15 хил. яйца бяха опържени едновременно в общ тиган
/ брой: 282
Жителите на град Пигуе в аржентинската област Буенос Айрес приготвиха огромен омлет от 15 хил. яйца. По този начин те отбелязаха 129-ата годишнина от създаването на своя град, съобщиха местните медии.
"Предполагаме, че в празника са взели участие около 20 хил. души", съобщи главата на местната администрация Алехандро Корбата. Главният готвач на събитието Хосе Мария Бесада разказа, че за приготвянето на ястието, освен яйцата са използвани 100 кг шунка, по 8 кг магданоз, зелен лук и сол, 6 кг пипер и 50 л олио.
"В създаването на кулинарния шедьовър взеха участие 10 групи по четирима души. Докато се загряваше олиото - в продължение на 20 минути - те разбъркваха яйцата, без да пропускат да проверят всяко едно дали е прясно. След това в тиган с диаметър 4,5 метра добавиха нарязаната шунка. Докато се запържваше тя, участниците разбиха яйцата и ги сложиха в тигана", разказа готвачът. Най-накрая в тигана влезе и нарязаният магданоз, добавен бе и лукът.
Подготовката за готвенето започна в 9 ч. сутринта, а 120 минути по-късно през града мина шествието на участниците от "Обществото на рицарите на гигантските омлети", което от 1977 г. организира подобни събития в различни части на света. Град Пигуе отбелязва годишнината си с приготвянето на огромни омлети от 1999 г.