24 Април 2024сряда17:19 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

СНИМКА ФОНДАЦИЯ “ДЕТСКИ КНИГИ”

6841 деца определиха победителите в "Бисерче вълшебно 2022"

/ брой: 99

автор:Дума

visibility 80

Победителите в десетото юбилейно издание на Националната годишна награда "Бисерче вълшебно" вече са известни. Това е първото отличие за детски книги у нас, чието жури са децата от 5 до 16 г. В надпреварата тази година участваха 121 книги, номинирани от 52 издателства и самопубликуващи се автори. От 23 февруари до 11 май децата имаха възможност да четат и да изберат 1 художествена и 1 нехудожествена книга, които да подкрепят. Правото си на глас упражниха 6841 читатели, които определиха победителите. За първи път бе връчено и отличието "Хвърчащите хора", посветено на всички, които неуморно насърчават четенето сред децата. Името му отново е вдъхновено от творчеството на Валери Петров - кръстник и на "Бисерче вълшебно". Неговото стихотворение "Хвърчащите хора" описва идеално работата на ръководителите на читателските клубове "Бисерче вълшебно", на учителите и библиотекарите, които подпомагат мисията на фондация "Детски книги". 

Носители на отличията за 2022 г. по категории:

Откриватели

"Прегръдката" (изд. "Хермес") на Оуен Маклафлин и Поли Дънбар спечели с 234 гласа сред книгите за най-малките в категория "Откриватели" (5-7 г.), следвана от ДОпашати непознатиУ на тандема Събина Георгиева и Силвия Иванова (129 гласа, изд. "Меченосец") и "Азбучна математика" на Ангелина Жекова и Стела Стаменкова-Дин (106 гласа, изд. "Софтпрес").

Изследователи

В категория "Изследователи" (8-10 г.) на първо място и с огромна преднина пред останалите се класира "Дугулите и вълшебното листо" на Тони Теллалов, Никола Райков и Мая Бочева с 618 детски гласа.

Второ и трето място заеха съответно "Мортина. Разтърсваща изненада" (181 гласа, изд. "Кибеа") и "Шантавата министърка" на тандема Доминик Демерс и Тони Рос (157 гласа, изд. "Прозорец").

Мечтатели

Изборът на децата в категория "Мечтатели" (11-13 г.) отреди първо място на "Кеплер 62. Книга първа: Поканата" на Бьорн Суртлан, Тимо Парвела, Паси Питкянен и в превод на Росица Цветанова (изд. "Жанет 45"), която събра 159 гласа.

Второто и третото място са за "Пита" на Жени Костадинова и Ангелина Ангелова (151 гласа, изд. "Знаци") и "Любов, захар и магия: Щипка пакости" от Ана Мериано (123 гласа, изд. "Лютиче").

Майстори

В категория "Майстори" (14-16 г.), тази година статуетката е за "Турбо" на Николай Пенчев и Иван Коритарев (94 гласа, изд. "Труд"). Нейни подгласници са "Нощта на открднатите целувки" на Кейси Уест (85 гласа, изд. "Емас") и "Затъмнение" на шестима от най-популярните американски млади писатели (46 гласа, изд. "Егмонт").

Нещотърсачи

В категорията "Нещотърсачи" (5-16 г.) децата безапелационно избраха за най-любима нехудожествена книга "Всичко за приятелството" (651 гласа, изд. "Клевър бук"). Челната тройка се допълва от "Атлас на застрашените видове" на Радек Мали, Павел и Павла Дворски (421 гласа, изд. "Сиела") и "Историята на Стоичков за деца" (374 гласа, изд. "Софтпрес") на Любомир Николов.

Бъдещи читатели с мнение (под 5 г.)

По традиция вотът на децата под 5 години не участва в основното разпределение на гласовете в наградата, но книгите, събрали най-много обич, получиха златна лъжичка и златна виличка. Бъдещите читатели с мнение дадоха най-много гласове за "Опашати непознати" и "Моята първа книга за природата", съответно за художествено и нехудожествено заглавие.

По време на тържествената церемония по обявяване на победителите в Националната награда "Бисерче вълшебно 2022", фондация "Детски книги" отличи за първи път с приза "Хвърчащите хора 2022" петима учители и библиотекари, които неуморно насърчават четенето сред децата.

Идеята за това отличие се появява след равносметката, че всяка инициатива за насърчаване на грамотността и четенето е обречена на провал без усилията на хората, които въвеждат с търпение и внимание децата в света на книгите.

Докато обработвахме данните на гласувалите деца за изминалите десет години, с колегите ми осъзнахме, че зад сухата статистика стоят вдъхновяващите примери на учители и библиотекари, които ден след ден показват на децата, че книгите са прозорци към света. Тези изумителни личности не се появяват в новините, но без тяхната работа едва ли можем да мечтаем за светло бъдеще", каза Валентина Стоева, основател на фондация "Детски книги".

"Вдъхновяащите личности, с които работим, не са ментори. Те не назидават, не подбутват децата напред и не ги дърпат след себе си. Нужно ни беше име за отличието, което да олицетворява тяхната мъдрост, търпение, готовност да поставят децата на преден план и да им дават криле, с които да летят смело напред в живота. Стихотворението "Хвърчащите хора" ни даде отговора, а Анна Хаджимишева любезно ни позволи да го използваме за име на отличието", сподели Лора Филипова, изпълнителен директор на фондацията.

Първите носители на отличието са Миглена Манчева (учител в 119. СУ "Акад. Михаил Арнаудов" - София), Дияна Георгиева (библиотекар в Детски отдел при РБ "Партений Павлович" - Силистра), Антоанета Антонова (училищен библиотекар в ОУ "Любен Каравелов" и ПГ "Христо Ботев" - Попово), Пепа Димитрова (училищен библиотекар в 119. СУ "Акад. Михаил Арнаудов" - София), Мария Петрова (учител в ОУ "Райна Княгиня" - Пловдив).

Логото на отличието "Хвърчащите хора" е дело на художничката Лиляна Дворянова.

Награда "Бисерче вълшебно 2022" се организира от фондация "Детски книги" с подкрепата на Министерството на образованието и науката. Кампанията е частично финансирана от Програма "Култура" на Столичната община за 2022 г.

Ако промените минат, ще има помощи за фермерите

автор:Дума

visibility 346

/ брой: 78

АЯР даде постфактум лиценз за горивото на "Уестингхаус"

автор:Дума

visibility 360

/ брой: 78

Евтиният роуминг остава поне до 2032 г.

автор:Дума

visibility 360

/ брой: 78

ЕП узакони правото на ремонт след края на гаранцията

автор:Дума

visibility 354

/ брой: 78

Великобритания гони бежанците в Руанда

автор:Дума

visibility 283

/ брой: 78

200 мощни земетресения в Тайван за 12 часа

автор:Дума

visibility 438

/ брой: 78

Учителите в Белгия искат по-голям бюджет

автор:Дума

visibility 310

/ брой: 78

Китай насърчава ядрената енергетика

автор:Дума

visibility 278

/ брой: 78

Марионетка на задкулисието

автор:Александър Симов

visibility 355

/ брой: 78

Новите реалности

visibility 279

/ брой: 78

За БСП честно и откровено

visibility 377

/ брой: 78

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ