10 Август 2022сряда01:19 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес ще бъде предимно слънчево. Около и след обяд ще има временни увеличения на облачността, но само на отделни места ще превали и прегърми. Над източните райони през целия ден ще се задържи слънчево. Ще духа слаб до умерен североизточен вятър. Максималните температури ще бъдат между 31° и 36°, в София - около 31°. Днес ще бъде предимно слънчево. Около и след обяд ще има временни увеличения на облачността, но само на отделни места ще превали и прегърми. Над източните райони през целия ден ще се задържи слънчево. Ще духа слаб до умерен североизточен вятър. Максималните температури ще бъдат между 31° и 36°, в София - около 31°.

1 евро за здраве в работата връща 4.8 на работодателя

/ брой: 175

автор:Аида Паникян

visibility 1617

Всяко евро, инвестирано в подобряване на здравословните и безопасни условия на труд, възвръща на работодателя между 2,5 и 4,8 евро от намалени разходи за отсъствия от работа. Това са пресметнали европейски експерти. С това послание Европейската агенция за безопасност и здраве при работа започва проект за Насърчаване на здравословни условия на труд (НЗУТ).
    Мерките за насърчаване на здравословните условия са в подкрепа на превенцията на риска на работното място, но не заменят самото управление на безопасността и здравето, подчертават експертите. Програма за НЗУТ може да се въведе, ако преди това се предостави безопасна и здравословна трудова среда, като се спазват правните изисквания, гарантирани от висока здравна култура в организацията.
През първите 3 месеца на т.г. в страната са станали 864 трудови злополуки, 23 са завършили със смърт. Загубите възлизат на 30 992 календарни дни, сочат данните на НОИ. През 2009 г. за същия период злополуките на работното място били 784, а смъртните случаи - 19.
Главната инспекция по труда отчете, че с 5% е намален делът на работещите при несъответстващи на минималните изисквания условия ня труд. Данните сочат, че относителният дял на предприятията с изпълнени основни законови изисквания е нараснал от 61% през 2008 г. на 71% през 2009 г. Делът на предприятията с рискови производства и дейности, в които работното оборудване е приведено в съответствие със закона, е увеличен с 3,7% спрямо 2008 г., при планирано увеличение от 3%. Броят на смъртните трудови злополуки е намалял със 70 в сравнение с 2008 г., злополуките, предизвикали инвалидност, са намалели с 16.
През изминалата година от Фонд "Условия на труд" са финансирани 34 проекта за реконструкция и модернизация на обекти, усъвършенстване на технологични системи и работно оборудване и подобряване на санитарно-хигиенните условия в различни икономически дейности.
 

Роджър Уотърс обвини Байдън за войната в Украйна

автор:Дума

visibility 884

Докладът на "Амнести интернешънъл" за Украйна предизвика гняв

автор:Дума

visibility 53

/ брой: 152

САЩ с нова военна помощ за $1 млрд. за Украйна

автор:Дума

visibility 433

/ брой: 152

Забравен в болница

автор:Аида Паникян

visibility 373

/ брой: 153

Двуцифрената инфлация сложи край на партито в Европа

автор:Дума

visibility 379

/ брой: 153

Проучване: Правителствата и ЕС са виновни за скъпия газ

автор:Дума

visibility 358

/ брой: 153

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ