02 Октомври 2023понеделник14:30 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

"Звездният бумеранг"

Рейгъновата стратегия "Космически войни" с обратен знак, експертите от Пентагона притеснени от неочаквания напредък на Китай в сателитните технологии

/ брой: 239

автор:Петър Герасимов

visibility 2488

През 80-те години на миналия век републиканецът Роналд Рейгън стана 40-ият президент на Съединените щати и се задържа на този пост два  последователни мандата - от 1981 до 1989 година. По време на своята администрация Рейгън се прослави с две неща - със заклетия си антикомунизъм и сляпата вяра в устоите на капитализма. Наистина той успя да извади САЩ от  тогавашната икономическа криза, като разви и приложи тезата си за напълно освободения от държавно присъствие (и контрол) пазар. Негова е фразата "Колкото по-малко държава (в сферата на бизнеса и икономиката - б. а.), толкова по-добре". Тези негови мерки доведоха до американското понятие "рейгъномика" - синоним на успешна стопанска политика.

Неговата линия за напълно освободения от контрол капитализъм даде положителни резултати две десетилетия, след което започна да се пропуква, за да се стигне до финансовия колапс на САЩ през 2008 година.
У нас рейгъномиката бе успешно приложена от преподавателя по политикономия на социализма Иван Костов, в резултат на което България - за броени години - продаде на безценица, по-скоро подари на различни финансови играчи и хитреци такива големи държавни активи като БТК, БГА "Балкан", "Кремиковци", банки, енергийни компании и какво ли още не.
Второто, с което покойният 40-и президент на САЩ остана в историята, беше развихреният антикомунизъм и изострянето на напрежението в годините на студената война, довели до въвеждането на програмата "Звездни войни" - проект за водене на високотехнологични сражения в Космоса, струващ милиарди долари.
Според феновете на Рейгън неговата идея за нова спирала във въоръжаването, поглъщаща огромни средства, е довела до срутването на СССР.
Днес, шест години след кончината на Рейгън, международните експерти отново коментират позабравената тема за "Звездни войни". Само че този път заплахата от сблъсъци в Космоса не идва от САЩ, а от комунистически Китай - оказва се, че огромната азиатска държава тихомълком разработва своя космическа програма за "звездни сражения" и - както се полага - провежда и конкретни практически експерименти. В края на август т.г. американското списание "ЮеС Уайрлес мегъзин" публикува статия, че Китай е успял да реализира "две големи по мащаб спътникови срещи" - много сложни и изискващи високи технологии операции. Това според списанието показвало убедително, че огромната азиатска държава е доста напреднала в своята програма за "звездни войни".
До този момент само Съединените щати са успявали да приближат спътници, които да са готови за оперативни действия. Военните могат да се възползват широко от подобна технологична възможност, която им позволява да наблюдават или разрушават вражески сателити, да шпионират или внасят хаос в наземни операции срещу потенциален противник и в крайна сметка - да причиняват масово унищожение.
Според руски космически експерт, предпочел да остане анонимен, въпросните маневри на китайски спътници се извършват за първи път - към изстреляния преди две години спътник тип "Ес Джей -12" - след серия сложи команди и използване на миниатюрни реактивни двигатели - на два пъти успешно се е приближил новоизстрелян космически апарат от същия вид.
В печата се съобщава, че в интернет космически експерти и любители астрономи дискутират темата с неотдавнашните спътникови срещи. Първопричината - военните в Китай пазят дискретно мълчание относно въпросните спътникови "рандевута", извършени от апаратите "Ес Джей -12". Очевидно военното заиграване в Космоса отново набира скорост - само че този път с обратен знак.
Сега Китай по-активно провежда експерименти по т. нар. звездни войни, а специализираните космически агенции в САЩ са принудени да изразходват интелектуален потенциал и сума пари, за да поддържат желания паритет.
В една своя статия технологичният консултант на фондацията "Сейф Уълрд" Брайън Уидън изтъква, че в средата на изминаващото десетилетие космическата агенция на САЩ НАСА започва т. нар.  програма за "технологична проверка на автоматизираните срещи" (ДАРТ), предназначени  преди всичко за спътници на американските ВМС. Според автора "грешка в навигацията води до катастрофа между два американски военни спътника".
Излишно е да споменаваме, че цялата операция, плюс загубата на два сателита, струва стотици милиони долари...
След въпросния "звезден провал" друга американска космическа агенция  - ДАРПА (пряко подчинена на Пентагона), започва нова програма -"Орбитален експрес", която трябва да докаже възможностите на САЩ  за успешно извършване на спътникови срещи с цел изпращане на нови доставки и евентуална промяна на някои от техническите модули на сателити в открития Космос.
През последните няколко години Китай според американски експерти започва поредица от космически изследвания и развойни проекти, като най-значителните от тях са антиспътниковата оръжейна програма и проектът за 40-килограмови микроспътници.
Военно-политическият наблюдател Джеймз Обърг изтъква, че "Китай неизбежно ще се опита да отслаби превъзходството на САЩ в Космоса и в ролята си на "потенциален враг" няма да позволява на Съединените щати напредък в космическите операции".
Това, което затруднява американските военни експерти, е традиционната азиатска загадъчност и потайност относно провежданите и проектирани от Китай проекти в сферата на "звездни войни". Те са принудени да гадаят, да "опипват" с оптически и електронни уреди околоземното пространство, за да фиксират разположението на китайските спътници. Същото се отнася и до провеждането на космически маневри и спътникови "рандевута".
Между другото, официален Пекин има и допълнителен коз в ръкава: подобни експерименти успешно могат да служат и за мирни цели - за почистване на околоземното пространство от спътникови останки, за доставки от различен тип и за ремонт на спътници в орбита.
Но термините "космически шпионаж", "звездни войни", "противникова опасност" продължават да витаят в политическото пространство между Вашингтон и Пекин.
Все пак Китай наруши обичайното мълчание и през изтеклия септември официално съобщи за проектирания голям експеримент със сближаване и срещи на спътници през следващата година - в рамките на все по-разгръщащата се програма за космически изследвания.
Очевидно "звездният бумеранг" на президента Рейгън се завръща обратно - с всички негативни последици за онази страна, която го е запратила. Както заключава американският експерт Обърг, несъмнено "спътниковата система на САЩ не е в безопасност в открития Космос..."
Историята често си прави такива шеги: преди трийсетина години в полето на студената война Америка предизвиква финансово кървене на икономически затруднения Съветски съюз с "междузвездните войни"; днес, в първото десетилетие на ХХI в., Пекин предлага струващата милиарди долари "звездна" надпревара на изпадналия във финансов колапс Вашингтон.


Станции от типа на международната космическа станция за в бъдеще могат да се използват като изходни бази при евентуален космически конфликт


Китай вече открито конкурира САЩ в Космоса. До 2020 г. КНР възнамерява да построи на орбита собствен космическа станция и да създаде космическа лаборатория

Не влязохме в безпринципни сглобки

автор:Дума

visibility 151

/ брой: 189

Недоволните миньори и енергетици отказаха среща с премиера Денков

автор:Дума

visibility 179

/ брой: 189

40 000 е-извинителни бележки са издадени за 15 дни

автор:Дума

visibility 172

/ брой: 189

Аптеки искат доплащане за лекарства за множествена склероза

автор:Дума

visibility 185

/ брой: 189

За осем месеца банките са спечелили рекордните 2,3 млрд. лв.

автор:Дума

visibility 138

/ брой: 189

НАП публикува новите си сметки

автор:Дума

visibility 174

/ брой: 189

ЕК дава още пари за терминала в Александруполис

автор:Дума

visibility 161

/ брой: 189

"Булгаргаз" предлага газът през октомври да е с 4,6 % по-евтин

автор:Дума

visibility 144

/ брой: 189

Словашките социалисти начело след вота

автор:Дума

visibility 159

/ брой: 189

Взрив в центъра на Анкара

автор:Дума

visibility 153

/ брой: 189

Няма българизация, а сърбизация в РСМ

автор:Дума

visibility 194

/ брой: 189

Китай празнува за пръв път след КОВИД-19

автор:Таня Глухчева

visibility 131

/ брой: 189

Под игото на ЕС

автор:Нора Стоичкова

visibility 172

/ брой: 189

Есесовците на властта

автор:Александър Симов

visibility 182

/ брой: 189

Путин спечели в Словакия

автор:Таня Глухчева

visibility 154

/ брой: 189

Време е за промяна на порочния модел на управление!

автор:Дума

visibility 168

/ брой: 189

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ