16 Юли 2024вторник13:11 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

50% от учениците няма да работят това, за което за учили

/ брой: 117

автор:Дума

visibility 401

За около половината ученици в професионалното образование в икономиката тят това, за което учат поради липсата на търсене на съответните професии, показва анализ на Института за пазарна икономика (ИПИ). Той обхваща випуск от над 21 000 ученици, които ще се обучават в следващите пет години в специалностите селско стопанство, реработваща промишленост, строителство, транспорт, хотелиерство и ресторантьорство информационни и комуникационни технологии. 

Данните показват голямата тежест на специалности и професии, които на практика не се търсят, но запълват места  във вече остарели и ненужно широки специалности в сравнително ниски разходи за обучение.

През тази учебна учебна година 11% от започващите професионална подготовка са в сферата на хотелиерството. В същото време заетите с придобита професионална квалификация в нея са едва 5%. 

Професионалното образование в сферата на информационните и комуникационни технологии се увеличава значително през последните години. През настоящата учебна година 18% от план-приема за професионална подготовка е именно в нея. Това са 6000 места в 29 специалности. Предвид, че заетите с придобита професионална квалификация са едва 1% от икономическата дейност, несъответствието изглежда значително.

От всички заети лица с придобита професионална квалификация в икономиката 6% са заети в селското стопанство, докато приемът в това професионално направление е 9% от общия прием за професионално образование и обучение в страната. През тази учебна година над 3000 ученици за приети в 70-те селскостопански специалности в системата на професионалното образование.

Застрахователи не покриват щети

автор:Дума

visibility 179

/ брой: 133

НСИ отчете 2,5% годишна инфлация през юни

автор:Дума

visibility 167

/ брой: 133

БНБ отчита бум на фалшивите банкноти

автор:Дума

visibility 168

/ брой: 133

По-малко и по-скъпо винено грозде тази година

автор:Дума

visibility 174

/ брой: 133

Германия прехвърля 800 000 войници

автор:Дума

visibility 192

/ брой: 133

Френската левица опитва да състави кабинет

автор:Дума

visibility 179

/ брой: 133

Диктаторът Фухимори кандидат за президент

автор:Дума

visibility 177

/ брой: 133

Накратко

автор:Дума

visibility 126

/ брой: 133

Код "Пожар"

автор:Ина Михайлова

visibility 160

/ брой: 133

Вода в пясъка

автор:Евгени Гаврилов

visibility 173

/ брой: 133

Евро 2024 - в историята

автор:Марин Милашки

visibility 193

/ брой: 133

Преди да теглим потребителски кредит

автор:Дума

visibility 154

/ брой: 133

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ