19 Май 2024неделя16:41 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Алфа Рисърч:

2011 - най-лошата от 1997 г. насам

Българите не одобряват прибързаните реформи и са негативно настроени към бъдещето

/ брой: 292

автор:Дума

visibility 42

Мнозинството от българите определя 2011 г. като най-лошата година от 1997 г. насам, сочи изследване на агенция "Алфа рисърч" от началото на декември. Повече от половината са категорични, че изминалите 12 месеца са били по-лоши от 2010 г. Ако след парламентарните избори през 2009 г. 30 на сто са смятали, че България върви към подем и в правилна посока, то днес те са наполовина по-малко, алармира "Алфа рисърч".
Българинът е настроен негативно към всякакви реформи, особено към провежданите бързо. Почти 2/3 от сънародниците са критични към бързите и радикални промени. Само 24 на сто очакват проблемите в осигуряването да бъдат решени с бързите пенсионни реформи. 71% обаче са категорични, че вместо решение на наболелите проблеми на пенсионната система предложените от ГЕРБ промени ще ощетят бъдещите пенсионери.
Вълната протести, която обхвана страната през последния месец, среща категоричното одобрение на хората. 68% подкрепят протестите на земеделските производители, толкова застават и зад стачката на служителите в БДЖ. Протестите срещу пенсионната реформа са спечелили одобрението на 76 на сто от хората.
Доверието в основните институции продължава да спада, а критиките към тях нарастват, отчитат социолозите. На този фон най-добре е представена армията с 29% положителни оценки. На второ място с 25% е БНБ. Одобрението към МВР намалява с близо 10 на сто спрямо декември 2010 г. Съдът и прокуратурата продължават да заемат дъното на класацията на общественото доверие. Парламентът има доверието едва на 8% от гражданите.

Изпълнени с песимизъм


За 2012 г. повечето българи предвиждат негативни икономически сценарии. Едва между 4 и 10% от анкетираните определят като голяма вероятността за нарастване на доходите и жизнения стандарт, съживяване на бизнеса и увеличаване на заетостта. Всеки втори смята, че кризата ще се задълбочи още повече. 45% очакват закъснения в изплащането на заплати, пенсии и социални помощи. 40% се страхуват от висока инфлация, 37% - от повишаване на данъците, 30% - от ръст на лихвите по кредитите. Макар и доста по-умерени, страхове има и за нарастване на бюджетния дефицит, фалит на банки или разклащане на валутния борд.

Пада доверието към министрите


Доверието към управляващите продължава да се понижива. Почти всички министри, заканили се да реформират ресора си, са понижили рейтингите си.
Най-голям спад има при финансовия министър Симеон Дянков, който е загубил 9 пункта от доверието към себе си. Индексът за дейността му е минус 21.8. Само 11% от анкетираните го определят като успешен министър. Социалният министър е втори по спад на доверие, като дейността му е одобрявана едва от 7.5 на сто от хората. В дъното на класацията продължава да е и здравният министър Стефан Константинов, а неговият ресор се определя като един от най-неуспешните през 2011 г. Проблемите в земеделския сектор водят до спад в рейтинга на Мирослав Найденов с 8 на сто.
Бойко Борисов е трети по популярност с 38 на сто одобрение, следва президентът Георги Първанов с около 5% разлика. Кристалина Георгиева е одобрявана от половината анкетирани, след нея е Росен Плевнелиев.
Като цяло правителството има подкрепата на почти всеки пети от анкетираните. Едва 21% одобряват дейността му. 16 на сто подкрепят БСП. От опозиционните лидери най-добре се представя лидерът на социалистите Сергей Станишев, одобряван от 17 на сто. Ахмед Доган се движи между 4 и 5 процента. Привържениците на "Атака" са се стопили до 2%, почти колкото е и подкрепата за Синята коалиция. 

"Булгаргаз" съди "Газпром" за 400 млн. евро

автор:Дума

visibility 1352

/ брой: 91

КЕВР: Евтиното парно ще доведе до по-скъп ток

автор:Дума

visibility 1295

/ брой: 91

Изпитът за ловци поскъпва

автор:Дума

visibility 1324

/ брой: 91

Състоянието на Фицо остава "много тежко"

автор:Дума

visibility 1443

/ брой: 91

Нидерландия ще има дясно правителство

автор:Дума

visibility 1359

/ брой: 91

Скъсаха Преспанския договор в Атина

автор:Дума

visibility 1464

/ брой: 91

Извънредно положение в Нова Каледония

автор:Дума

visibility 1287

/ брой: 91

5 куршума

автор:Таня Глухчева

visibility 1559

/ брой: 91

Стъкмистика

автор:Мая Йовановска

visibility 1538

/ брой: 91

За достойна България в мирна Европа!

автор:Дума

visibility 1479

/ брой: 91

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ