22 Януари 2020сряда21:49 ч.

400 лева за преглед в софийска болница

Лечебни заведения искат пари и от допълнително здравно осигурени пациенти

/ брой: 238

автор:Аида Паникян

visibility 873

Болници продължават нерегламентирано да искат доплащане от здравно осигурени пациенти, които имат и допълнителни застраховки, съобщи председателят на Асоциацията на дружествата за доброволно здравно застраховане д-р Мими Виткова. 

От асоциацията настояват за строго разписан основен пакет от медицински услуги, за които НЗОК плаща, за да могат застрахователите да предлагат допълнителни услуги. 

"Ще засиля контрола", заяви министърът на здравеопазването Кирил Ананиев. Той увери, че МЗ е подготвил в проекта на Закон за лечебните заведения мерки, с които да регламентира кои дейности може да се плащат от пациентите.

В болница "Св. Екатерина" прегледът от професор е 400 лева, съобщи председателят на Асоциацията на дружествата за здравно застраховане (АДЗЗ) д-р Мими Виткова. Тя разказа, че преди дни в плевенска болница освен 150 лв. за преглед, на онкоболна й взели административна такса от 50 лв. за медицински индикации за спешност. В УМБАЛ "Софиямед" пациент с непрекъснати здравно осигурителни права е опериран, а болницата има договор с НЗОК. Въпреки това, пациентът платил 1391 лв. (560 лв. за избор на екип, 596 лв. за операция, 195 лв. за консумативи и 40 лв. за анестезиологична консултация). Когато от дружеството попитали НЗОК дали случаят е отчетен, от Столичната каса отговорили, че "случаят не е подаден за плащане от лечебното заведение към НЗОК", а болният бил "платен пациент". Не е ясно на какво основание, въпреки че е с непрекъснати осигуровки, човекът е лишен от здравноосигурителните си права, коментира д-р Виткова. Дружеството, което тя ръководи, сезирало МЗ, което разпоредило на Изпълнителната агенция "Медицински надзор" да извърши проверка. Становището на ИАМН било, че "от предоставената от лечебното заведение медицинска документация не се установи дали пациентът е здравно осигурен". По думите на д-р Виткова подобни случаи има не само в частни, но и в държавни болници. 

Често болници, които имат договор с НЗОК по дадена клинична пътека, ползвали услугите на лекар от извънболничната помощ, който няма договор с касата, и пациентите трябвало да доплащат, но без болницата да поема отговорност за диагнозата и за лечението. Например голямата част от очните и ушни интервенции вече не се извършвали в болница, а в извънболничната помощ стойността им била ниска и лечебните заведения не сключвали договор с НЗОК, а пациентите си плащали за такива операции. Все по-често пациентите за една операция трябвало да доплащат и за избор на екип за операцията, и за избор на анестезиологичен екип.    

От АДЗЗ настояват да бъдат строго регламентирани и остойностени дейностите по основния медицински пакет, тъй като в момента много често клиентите им освен, че са здравно осигурени, трябвало да доплащат и от застраховката си, и още пари от джоба си. 

"Липсата на ефективен контрол от държавата върху дейността на лечебните заведения множи порочните практики и обезсмисля системата на здравното осигуряване, включително и тази на здравното застраховане", категорични са от АДЗЗ.

ДУМА припомня, че според чл.24а от Наредбата на МЗ за гарантиране на правото на достъп до медицинска помощ болниците с договор с НЗОК могат да предлагат на здравноосигурените да плащат само за подобрени битови условия (например самостоятелна стая с допълнителни битови условия, със или без придружител по желание на пациента), допълнително обслужване, свързано с престоя в болница (самостоятелен сестрински пост, допълнителен помощен персонал, меню за хранене по избор, съобразено с лечебно-диетичен режим) и избор на лекар или екип от медицински специалисти.

Управляващите мълчат за войната на лотариите

автор:Ростислава Иванова

visibility 63

/ брой: 15

41% от българите искат смяна на правителството

автор:Дума

visibility 40

/ брой: 15

Хидроинженери обвиниха властта в нехайство

автор:Юлия Кулинска

visibility 45

/ брой: 15

Аварии оставиха три града без вода

автор:Дума

visibility 40

/ брой: 15

Парламентът пак промени правилата за търговия с горива

автор:Дума

visibility 59

/ брой: 15

Сърбия иска да ни помага с техника и заварчици за "Турски поток"

автор:Дума

visibility 44

/ брой: 15

Пакетът "Мобилност" все по-близо до влизане в сила

автор:Дума

visibility 41

/ брой: 15

Искат подпомагане за тютюна и след 2021 г.

автор:Дума

visibility 40

/ брой: 15

Дефицит на демокрация по света

автор:Дума

visibility 44

/ брой: 15

Русия с кабинет на приемствеността

автор:Дума

visibility 44

/ брой: 15

Гърция избра жена за президент

автор:Дума

visibility 54

/ брой: 15

Републиканците бранят Тръмп

автор:Дума

visibility 44

/ брой: 15

Доблестта се наказва със смърт!

автор:Христо Георгиев

visibility 88

/ брой: 15

"Тъпан бие, хоро се вие"

автор:Дума

visibility 74

/ брой: 15

Окончателното решение на руския въпрос

автор:Георги Георгиев

visibility 90

/ брой: 15

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ