300% отгоре за килограм родни ябълки и череши
/ брой: 61
По-скъпи плодове тази година очакват производителите и експертите в Югозападна България. Заради скъпото напояване и лошите метеорологични условия, основно сланата по овощните дръвчета, се очаква да плащаме с 300% повече за килограм ябълки и череши. След превръщането на голяма част от зеленчуците в луксозна стока, изглежда, че и плодовете ги очаква същата съдба. В Кюстендилско все повече производители се отказват от бранша, а земите пустеят.
Първите плодове родно производство, които идват на пазара, са ягодите и черешите. В края на май и началото на юни в Кюстендил излизат първите череши.
Според заместник-председателят на Института по земеделие доц. Димитър Сотиров "през декември и януари климатичните условия бяха подходящи за овощните култури. Експертът твърди, че няма измръзване, въпреки периодът от леко захлаждане по време на цъфтежа.
"В Кюстендилско сме обнадеждени и очакваме една добра реколта. Месец април обаче, е критичен, защото през последното десетилетие почти не е имало година, в която късните пролетни слани да подминат региона. Всяко едно повишаване на среднодневните температури е критично за овощните култури", обясни той.
Заради това голяма част от земеделците започват да се отказват производството на плодове, а тенденцията в момента е овощните градини да се продават. Все по-малко хора обаче ги купуват - заради трудната реализация на производството и дъмпинга на вносни плодове от европейски страни.
"Ако вземем за пример черешата - при изкупуването й, когато започне сериозната кампания, пунктовете обявяват цена от 1 - 1,10 лв. за килограм. След няколко дни цената спада до 90 стотинки, а в същото време берачите искат от порядъка на 50-60-70 стотинки. При тази аритметика няма как производителят да бъде на печалба и ако не са субсидиите, повече от половината хора ще се откажат от производство на овощни култури в страната", подчерта Сотиров.