30 Октомври 2020петък13:09 ч.

100 години Тревненска школа

Представителна изложба на Националната гимназия за приложни изкуства в Трявна се открива в Музея на хумора и сатирата в Габрово

/ брой: 197

автор:Дума

visibility 820

Представителната изложба "100 години Тревненска школа", посветена на 100-годишнината от откриването на училището, се открива на 16 октомври от 18 ч. в зала 7 на Музея на хумора и сатирата в Габрово. Експозицията, която ще може да се разгледа до 6 декември, включва творби, създадени през последните три години от ученици от XII клас в специалностите "Интериорен дизайн", "Художествена дърворезба" и "Иконопис". Повечето от тях са дипломни работи, научи ДУМА от Светлана Михайлова, експерт Връзки с обществеността на музея.

Неизменна е връзката между НГПИ "Тревненска школа" и Музея на хумора и сатирата. Още от създаването на музея до днес възпитаници на училището участват във всички издания на Габровското биенале, в групови и самостоятелни изложби в залите на Смешната къща. От 1996 г. насам таланти от гимназията представят свои произведения в редица изложби, като част от дългосрочната програма на музея за приобщаване на млади художници към хумористичното изкуство.

Националната гимназия за приложни изкуства "Тревненска школа" в Трявна съхранява и развива традициите на Тревненската възрожденска иконописна и дърворезбарска школа, като дава професионална подготовка на ученици от цялата страна в три специалности - "Художествена дърворезба", "Интериорен дизайн" и "Иконопис". Открито е през 1920 г. като Държавно столарско училище. Целта е била да се съхранят местните занаятчийски традиции в областта на художествената обработка на дървото. Фактически, това е първата решителна крачка за възобновяване на художествените занаяти и национални традиции, чиито функции и значение след Освобождението затихват. Идеята за създаването на училището е от втората половина на XIX век. Принадлежи на големия възрожденски художник Николай Павлович, който през 1861 г. посещава Трявна по покана на Петко Р. Славейков.

През годините училището става културно средище, което привлича талантливи преподаватели, повечето завършили образованието си в престижни университети и академии извън страната. Сред тях са Иван Христов, Атанас Василев, Цаньо Антонов, Димитър Друмев и други.

От създаването си до днес училището преминава през различни форми - от столарско училище, през техническа гимназия по градоустройство, до техникум по дърворезба и вътрешна архитектура. През 1976 г. се превръща в Средно специално художествено училище за приложни изкуства, а от 2009-а е преобразувано в Национална гимназия за приложни изкуства. Понастоящем училището е Държавен културен институт към Министерството на културата.

До края на годината предстои официално честване на 100-годишнината на училището. На 30 октомври тя ще бъде отбелязана със серия от събития в Трявна, а през декември ще бъде издаден представителен каталог по случай юбилея.

И Великобритания обмисля пълна карантина

автор:Дума

visibility 42

Франция под карантина

автор:Дума

visibility 198

/ брой: 207

Ислямист закла трима в църква в Ница

автор:Дума

visibility 259

/ брой: 207

Датата

автор:Дума

visibility 166

/ брой: 207

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ