10 Юли 2020петък11:36 ч.

Визията бе приета единодушно от членовете на НС на БСП

1000 нови идеи във Визията

Документът вече започва с демография, новите тезиси в социалната политика и образованието са най-много

/ брой: 8

автор:Дума

visibility 2269

Проектът "Визия за България" на БСП е допълнен с 924 нови предложения от партийните организации, обобщи пред Националния съвет Драгомир Стойнев от ИБ на партията. Документът е разгледан на повече от 570 срещи с браншови и синдикални организации, членове и симпатизанти на БСП, граждани и експерти.

Най-много предложения за подадени в сферата на социалната политика, както и за образованието и науката - по 130. За регионално развитие са дадени 1007 идеи, повече от сто за земеделие и почти толкова за здравеопазване. Постъпили са десетки предложения за развитие на икономиката, данъчната политика, националната сигурност и туризма.

Проектът за окончателен вариант е съобразен с настояването на различни организации раздел "Демография" да стане първи. На 26 януари делегатите на конгреса ще получат проект с 3 глави: "Демографска криза и семейство", "Държава и гражданско общество" и "Икономическо развитие". 

Разписани са 10 мерки за стимулиране на отговорните родители. Включена е еднократна помощ в размер на 10 средни работни заплати при раждане на второ и трето дете в семейство на осигурени родители, подчерта Стойнев. Отпадането на ДДС за основни храни и лекарства, премахването на таксата за детски ясли и градини и други дълго застъпвани от БСП позиции също остават във Визията. Документът предвижда спиране на социалните помощи при отпадане на дете до 16 години от учебния процес и пакет мерки за осигуряване на здравословен живот на българските деца. Стойнев заяви, че се залага преизчисляване на пенсиите и ежегодното им осъвременяване и приемане на закон за възрастните хора, който вече е изготвен от БСП.

Социалистите настояват за премахване на търговския статут на държавните и общинските лечебни заведение и замяната му със статут на социално предприятие. Стойнев се спря и на редица предложения на БСП за подобряване на здравеопазването и поставянето на пациента в центъра на здравната система. Има раздел "Физическа култура, спорт и здравословен начин на живот", а Стойнев отбеляза задоволството си от направената връзка между трите.

Акцент е поставен и на образованието. Отказ от принципа "парите следват ученика", финансиране от бюджета само за държавни и общински училища, дял от БВП, равен на средноевропейския и мандатност на директорите на училища и детски градини са част от идеите на БСП.

Разписани са визии за Свеверозападна България, за Родопите, за Странджа-Сакар, има концепция за развитие на интелигентни градове. Подробно са обяснени и икономическите и фискални идеи на партията. Обръща се внимание на модернизацията и дигитализацията на администрацията, състоянието на сигурността и мерките за подобрението й, както и идеите за съдебна реформа.

НС на БСП обсъжда на предложенията близо три часа. Постъпиха искания за корекции на терминология и текстове, които ще бъдат уточнени до конгреса. Най-дълъг бе дебатът по земеделските и икономическите теми, по които отново постъпиха предложения за допълнения.

ЕП окончателно прие пакета "Мобилност"

автор:Дума

visibility 158

/ брой: 130

Търговията на дребно с рекорден спад през май

автор:Дума

visibility 142

/ брой: 130

Зърнената реколта най-слаба от десетилетия

автор:Дума

visibility 179

/ брой: 130

Don't touch Our Gladstone!*

автор:Велислава Дърева

visibility 307

/ брой: 130

Ще бъде ли реабилитиран Оруел?

автор:Мирослав Попов

visibility 246

/ брой: 130

Датата

автор:Дума

visibility 169

/ брой: 130

В ход е откровен прокурорски преврат

автор:Дума

visibility 924

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ