28 Март 2024четвъртък10:25 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Безсмъртието

1000 години живот - кога ще стане това чудо

Вечната мечта на човечеството е на път да се сбъдне, в близките години ще бъде включена "втора космическа скорост за ликвидиране на стареенето"

/ брой: 300

автор:Богдан Иванов

visibility 5919

Времето минава покрай столетниците, без да ги засегне...
Екип от украински учени обяви, че е открил тайната на дълголетието и така мечтата на човечеството за вечен живот се е сбъднала. Изобретено е хапче-чудо, което, приемано веднъж дневно, поддържа хората винаги млади. За усилване  на неговото действие е създаден специален апарат. Вълните му влияят благотворно върху организма и отстраняват признаците на стареене.
Двете вълшебни средства се пазят в дълбока тайна. Всичко вероятно би се приело като поредната мистификация на тема "Дълголетие", ако не беше сензационният експеримент, на който се подлага ръководителят на екипа от учени: той дава уверение, че ще изпита върху себе си силата на изобретението и за една година ще се преобрази като намали възрастта си от 70 на 35 години!
Дали това е възможно, ще разберем. Даже изпитанията да се окажат неуспешни, ще стане ясно, че стремежът към дълголетие е винаги на мода и ако не днес, то утре се очаква неговото осъществяване. Още повече, че той според Библията е заложен в природата на първите хора:

Матусал живял 969 г., Иаред - 962

 Ной - 950, Адам - 930, Сит - 912, Кайнан - 910, Енос - 905, Малелеил - 895!
Специалистите обаче намаляват най-малкото наполовина нашето изумление от почти безкрайния живот на тези исполини, като обясняват, че летоброенето тогава е било различно и годината съдържала само 3-4 месеца или около един сезон. Приеме ли се това твърдение, всичко се дели на три, дори на четири. Излиза, че рекордьорът Матусал е живял 323 или 242 години - въпреки всичко фантастична възраст на фона на сегашните 60-70-80 години средна продължителност на живота в различните страни по света!
 Мнозина говорят за легенди, но специалистите са единодушни: не един и двама китайски императори, светци, учители са живели по 250-300 години. Сред тях - Хуанди, Яо, Шун, Лао Дзъ, Чжан Санфън, Бабаджи, Кутхуми... Прочутият лекар Ли Чандзай в книгата си "Рецептите на Ли" твърди, че може да изминава по 400 км на ден. Живял до 800 години. Друг знаменит лекар - Хуа То - на 100 години бил в разцвета на силите си.
Уан Лие пък изглеждал млад дори в много напреднала възраст, защото често хапвал филизи от коренище полигонатум. Живял до 300 години.

Страна с много дълголетници

 е и Индия. Там за йогата Картакея се твърди, че е на 305 години, а неговият ученик Дхирендра Брахмачари - на 114, но изглежда на не повече от 40. Той известно време е инструктор по йога на руските космонавти в Байконур.
В Япония селянинът Мампе идва през 1795 г. в Едо (Токио). Той е на 194 години и споделя тайната на своето дълголетие: "От предците си съм научил мокса (лечебно обгаряне) и го използвам цял живот. Аз и моето семейство всеки месец от първо до осмо число си правим мокса на краката в точката цзусанли (точка на стоте болести). Жена ми сега е на 173 години, синът - на 153, а внукът - на 105."
След 48 години Мампе пак дошъл в Токио за откриването на нов мост. Бил на 242 години, а жена му - на 221!
В Америка днес има около 100 хиляди столетници, а продължителността на живота се увеличава с 2-3 години на всяко десетилетие. Очаква се до края на нашия век официалната продължителност да стане 100 години. Донякъде за това може би ще помогне и антибиотикът рапамицин, използван досега за борба срещу рака, но след най-нови изследвания вече наричан "спасение от старостта". В основата му е химическо вещество, произведено от микроби в почвата на Великденските острови.
Примери за хора, живели над 100 и дори над 120 години, могат да се дадат много. Сред тях има англичани, норвежци, французи, датчани, унгарци, танзанийци, еквадорци, азербайджанци... Също българи.

Реката майка на света Ганг дарява безсмъртие

Изследвания показват, че нашата родина е с изключителна природа: минералните извори са над 6000, растителните видове и билките са безкрайно разнообразни, почвата е богата на много микроелементи, климатът е умерен, цели райони са се опазили от отровите на цивилизацията. Отглеждат се и се консумират качествени плодове и зеленчуци, на особена почит е и типично българският специалитет за дълголетие - киселото мляко. Откритият в него

лактобацилус булгарикум

 унищожава гнилостните бактерии в стомаха и подмладява.
Българските столетници живеят спокоен живот   високо в планините. Те приемат месо според сезона: през пролетта - агнешко и шилешко, през лятото - пилешко, през есента - телешко, през зимата - свинско. Обичат лук, чесън, магданоз, копър, джоджен, мащерка, босилек, целина.
Ходят пеш, жизнени са, къпят се във вирове и реки, носят топли дрехи, далеч са от нервно напрежение и стрес, пият много вода. Твърде важно е, че са дълголетници и по наследство. Не случайно нашата връзка с Кавказ, Монголия, Индия си казва и тук думата, не случайно България днес е сред страните с най-много столетници на глава от населението.

Статуя на древния китайски мъдрец Лао Дзъ - за него легендата говори, че е живял 250-300 години

В края на ХIХ век в България са живели 2719 столетници. През 1910 г. - 2067 души, през 1920 - 2161, през 1960 - 1219, през 2001 - 1266.
Петко Милев Страшника живее 127 г., Васил Стилов - 125, Колю Цанов Манов - 122, Димитър Гагаузина - 120, Тодор Ст. Тодоров - 110. Атидже Алиева Старкова - 120, Фатме Асанова - 117, Станка Джондова - 110, Руса Боева - 109, Марица Зарева - 107, Рада Кирова - 106.
На юлските избори само в Смолянско са гласували 7 столетници. Сред тях най-възрастна е 105-годишната Фатме Еминкехайова от рудоземското село Чепинци. Най-много дълголетници има в общините Смолян и Мадан. Особеност за всички е, че

никога не са напускали родните си места
  
Тъй като столетниците са своеобразно чудо сред простосмъртните, на тях почти винаги им се задава един и същи въпрос: "Как доживяхте толкова години?"
В отговора неизменно се срещат думите спокойствие, чист въздух, планинска вода, здрав климат, умереност във всичко, движение, философски поглед към нещата от живота, природосъобразно хранене...
Макар и сложено накрая, храненето е от първостепенно значение, тъй като според Световната здравна организация в 70 на сто от случаите    преждевременната смърт на хората се дължи на неправилното хранене: преяжда се, приема се мазна храна, много сол и захар, яде се бързо, гозбите се "изсипват" в устата, без да се дъвчат, ляга се с надут от храна стомах и какво ли още не. Това води до неспокоен сън, изпотяване и мятане в леглото, сърцебиене, постоянно чувство за умора, лошо настроение.
Отделно се прибавят и признаците на старостта: бръчки по кожата, намаляване на мускулната маса с до 40 на сто поради атрофия на мускулатурата, посивяване и после побеляване на косата, сбръчкване на кожата, появяване на старчески петна, черни кръгове и торбички под очите, подуване на лицето, прегърбване, намаляване на ръста. Настъпват процеси на атрофия в различни органи и системи на човека, недоволството от живота, от света, от собствения характер са постоянно състояние на психиката. Злоба, лесна обидчивост, меланхолия, анализ на предишни грешки, постоянен живот в спомените за миналато стават нещо обичайно.

Вечният Сфинкс, загледан във вечната река Нил

Човекът по-бързо или по-бавно се предава

 и все повече се потопява в годините на старостта и на болестите.
Той тръгва в грешна посока и сам вика старостта. Вместо да потърси верния път като:
- превърне смеха в смисъл на живота си
- увеличи дяла на плодовете и зеленчуците до 60 на сто от общото количество на храната
- уреди живота си просто, скромно, естествено
- потърси душевен покой и равновесие
- превърне разходката, гимнастиката, спортуването във всекидневие;
- употребява лекарства само при крайна необходимост
- открие приятно занимание, което привлича цялото му внимание и упражнява ума
- направи срещите с приятели празник, без който не може
- не се отказва нито от малки, нито от по-големи удоволствия
- бъде оптимист, вярва в доброто и помага то да бъде срещано по-често
- упражнява лек и приятен физически труд
- налага атмосфера на ведрост и спокойствие около себе си
- повтаря си по няколко пъти на ден: "Животът е прекрасен!"...
Много от тези правила са част от философията на един от най-големите специалисти по геронтология в света - британецът Обри дьо Грей. Той смята, че науката в следващите няколко години и в следващите няколко десетилетия

ще направи революционен скок

 и ще осъществи прастарата мечта - човекът да бъде безсмъртен!
Според вестник "Комсомолска правда" Обри дьо Грей в момента е най-авторитетният биогеронтолог и неговото мнение следва да бъде изслушвано твърде внимателно. Точно затова изданието цитира и  думите му:
- Медицинските технологии ще се развият толкова бързо, че ще настъпи явлението "втора космическа скорост за ликвидиране на стареенето".  Това значи да се удължи човешкият живот с 20-30 години и през тези 20-30 години да бъде извършен фантастичен скок към безсмъртието.
Ученият обяснява, че стареенето е свързано с натрупаните през живота дефекти, които водят организма към неговия край. Той твърди, че поддържаната от мнозина теза за генетична програма за самоунищожение на човека е невярна. И още:
- Съществува 50 на сто вероятност първият човек, който ще доживее 150 години, вече да е сред нас. А първият, който ще доживее 1000 години, вероятно ще бъде с не повече от 20 години по-млад от първия, доживял до 150 години.
Дьо Грей посочва 7 категории биологични

процеси, които пораждат дефектите

 Сред тях - съкращаването на броя на клетките или прекалено големият им брой; натрупването на "боклук" в клетките или между клетките; генетични мутации между хромозомите; образуване на излишни връзки между белтъчните молекули...
Британският геронтолог вярва, че науката е постигнала голям прогрес в противодействието на дефектите и денят на човешкото безсмъртие приближава. Потвърждение на това е и присъдената през октомври м.г. Нобелова награда на трима американски учени, които откриват как да бъдат защитени хромозомите в човешкия организъм, като това би могло да се окаже ключът към вечната младост.
Любопитно е да се знае, че днес в света живеят 80 души, които са достигнали 110 години и повече. Само четирима от тях са мъже - американец, японец, жител на Барбадос и белгиецът Ян Гоосенартс. На възраст 110 години той е най-старият европеец. Настанен е в дом за стари хора и негови отличителни черти са жизнелюбието и остроумието. Неслучайно мнозина казват, че чувството за хумор и смехът са магията на дълголетието.
Последните години в САЩ става все по-популярен д-р Уолък. Той е направил 17 500 аутопсии на животни и хора и е стигнал до заключението: "Всяко животно и всеки човек, починали от естествена смърт, умират от непълноценно хранене, т.е. от недостиг на хранителни вещества!"
Докторът е предложен за Нобелова награда. Той е убеден след извършените от него химически и биохимически анализи, че естествената смърт настъпва единствено от неправилно хранене. Неговата теза е обсъждана в 1700 вестници, списания и телевизионни предавания и се превръща в една от най-дискутираните теми в САЩ през последните двайсетина години.
Човешкият живот трябва да бъде дълъг от 120 до 140 години, твърди изследователят и дава множество примери за това. Напомня и за интересен експеримент от преди 15 години, при който

три двойки са изолирани за три години

 и през това време те са хранени само с екологично чисти храни, които сами отглеждат, дишат пречистен въздух и пият незамърсена вода. Когато ги изследват най-подробно  след изтичането на срока, установяват, че при такъв режим те биха могли да живеят 165 години.
Разбираем за всички ще бъде експериментът с витамин С. 29 000 раковоболни вместо препоръчваната дневна доза от 60 мг вземат двойно повече - 120. Смъртността намалява. Нещо повече - Алън Пол, удостоен с две Нобелови награди, препоръчва по 10 000 мг(!) витамин С на ден, за да бъде предотвратен ракът. Мнозина негови опоненти го обявяват за луд, но той и на 94 години работи всеки ден по 4 часа, и то без да почива в събота и неделя, а неговите опоненти отдавна са в гроба!
Интересни са изследванията, които препоръчват 60 минерала, 16 витамина, 12 аминокиселини и 3 мастни аминокиселини за удължаване на живота. 7 минерала удвояват продължителността на живота на лабораторните животни.
И накрая още едно наблюдение върху дълголетниците. Повечето от тях живеят високо в планините - идеален въздух, никакви нерви, никакъв стрес, чиста храна, небесно спокойствие, тишина, красота. Водата от топящите се ледници и снегове съдържа от 60 до 72 минерала, като местните жители я наричат мляко от лед. Тази божествена вода служи не само за пиене, но откакто съществува света тя напоява земята и оставя в нея полезните си съставки. Така реколтата е много ценна, дава здраве и сили. Не случайно дълголетниците

не знаят какво е рак, болно сърце

 диабет, високо кръвно налягане, артрит, остеопороза, глаукома...
Качеството на храната не е откритие на съвременните изследователи. Още в древността големи битки се водят заради земите, наторявани от реките-майки на света Нил (Египет), Ганг (Индия), Жълтата река (Китай). Те при всяко наводнение оставят върху почвата безценни минерали и хората се кланят доземи на боговете за този дар. Отглежданите после тук зърнени култури са с  изключителни качества, най-добрите на света, и хранени с тях, войниците са в състояние да маршируват часове наред и да се бият часове наред, като винаги побеждават.
Тук са се раждали светли умове, тук са се развивали световни култури и технологии. Израствали са буквално от... тинята след наводненията. Точно от тинята, но натъпкана с безкрайно важни съставки за организма на човека, които вече хилядолетия носят младост. И са една от тайните на дълголетието...


 Никога няма да пукна!


Научна експедиция открила високо в планината селище на столетници. Към учените се запътил мъж на неопределена възраст. Те го запитали:
- Човече, на колко си години?
- На 209.
- А пушиш ли, пиеш ли?
- И пуша, и пия, и развратнича, защото иначе никога няма да пукна!



 

Летният сезон тръгва с 10-15% по-високи цени

автор:Дума

visibility 435

/ брой: 58

Цената на яйцата гони световен рекорд

автор:Дума

visibility 428

/ брой: 58

Париж готов на война с Русия за Одеса

автор:Дума

visibility 557

/ брой: 58

ВМРО-ДПМНЕ отлага промените в конституцията

автор:Дума

visibility 433

/ брой: 58

Евросъюзът отстъпва пред фермерите

автор:Дума

visibility 426

/ брой: 58

Накратко

автор:Дума

visibility 399

/ брой: 58

Десница по дьо Сад

автор:Александър Симов

visibility 459

/ брой: 58

Обирът на руските активи

автор:Юри Михалков

visibility 510

/ брой: 58

Особена порода

visibility 447

/ брой: 58

Престъпен интерес на ЕС

автор:Юри Михалков

visibility 614

/ брой: 58

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ