06 Август 2020четвъртък01:03 ч.

400 лева за преглед в софийска болница

Лечебни заведения искат пари и от допълнително здравно осигурени пациенти

/ брой: 238

автор:Аида Паникян

visibility 1470

Болници продължават нерегламентирано да искат доплащане от здравно осигурени пациенти, които имат и допълнителни застраховки, съобщи председателят на Асоциацията на дружествата за доброволно здравно застраховане д-р Мими Виткова. 

От асоциацията настояват за строго разписан основен пакет от медицински услуги, за които НЗОК плаща, за да могат застрахователите да предлагат допълнителни услуги. 

"Ще засиля контрола", заяви министърът на здравеопазването Кирил Ананиев. Той увери, че МЗ е подготвил в проекта на Закон за лечебните заведения мерки, с които да регламентира кои дейности може да се плащат от пациентите.

В болница "Св. Екатерина" прегледът от професор е 400 лева, съобщи председателят на Асоциацията на дружествата за здравно застраховане (АДЗЗ) д-р Мими Виткова. Тя разказа, че преди дни в плевенска болница освен 150 лв. за преглед, на онкоболна й взели административна такса от 50 лв. за медицински индикации за спешност. В УМБАЛ "Софиямед" пациент с непрекъснати здравно осигурителни права е опериран, а болницата има договор с НЗОК. Въпреки това, пациентът платил 1391 лв. (560 лв. за избор на екип, 596 лв. за операция, 195 лв. за консумативи и 40 лв. за анестезиологична консултация). Когато от дружеството попитали НЗОК дали случаят е отчетен, от Столичната каса отговорили, че "случаят не е подаден за плащане от лечебното заведение към НЗОК", а болният бил "платен пациент". Не е ясно на какво основание, въпреки че е с непрекъснати осигуровки, човекът е лишен от здравноосигурителните си права, коментира д-р Виткова. Дружеството, което тя ръководи, сезирало МЗ, което разпоредило на Изпълнителната агенция "Медицински надзор" да извърши проверка. Становището на ИАМН било, че "от предоставената от лечебното заведение медицинска документация не се установи дали пациентът е здравно осигурен". По думите на д-р Виткова подобни случаи има не само в частни, но и в държавни болници. 

Често болници, които имат договор с НЗОК по дадена клинична пътека, ползвали услугите на лекар от извънболничната помощ, който няма договор с касата, и пациентите трябвало да доплащат, но без болницата да поема отговорност за диагнозата и за лечението. Например голямата част от очните и ушни интервенции вече не се извършвали в болница, а в извънболничната помощ стойността им била ниска и лечебните заведения не сключвали договор с НЗОК, а пациентите си плащали за такива операции. Все по-често пациентите за една операция трябвало да доплащат и за избор на екип за операцията, и за избор на анестезиологичен екип.    

От АДЗЗ настояват да бъдат строго регламентирани и остойностени дейностите по основния медицински пакет, тъй като в момента много често клиентите им освен, че са здравно осигурени, трябвало да доплащат и от застраховката си, и още пари от джоба си. 

"Липсата на ефективен контрол от държавата върху дейността на лечебните заведения множи порочните практики и обезсмисля системата на здравното осигуряване, включително и тази на здравното застраховане", категорични са от АДЗЗ.

ДУМА припомня, че според чл.24а от Наредбата на МЗ за гарантиране на правото на достъп до медицинска помощ болниците с договор с НЗОК могат да предлагат на здравноосигурените да плащат само за подобрени битови условия (например самостоятелна стая с допълнителни битови условия, със или без придружител по желание на пациента), допълнително обслужване, свързано с престоя в болница (самостоятелен сестрински пост, допълнителен помощен персонал, меню за хранене по избор, съобразено с лечебно-диетичен режим) и избор на лекар или екип от медицински специалисти.

БТПП: Икономическата криза се задълбочава

автор:Дума

visibility 43

/ брой: 149

Експерт: Внасяме огромни количества палмово масло

автор:Дума

visibility 44

/ брой: 149

Близо 50% от парите за безлихвените заеми са договорени

автор:Дума

visibility 42

/ брой: 149

Четири пъти повече сигнали за пилешко със салмонела

автор:Дума

visibility 43

/ брой: 149

Мощен взрив помете ливанската столица

автор:Дума

visibility 62

/ брой: 149

Сърбия си пази небето с китайски ракети

автор:Дума

visibility 69

/ брой: 149

ЕК е против затварянето на вътрешните граници

автор:Дума

visibility 70

/ брой: 149

Китай е против ескалация на отношенията със САЩ

автор:Дума

visibility 72

/ брой: 149

Конференцията на крадците

автор:Христо Георгиев

visibility 179

/ брой: 149

Вдъхновителят на българската идея

автор:Дума

visibility 122

/ брой: 149

Как да излекуваме политическата система

visibility 172

/ брой: 149

Датата

автор:Дума

visibility 90

/ брой: 149

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ