04 Август 2020вторник06:04 ч.

СНИМКА ЕМИЛИЯ КОСТАДИНОВА

15 хил. лв. за саниране на панелка

Топлофикациите може да се включат в обновяването на сградите

/ брой: 133

автор:Дума

visibility 761

186,48 лв. с ДДС са необходими за санирането на един квадратен метър от апартамент в жилищен блок, показват изчисленията в Националната стратегия за обновяване на сградния фонд до 2050 г., публикувана за обществено обсъждане. Това означава, че топлоизолирането на средно жилище от около 80 квадрата в панелен блок излиза реално към 14 918 лв. Ако едно еднофамилно жилище е 100 квадрата, привеждането му към съвременните изисквания за топлоизолация ще излезе близо 30 хиляди лева. Тези изчисления са правени с условието, че се приложат мерки за топлоизолация, които да доведат най-малко до 60 на сто спестяване на разходите за отопление. Такива мерки са поставянето на топлоизолация по цялата сграда, топлоизолирането на покрива и мазетата, заменянето на старите дървени дограми с нови и монтирането на енергоефективно осветление по стълбищата. В сумата не е предвидено да има разходи за конструктивно укрепване на един панелен блок, защото това не навсякъде се налага. Ако обаче се окаже, че самата конструкция на сградата е повредена, разходите нарастват почти двойно.

Средната стойност за топлоизолирането на един квадратен метър от училищна сграда излиза 281,64 лв. Тези изчисления са по средни цени, максималните стойности са поне двойно по-големи. Навсякъде в стратегията става въпрос за цялостно саниране на сградата, а не за отделни части от нея, примерно само едно крило или само определени етажи. В България обаче само в 16% от жилищните блокове има централизирано снабдяване с парно и топла вода и когато са изчислявани разходите за саниране, се взема предвид, че топлоизточникът ще си остане същият. В останалите блокове хората се отопляват с ток, примерно с климатици, или с нафта, дърва или въглища и ако искат да променят това, разходът трябва да се смята отделно.

Стратегията не дава отговор на въпроса дали обитателите на жилищата ще се налага да плащат част от разходите за цялостното саниране на блоковете, в които живеят. Една от идеите за финансиране на санирането в документа е местните топлофикации да финансират процеса за сградите, които отопляват, срещу договор с клиентите си. По силата му те ще продължат да плащат някаква усреднена стойност на предишните си сметки за отопление още няколко години. Реално обаче сметките им ще са с около 60% по-ниски отпреди и разликата ще покрива стойността на енергийното обновяване. Самите топлофикации, а и други комунални дружества в района, ще могат да финансират този разход чрез многобройни кредитни и гаранционни фондове, които са описани в стратегията. 

За реализация на стратегията ще са необходими общо 27 млрд. лв. Те ще стигнат за 60 на сто от жилищата и 17 на сто от обществените сгради. Според статистиката сега жилищата в България масово са неефективни и с лоши енергийни характеристики. Над 50% от тях са строени в периода 1960 - 1989 г. и са в панелни или стоманобетонови сгради. Само 15% от административните сгради, заемани от централната администрация, са правени след 2005 г.

Новите жилища с най-голям ръст на цените 

Новите жилища в страната поскъпнаха много бързо. Най-голям ръст на цените има в столицата. През четвъртото тримесечие на миналата година цените на новите апартаменти и къщи в София са с 16,5% по-високи от същия период на предходната година, показват данните на НСИ. В София продължава поскъпването и на старите апартаменти, като повишението на цените им за година е с 3,7%. Това води до средно нарастване на цените на всички жилищни имоти в града с 8% спрямо същия период на предходната година. Столицата обаче остава на второ място в класацията на големите градове в страната с над 120 хил. жители с най-бързо общо покачване на цените на новите и старите жилища. На първо място е Пловдив с общо поскъпване на апартаментите с 9,6% за година. Причината за това е, че в София е отчетена по-голяма разлика между повишаването на цените на новото и старото строителство. Общо за страната жилищните имоти са поскъпнали с 6,2% за година, показват данните на НСИ. При новите ръстът в цените е с 8,7%, а при съществуващите - с 4,9%. 

Борисов радва администрацията с 30% скок на заплатите

автор:Дума

visibility 5

Търсят кой е записвал Борисов

автор:Дума

visibility 159

/ брой: 147

Половината българи не одобряват Гешев

автор:Дума

visibility 112

/ брой: 147

2 млн. по-малко чужди туристи у нас заради КОВИД

автор:Дума

visibility 85

/ брой: 147

Всеки двадесети търговец е загубил 90% от приходите си

автор:Дума

visibility 64

/ брой: 147

В АПИ още не знаят колко са опасните мантинели

автор:Дума

visibility 72

/ брой: 147

Русия пуска ваксина срещу КОВИД-19

автор:Дума

visibility 116

/ брой: 147

Помощник на Тръмп иска добри отношения с Русия

автор:Дума

visibility 92

/ брой: 147

Берлин зове за твърда позиция спрямо Китай

автор:Дума

visibility 91

/ брой: 147

Кратки новини

автор:Дума

visibility 68

/ брой: 147

И Десети ноември няма да помогне

автор:Спирдон Спирдонов

visibility 132

/ брой: 147

Защо властта мрази българската музика?

автор:Альона Нейкова

visibility 142

/ брой: 147

Датата

автор:Дума

visibility 66

/ брой: 147

Ново време

автор:Дума

visibility 78

/ брой: 147

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ