100 униката представят кухнята и готвенето
Испански кулинари се съюзяват с готвачи в проекта "Foodjects"
/ брой: 122
Над 100 радикални и уникални предмета, свързани с кухнята, готвенето и храната, ще бъдат представени на изложба, която може да се види от 2 до 18 юни в галерия-книжарница "София прес", ул. "Славянска" 29. На две от най-необичайните маси за вечеря ще се разгърне проектът "Foodjects", който е в рамките на "Sofia Design Week".
Посетителите ще имат възможност да видят "интровертна" купа, бутилка за вино, наречена "Сиеста", татуирани вилици и чашки за чай с дръжки като конски крака. Всеобщ фаворит е също лъжицата, която поднася един вкус на устата (да речем, крем карамел) и съвсем друг аромат на носа (примерно, джоджен). Tрикът е в подправките, заредени в дръжката. Друга лъжица е във вид на писалка, така че, като се топне в соса, може да се нарисува или напише нещо в чинията. Една от най-любопитните чаши има чучур, който налива виното направо в гърлото. Това, освен че е много римско, позволява на питието контакт с въздуха и удря езика по различен начин, тоест вкусовото изживяване се променя значително.
Кухнята никога не е било толкова вълнуващо, важно и експериментално място, колкото е в момента - на световно ниво кулинарията вече е нещо средно между абстрактно изкуство и чиста наука. За прогресивните готвачи-артисти тя е изразно средство и те не се колебаят да експлоатират най-новите технологии по всевъзможни начини, само и само да доставят оригинални сензорни изживявания и емоции. Както казва испанският дизайнер Феран Адриа: "Някои удоволствия за небцето се оценяват най-добре от интелекта". А най-големите жокери в кулинарията днес са чувството за хумор и изненадата.
Водещи испански кулинари се съюзяват с 30 от най-прочутите дизайнери в страната, които създават нов образ на кухнята. Сред откритията са деконструирани съдове, пяна, сферизация, технология за готвене с течен водород... Новите формати на храната пък способстват експериментирането на непознати текстури, вкусове, контрасти, аромати. С производството се ангажират испански компании, а правителство се наема да подкрепи и популяризира проекта.