13 Юли 2020понеделник01:20 ч.

Знание

Проектът "Биосфера-4":

30 доброволци тренират за колония на Луната или Марс

/ брой: 218

автор:Зорница Веселинова

visibility 3049

В началото на 2019 е стартът на проекта "Биосфера-4" - дългоочакваното продължение на "Биосфера-2" и "Биосфера-3", чиято главна цел бе да се проучат и моделират взаимоотношенията между бъдещи астронавти, обитаващи среда, напълно изолирана от Земята (база на Марс или Луната). Трийсет доброволци с различни професии (биолози, лекари, физици, химици и инженери) - 16 американци, 6 англичани, 5 канадци и 3 австралийци, обричат себе си на 2-годишно заточение. Те ще обитават сградата, подслонила 8-те участници в предишните "Биосфери". Там ще се проведат поредните биологични, физични и химични експерименти на стартиращия догодина проект, свързани с бъдещото заселване на планети и сателити от Слънчевата система. Втората цел на този проект е да се провери как реагират някои растителни и животински видове спрямо различни замърсители на околната среда.

Да припомним: "Биосфера-2" ("Биосфера-1" е самата Земя) бе не само название на научен проект, но и на съоръжение, представляващо затворена екологична система. То е изградено от американската компания  Space Biosphere Ventures на пустинен участък с площ около 1200 дка, разположен в подножието на планината Санта Каталина, Аризона. Това е стъклено-стоманена конструкция с футуристичен дизайн и обем 98 000 куб. м, натъпкана с какви ли не лаборатории, с просторни зали, където са стотиците представители на земната флора и фауна, и с ултрамодерна апаратура. Специално за "Биосфера-4" е изградено второ здание, където участниците в проекта ще се забавляват и релаксират.

Важно припомняне: "Биосфера-2" се състоя в два етапа: от 26.9.1991 до 26.9.1993 и от 6.3.1994 до 6.9.1994. И приключи с грандиозен провал. Още през първия етап нивото на кислорода в помещенията започна да намалява с 0,5% месечно и 8-те доброволци  дишаха трудно - както биха дишали на височина 4080 м над морското равнище. Редукцията на кислорода бе причинена от неконтролируемото размножаване на аеробни бактерии (хранещи се с кислород). Това естествено се отрази на участниците, на които бе абсолютно забранено да излизат вън от сградата -  поддържаха връзка със света само чрез компютри.

Още на петата седмица от старта на проекта една от дамите отряза показалеца на дясната си ръка, боравейки със селскостопанска техника. Опитите пръстът да бъде пришит бяха неуспешни и тя бе отстранена от проекта.

По време на първия експеримент колективът доста бързо се раздели на две враждуващи помежду си групи. Това попречи на експериментите. Поради тоталната изолация от света и постоянните скандали "заточениците" заприличаха на вейки.  

Докато траеше вторият експеримент, който се проведе на същото място пак с 8 американци, разприте станаха всекидневие. Две от дамите се сбиха до кръв заради свой колега. Впоследствие трима мъже пуснаха в действие юмруците си заради една от жените.

През 1996 се състоя "Биосфера-3", но без хора. Обаче под покрива на сградата се образува солиден конденз и започнаха слаби, но чести преросявания. В лабораториите се появяваха мравки и хлебарки. В залите се образува въздушно течение, което прерасна във вятър, чупещ крехките клони на дърветата. Поради тези и други неприятности проектът бе спрян след година и половина.

В края на 2005 комплексът бе обявен за продажба, но впоследствие тя бе спряна. На една от стените в жилищно помещение е запазен текст, написан от доброволка: "Тук почувствахме колко зависимо е човечеството от земната природа".

Участниците в "Биосфера-4" живяха заедно в аризонска ферма цели 20 месеца. После преминаха тест за психическа съвместимост. Но това съвсем не означава, че този проект ще приключи по мед и масло.

 

"Райската градина" е най-голямата оранжерия в света

 

Проектът "Едем", познат още като "Райска градина" и наречен осмото чудо на света, сe намира в  графство Корнуол, Англия. Това е най-голямата оранжерия в света. Изградена е върху рекултивирана територия на бивша кариера за добив на каолин, която е на 1,5 км от селището Сейнт Блейзи и на 4,8 км от Сейнт Остел, най-големия град на графството. Площта на оранжерията е 22 000 кв. м. Тя включва няколко екосистеми, разположени на закрито - под прозрачни куполи с височина 55 м, в които са събрани растения от цял свят. 

В "Едем" има две  ботанически градини, във всяка от които виреят растения, характерни за съответен климат и географски ландшафт. Едната приютява флората на екваториалните влажни гори. Там има бананови, кафеени, каучукови и др. дървета, гигантски бамбук, лиани и т.н. Някои от тях са пренесени на това място от Британския музей. В оранжерията, предназначена за средиземноморски растения, се кипрят маслинови дървета, лозя, палми, цветя с невероятен аромат и т.н., сред които са разположени скулптури. Третата ботаническа градина на "Едем" е на открито - в нея е флората, характерна за умерения климатичен пояс - слънчоглед, царевица, лавандула, хмел и др.

Куполите са създадени от стотици шестоъгълници и няколко петоъгълника, които ги свързват. Изготвени са от здрава, пропускаща светлината синтетична материя. 

Около трите ботанически градини се вие пътека, предлагаща чудесна гледка към комплекса, използван като научнообразователен център и атракцион. Вървейки по нея, ще попаднете например на  гигантска пчела, създадена от пластмаса, на робот андроид, изготвен от стари електроуреди, и още на какво ли не. 

В "Райската градина" са снимани 20 от филмите за Джеймс Бонд, в които участва Пиърс Броснан. От 2002 г. там има концерти на известни музиканти - Ейми Уайнхаус, Джеймс Морисън, Лили Алън и др., провеждат се научни конференции и фестивали. 

 

ЕЦБ поема надзора на банките у нас

автор:Дума

visibility 281

/ брой: 131

300 хил. фирми излизат на свободния пазар на ток

автор:Дума

visibility 202

/ брой: 131

Газът поскъпва от август

автор:Дума

visibility 263

/ брой: 131

Заведенията със специален знак, че спазват мерките

автор:Дума

visibility 122

/ брой: 131

В Русия успешно изпробват ваксина срещу КОВИД-19

автор:Дума

visibility 308

/ брой: 131

Ердоган: Градим велика Турция

автор:Дума

visibility 283

/ брой: 131

Трансфер на капитали у нас извършвал Заев

автор:Дума

visibility 169

/ брой: 131

Продължава диалогът Белград-Прищина

автор:Дума

visibility 129

/ брой: 131

Държавата на "Големите птици"

автор:Ина Михайлова

visibility 546

/ брой: 131

Пешеходци срещу автомобили

автор:Деси Велева

visibility 245

/ брой: 131

Израстването на едно общество

автор:Милена Милошева

visibility 267

/ брой: 131

Изповед на една 60-годишна жена

автор:Дума

visibility 264

/ брой: 131

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ