вино в региона е малко над средните за страната 5.5 литра на човек, регионът се нарежда чак на 13 позиция в своеобразната класация.
Спад има и в консумацията на ракия - през 2010 г. на човек се падат по 0.9 литра, или с 40 на сто по-малко от предходната година. По потребление на ракия регионът се нарежда на последно място в страната. Консумацията на останалите спиртни напитки сумарно достига 0.2 литра средно на човек.
Потребителите в областта предпочитат най-много бирата, като средно на човек са изпити по 19.9 литра при 15.8 литра средно за страната.