29 Юли 2021четвъртък21:09 ч.

60% от малките фирми ще плащат по-скъп ток

/ брой: 111

автор:Дума

visibility 313

Едва около 40% от малките фирми, които от 1 юли 2021 г. нямат право да се ползват от държавно определените цени на тока, са си избрали търговец на електроенергия от свободния пазар. Това сочат данните на трите електроснабдителни дружества - ЧЕЗ, ЕВН и "Енерго-Про", които допреди ден приемаха заявления за смяна на доставчика.

На 10 юни изтече крайният срок за преминаването към борсовите цени на електроенергията, което означава, че 60% от т.нар. небитови клиенти от 1 юли ще бъдат пратени към доставчик от последна инстанция (ДПИ), каквито лицензирани дружества имат отново ЧЕЗ, ЕВН и "Енерго-Про". При ЧЕЗ това ще се случи за около 81 хиляди клиенти или 74 на сто от потребителите, които трябва да си избират нов доставчик. От ЕВН около 60 хил. потребители или близо 65 на сто ще отидат на скъпата енергия, а при "Енерго- Про" това ще се случи с около 41 хил. абонати или над 50 на сто от всички небитови клиенти. Общо 180 хил. от 300 хил. такива клиенти - повечето от тях фризьорски салони, обущарници, книжарници, с малки сметки от 30-40 лв. месечно, от 1 юли автоматично отиват към ДПИ.

Цените на този вид доставчик обаче са доста по-високи от пазарните. Но при сметка, равна на битово потребление, повишението на месечните разходи за подобен дребен бизнес няма да е толкова голямо, че да накара клиентите да се занимават административно с избор на нов доставчик, сключване на договори, евентуално подаване на графици за необходимото им потребление и прочие неща, затрудняващи битието на дребните предприемачи. Колко ще им струва това, никое от електроснабдителните дружества не се наема да коментира, защото предстои и промяна в методиката за образуването на цените на доставчиците от последна инстанция. 

Правителството одобри актуализацията на бюджета

автор:Дума

visibility 127

Банките вдигат таксите за искане на кредит

автор:Дума

visibility 394

/ брой: 144

"Еврохолд" приключи сделката за ЧЕЗ

автор:Дума

visibility 373

/ брой: 144

"Мини Шенген" става икономически съюз

автор:Дума

visibility 410

/ брой: 144

Байдън предупреди за война заради хакерски атаки

автор:Дума

visibility 363

/ брой: 144

Напрежение между палестинци и Израел

автор:Дума

visibility 889

/ брой: 144

В САЩ ваксинират държавните служители

автор:Дума

visibility 237

/ брой: 144

Датата

автор:Дума

visibility 66

/ брой: 145

Приземяване

автор:Ралица Николова

visibility 435

/ брой: 144

Зараза от незнание или от нежелание?

автор:Аида Паникян

visibility 426

/ брой: 144

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ