24 Март 2019неделя16:04 ч.

Книги

65 есета и писма от Алберт Айнщайн

Смисълът на съществуването се крие в това да правиш живота на другите по-добър, смята най-великият физик на ХХ век

/ брой: 2

автор:Вилиана Семерджиева

visibility 574

"Как виждам света" (ИК "Сиела") - сборник с есета и писма на гения Алберт Айнщайн, се появява за първи път на българския книжен пазар. Книгата, която е публикувана за първи път в оригинал през 1934 г., съдържа текстове с възгледите на учения по разнообразни теми. Българското издание на "Как виждам света" в превод на Димитър Николов е с твърди корици и портрет на Айнщайн, нарисуван от художника Дамян Дамянов.

65 есета и писма на един от най-великите умове на всички времена - гениалния физик Алберт Айнщайн - са публикувани в сборника. Текстовете в книгата са писани в различни периоди от живота на Айнщайн преди 1934 г. - когато най-великият физик на XX век е бил на върха на научната си кариера, но все още не е бил популярен като мъдреца на атомната ера. Основните теми, върху които откривателят на Общата теория на относителността пише, са религията и науката, човекът и богът, съдбата, войната и мирът, национализмът и хуманизмът и др.

Някои от текстовете са писма до приятели или непознати. Други са добре обмислени трактати на теми като "Смисълът на живота", "Религия и наука", "Фашизъм и наука" и "Еврейските идеали", "Проблемът на пацифизма". В книгата са включени и коментари на Айнщайн по актуални за времето си международни събития, както е в случая с "Америка и Конференцията за разоръжаване", и др.

В тези преломни години между двете световни войни посланието на Алберт Айнщайн е най-вече за солидарност, мир и обединение. Въпреки че създава текстовете, публикувани в "Как виждам света" в края на най-тежката икономическа криза в съвременната история, във времена, когато самият той е принуден да напусне страната си, за да се спаси от режима на Хитлер, Айнщайн поставя на първо място в ценностната си система - дори над собствените си научни търсения - доброто на човечеството. Геният описва размислите си в размирните първи десетилетия на XX век в тези есета, с които има за цел да убеди хората, че смисълът на съществуването се крие в това да правиш живота на другите по-добър.

Предговорът към първото издание на книгата започва с разяснителните думи: "Тази книга не представлява пълно събрано издание на всички писма, статии и изявления на Алберт Айнщайн. Тя е подбор, направен с една-единствена цел, а именно - да изгради образа на един човек. Днес този човек бива въвлечен, противно на неговите собствени намерения, във водовъртежа на политическите страсти на съвременната история. Така Айнщайн е сполетян от съдбата на толкова много други велики мъже от историята - неговият характер и мненията му са представяни на света напълно изопачени. Истинската цел на книгата е да предотврати тази съдба."

Апартаментът

автор:Павлета Давидова

visibility 1425

/ брой: 56

Полюсите на българската фило-фобия

visibility 416

/ брой: 56

В Испания няма давност за фашизма

visibility 460

/ брой: 56