1/4 от хората са устойчиви към махмурлук
/ брой: 300
Резултатите от проучване в Бостънския университет показват, че около 25-30% от хората може и да са устойчиви към махмурлук - болки в главата, гадене, умора, жажда и световъртеж, а ако е и по-сериозен, е съпроводен с потене на ръцете, треперене, ускорен пулс.
Алкохолът дехидратира, предизвиквайки човек да отдели около 1 л урина в рамките само на няколко часа, дразни стомаха и стимулира отделянето на повече киселини, които създават чувство на парене. Много алкохолни напитки съдържат конгенератори, които са биопродукти, прибавени в напитката за вкус или отделили се естествено в процеса на производството. Напитките, които съдържат предимно етанол (като водка или джин), стават причина за по-малко махмурлуци, отколкото тези, съдържащи конгенератори (вино и уиски), смятат учените.
Редуването на алкохолни с безалкохолни напитки и приемането на много течности (вода например) може да намали последиците. Учените препоръчват да се вземе лекарство против киселини, в случай, че махмурлията има болки в стомаха. Парацетамолът и аспиринът тук не са подходящи.
Разбира се, има и бабини рецепти против махмурлук - зелен чай, банани, зеле, физическо натоварване, яйца, чист въздух, женшен (не едновременно, разбира се) и какво ли още не, но не е научно доказано, че помагат.
Неотдавна изследователи съобщиха, че генът RASGRF-2 е един от многото открити досега гени, които могат да имат връзка с алкохолната зависимост. С него те свързват и желанието за консумация на алкохол, и последващите действия от употребата му.
Учени от Кралския колеж в Лондон сканират мозъчната активност на 663 тийнейджъри. Те установяват, че наличието на дадения ген засилва мозъчната активност във вентралния стриатум, който е отговорен за освобождаването на допамин. Допаминът изпълнява функцията на невротрансмитер и хормон в процесите на мозъка. Получава се чрез синтез на леводоп (3,4-дихидрокси-L-фенилаланин) и е свързан с метаболизма в организма. От допамин се произвеждат редица невротрансмитери като епинефрин (адреналин) и норепинефрин (норадреналин).
Според изследователския екип допаминът увеличава прилива на щастие и спокойствие, което респективно повишава и желанието за консумация на алкохол.