22 Май 2024сряда05:15 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

2000 малки язовири са без всякакъв надзор

Режат на скрап остатъците от напоителните съоръжения, вместо да ги ремонтират

/ брой: 34

автор:Велиана Христова

visibility 49

Около 2000 малки и микроязовири в страната са безпризорни и са без никакъв надзор поне от 10 години насам, алармираха вчера от Българската асоциация по мелиорации. До 31 декември 2011 г. според Наредба 5 и по ЗУТ е трябвало да завърши паспортизирането на всички строителни обекти, каквито са и язовирите, което дава пълна картина за всеки обект и всъщност подсказва конкретните мерки. Това не е направено, съобщи инж. Маргарита Стефанова. Според проф. Христо Етрополски страшното обаче тепърва предстои, когато започнат да се топят снеговете. Огромна част от съоръженията и отводнителните системи са в окаяно състояние и това е бомба със закъснител, неизбежно ще се стигне до тежки аварии.
Преди 5 години, след потопа в с. Цар Калоян, говорихме същото, никакви мерки не са взети, категоричен е инж. Иван Треченлиев. Ако в момента времето се затопли или духне фьон над Софийското поле, бедствието ще е неизбежно. Ако язовирите в Софийско не успеят да поемат водата, тя ще се стече към Искърското дефиле, което не може да я вмести. Опасно място в столицата е Южният парк с реката там, има опасност водите да стигнат до НДК, а там сега е и метрото. Нявсякъде, където в цигански квартали са струпани боклуци, рискът също  е огромен. Когато започне топенето, е неизбежно да се вдигнат водите на Дунава, понеже и Европа сега е затънала в снегове, а това вещае, че ще се наводнят крайбрежните селища, понеже дигите са в плачевно състояние.
Опасност от големите национални язовири няма - те са 51 и се стопанисват перфектно от "Язовири и каскади". Не е така обаче със 170-те водоеми и съоръжения с дължина над 3000 км, които са под ведомството на агенция "Напоителни системи". По думите на хората от асоциацията, от 2000 служители в агенцията едва 10-11 са хидроинженери, в ръководното тяло няма нито един. А по принцип всеки малък язовир трябва да бъде обхождан поне веднаж седмично от специалист, което отдавна не се прави, заяви инж. Георги Георгиев. А и отпуснатите средства за агенцията са едва 5 млн. лв. В цялата страна помпените станции и хидросъоръженията в момента масово се режат на скрап, вместо да бъдат ремонтирани, възмущават се експертите. Защото за нови съоръжения ЕС пари не дава, дава обаче за ремонти. Нито едно евро по САПАРД не е било дадено за хидромелиорации.
Асоциацията препоръчва първо спешно да се обходят всички обекти и съоръжения и да започне незабавно картотекирането и паспортизацията им. Ако е нужно, да се преустройват, не може да се разрушават, защото всеки от тях е проектиран с определени функции - например да поема висока вода и да не позволява тя да тече през селищата. Информацията да се даде веднага на кметовете, за да знаят какво да правят, препоръчват хидроинженерите. Да се види какво е останало от хидромелиоративния фонд и да се използва. В София трябва да бъдат почистени шахтите от хвърления пясък, защото през града при топенето на снега ще текат бурни реки. Най-категоричната препоръка е управлението на водите като цяло да бъде централизирано в една институция, за да се управлява като система.   
 
 

Еврото може да се отложи и след 2025 г.

автор:Дума

visibility 535

/ брой: 93

Курортите на път да останат без персонал

автор:Дума

visibility 502

/ брой: 93

Обмислят ББР да дава безлихвени кредити на чиновници

автор:Дума

visibility 495

/ брой: 93

Президентът на Иран загина в катастрофа

автор:Дума

visibility 514

/ брой: 93

20 на сто от учениците в Хърватия залагат

автор:Дума

visibility 489

/ брой: 93

Мадрид отзова посланика си в Буенос Айрес

автор:Дума

visibility 509

/ брой: 93

Накратко

автор:Дума

visibility 486

/ брой: 93

Само обещания

автор:Деси Велева

visibility 539

/ брой: 93

Олимпийско лицемерие

автор:Нешка Робева

visibility 521

/ брой: 93

Коалиция на приятелството

автор:Лозан Такев

visibility 555

/ брой: 93

Всеки глас за малки леви партии е загубен

автор:Дума

visibility 502

/ брой: 93

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ