04 Август 2021сряда21:53 ч.

26 млн. лева са просрочените дългове на транспорта в София

/ брой: 75

автор:Деси Велева

visibility 79

Над 26 млн. лева стигнаха просрочените задължения на трите вида обществен транспорт в София, а управлящащите Столичната община от ГЕРБ спешно искат да се отпуснат заеми за спасяването му. Доставчици заплашват да спрат гориво и резервни части, не е плащано на охрана и за ток. На следващата сесия на Столичния общински съвет в четвъртък властта предлага на трите общински дружества - "Столичен автотранспорт", "Столичен електротранспорт" и "Метрополитен", да се отпуснат заеми от общо 10,2 млн. лева. Близо половината от парите ще бъдат предоставени на метрото и електротранспорта чрез Центъра за градска мобилност, на базата на договори за обезценка, сключени преди 7 години. Останалата част от заема Столичната община ще предостави на автотранспорта. 

Към 28 февруари автотранспортът е просрочил 7,8 млн. лева задължения към доставчици. 3,3 млн. от тях са за дизелово гориво. Върху неизплатените суми се начисляват лихви, има риск доставчикът да наложи обезпечителни мерки и да предяви искове за събиране на вземането по съдебен път. 

Подобна е картината и в електротранспорта. Към 9 април се отчитат просрочени задължения към доставчици от 8,7 млн. лева, като от тях 2,2 млн. са за резервни части. "Метрополитен" към 12 април има дългове от 10,1 млн. лева, като са просрочени задълженията за охрана, ток, както и по два договора за доставка на резервни части. Така Столичната община ще даде на автотранспорта 5,4 млн. лева заем, а на ЦГМ - 4,8 млн. лева, които да изплати на метрото, тролеите и трамваите.

Започва закриването на "черната кутия" ДКК

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 149

Заводи започват да спират производства

автор:Дума

visibility 8

/ брой: 149

"Автомагистрали" е с нов изпълнителен директор

автор:Дума

visibility 42

/ брой: 149

Три държави вече взеха пари от плана за възстановяване

автор:Дума

visibility 39

/ брой: 149

Над 300 души спасени от пожар край Атина

автор:Дума

visibility 54

/ брой: 149

Засилва се офанзивата на талибаните срещу армията

автор:Дума

visibility 52

/ брой: 149

Финландската премиерка връща пари за храна

автор:Дума

visibility 55

/ брой: 149

Иран заподозрян в отвличането на танкер

автор:Дума

visibility 56

/ брой: 149

Четирите годишни времена

автор:Лозан Такев

visibility 90

/ брой: 149

Дори с "фолклорна магия" на мюзевири няма угодия

автор:Стефан Здравков

visibility 98

/ брой: 149

Победата може да се роди и от поражения

автор:Николай Шопов

visibility 90

/ брой: 149

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ