09 Май 2024четвъртък14:38 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

2500 души от БДЖ остават на улицата

Съкращенията не подлежат на преговори, Дянков ни каза така да играем мача, заявиха от ръководството на железниците

/ брой: 253

автор:Дума

visibility 93

Имаме две възможности - или освобождаваме 2000 служители, или водим дружеството към фалит и си отиват 13 000 души. Това каза Владимир Владимиров, председател на Съвета на директорите на "Холдинг БДЖ" на специална пресконференция за реформите в БДЖ вчера. От 2000 души, които ще бъдат съкратени от БДЖ, една четвърт са административен персонал, а останалите са от дейностите ремонти и поддръжка. Предлага се тези хора да напуснат веднага. Освен това стана ясно, че тези 2000 души са извън пенсиониращите се и  тези, които ще бъдат съкратени при спирането на 150 влака, което означава, че става дума за близо 2500 души, които ще бъдат съкратени до края на годината.
Около 110 души от съкратените ще бъдат поети на работа от "Метрополитен", каза изпълнителният директор на БДЖ Йордан Недев. За останалите социалното министерството трябвало да поеме своите функции по посока на преквалификация и намиране на временна работа. Служителите в БДЖ трябва да останат под 11 000, посочиха от ръководството на БДЖ. За 2010 г. личният състав е намален с около 1070 служители.
Всички мерки, които предприемат от БДЖ, не подлежат на преговори, заявиха от ръководството. Синдикатите били информирани за предстоящите съкращения, както и финансовият министър Симеон Дянков. По думите на Владимиров Дянков им казал "да играят мача по този начин".
"Дружеството е във фалит. Няма дружество във фалит, коeто може да направи радикална промяна в услугата, без да увеличи цените. Цените на билетите за последен път са увеличавани през 1 юли 2008 г.", заяви Владимиров. С около 2,5 на година ще се увеличат проходите на БДЖ с увеличението на билетите.
Същевременно ще бъдат спрени от движение 150 влака. Но на този етап няма да бъдат закривани линии, а ще се намали броят на влаковете, които се движат по тях, обясни Йордан Недев. Така щели да се спестят 22 млн. лв. годишно. С тези пари ще се погасяват задължения към банките-кредитори.
БДЖ е реализирало 4 млн. лв. приходи за тази година, а до края на година трябва да има още 7-8 млн.лв. Около 25-30 млн. лв. трябва да бъдат приходите в първото полугодие на следващата година. Описват се ненужните активи и трябва да бъдат продадени до средата на следващата година.
Относно необходимостта за приватизацията на "Товарни превози" от БДЖ казаха, че за последните 5 години оборотите от товарната дейност са спаднали наполовина. Има спад и в броя на пътниците, затова ще се прави анализ дали проблемът е в качеството на услугата. Спадът е с 3 млн. пътници годишно, или около 10% от пътниците за пет години.
 

Защитихме хората с реални действия

автор:Дума

visibility 95

/ брой: 85

"БСП за България" с № 24 за изборите

автор:Дума

visibility 86

/ брой: 85

БСП постигнахме конкретни резултати за хората в 49-ото НС

автор:Дума

visibility 111

/ брой: 85

Бивша манекенка пое шефското място на фонд "Земеделие"

автор:Дума

visibility 91

/ брой: 85

Розоберът подрани заради топлото време

автор:Дума

visibility 96

/ брой: 85

"Райънеър" започва да лети до пет нови дестинации

автор:Дума

visibility 103

/ брой: 85

Сърбия и Китай засилват сътрудничеството си

автор:Дума

visibility 100

/ брой: 85

6 страни от ЕС зачели иногурацията на Путин

автор:Дума

visibility 106

/ брой: 85

"Алтернативата" е опасна за демокрацията

автор:Дума

visibility 93

/ брой: 85

Накратко

автор:Дума

visibility 74

/ брой: 85

Фашизъм в действие

автор:Александър Симов

visibility 87

/ брой: 85

Жестоката реалност

visibility 94

/ брой: 85

Пари връщате ли?

автор:Таня Глухчева

visibility 87

/ брой: 85

Късата памет на историята

автор:Боян Бойчев

visibility 98

/ брой: 85

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ