25 Май 2020понеделник15:50 ч.

12 мотоциклета "Балкан 250" в изложба "SUB"

/ брой: 36

автор:Дума

visibility 1109

Изложба "SUB" с участието на Алекс Манолов, Божидар Бояджиев, Валентина Иванчева, Валентин Балабанов-Били, Васил Абаджиев, Васил Жечев, Емил Желязков, Иван Абаджиев, Лазар Лютаков, Орлин Неделчев, Петя Димитрова, Стела Борисова представя  до 16 февруари галерия "Райко Алексиев" (ул. "Раковски" 125), научи ДУМА от Марияна Аврамова. Проектът е подкрепен от програма за художествено-творческо развитие на НХА и СБХ.
Авторите приемат "SUB" като ново издание на състоялата се през януари 2009 г. изложба "Substories". Експозицията съдържа внушение за желязо, или представените произведения се тълкуват като "железни" от идейна гледна точка. Частицата "суб" отново е ключова за подхода в разбирането на проекта и е съотносима към всички работи в изложбата, обясняват организаторите. 
Ученикът Алекс Манолов, въведен в проекта от Валентина Иванчева, участва с "Опълченците на Шипка". Творбата звучи хибридно, неочаквано и може би поради това съвременно.
"Вехтошарницата" на Валентин Балабанов-Били фигурира с мотоциклетна извадка (12 истински мотоциклета, предимно социалистическо производство), фокусирана около българския индустриално-технически "шедьовър" - "Балкан 250", произвеждан в Ловеч от 1958 до 1971 г. Видеото "Blue card for Keti" на Петя Димитрова разказва историята на българска емигрантка, която живее във Виена от 1989 г. Озаглавеният като че ли в стила на Хичхок филм на младия режисьор Иван Абаджиев "Sofia-North" завежда в периферията на големия "западен" град София. Това е гара София-север, която днес в капиталистическия контраст е нещо повече от рутинно грозна.
Художникът Емил Желязков има идеи, сходни с тези от 2009 г., по време на премиерата на "Substories". Чистата живопис в изложбата отново е отлично защитена от Емил Желязков и се обективира от две картини, всяка с размер 70 Х 70 см.
Видеоинсталацията на Васил Абаджиев търси да изрази усещания, свързани с движението, времето и хаоса. Тя се казва "Fade out", термин от киното, който означава постепенно изчезване на кадъра и загубване на звука.

 

Като светлина ще потъна...

автор:Елена Алекова

visibility 497

/ брой: 96

Не погубвайте българския език!

автор:Любомир Калев

visibility 924

/ брой: 96

Датата

автор:Дума

visibility 317

/ брой: 96

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ