29 Май 2023понеделник10:49 ч.

ВРЕМЕТО:

В понеделник въздушната маса над България ще остане неустойчива. Облачността ще бъде значителна, купеста и купесто-дъждовна и на много места в страната ще има краткотрайни, временно интензивни валежи и гръмотевици. Остават условията и за градушки. Ще духа слаб, в Източна България - до умерен вятър от север-североизток. Максималните температури ще са между 21° и 26°, в София - около 21°. В понеделник въздушната маса над България ще остане неустойчива. Облачността ще бъде значителна, купеста и купесто-дъждовна и на много места в страната ще има краткотрайни, временно интензивни валежи и гръмотевици. Остават условията и за градушки. Ще духа слаб, в Източна България - до умерен вятър от север-североизток. Максималните температури ще са между 21° и 26°, в София - около 21°.

Злато, петрол и политика

Някои изводи от частичните избори в Румъния

/ брой: 214

автор:Васил Савов

visibility 1458

В изявления по телевизията румънският президент Траян Бъсеску обяви, че Румъния разполага с два залежа на злато, в които ще започне експлоатация, за да се увеличи златният резерв на страната. Сегашният резерв от 130 тона трябва да достигне през следващите години 200 тона, за да се гарантира финансовата стабилност. По сведения на Националната агенция за минерални ресурси 2 компании имат лиценз да експлоатират златните мини - "Роша Монтана Голд корпорейшън" (област Алба) и "Дева Голд" (област Хунедоара). Според агенцията данните за златния резерв на страната не подлежат на официална информация, но това било изключение.
Същевременно американската компания "Ексон Мобил" съобщи, че може да вложи от 3 до 10 млрд. долара в проучване за петрол в района на "Нептун" заедно с румънската компания "Петром". Ръководителят на "Ексон Моб." в Румъния Ян Фишер заявил, че Румъния е "една от първите в света, която през 1875 г. е регистрирала продукция на петрол" и има всички индикации "да продължи в тази насока".
Премиерът Емил Бок бе на посещение в Китай, след което задължи министерствата да му докладват редовно за предстоящо използване на китайски инвестиции, предмет на обсъждане в Пекин. Предположенията са за вложения на китайски инвестиции в построяването на III и IV реактори в АЕЦ "Черна вода", в канала "Букурещ - Дунав", канала "Сирет - Бъръган" и други обекти.
 Очевидно румънските управляващи се ориентират в геостратегическото пространство с оглед използване на всички налични възможности в момент на тежка финансово-икономическа ситуация за търсене на изход от нея. За разлика от нашия премиер, който се е хванал за пеша на чичо Сам и не смее да го изпусне.
Всичко това е свързано с предстоящия напрегнат предизборен период. В края на август се състояха частични избори в два жудеца (области) - Нямц и Марамуреш. И в двата победи управляващата Демократично-либерална партия (ДЛП). Опозицията обвини правителството в невъздържана предизборна кампания и груби нарушения, използване на позволени и непозволени средства.

"Демокрация на бароните"

Печатът прави подробен и задълбочен анализ на двата местни избора. Характеризират се особеностите на изборната обстановка в селата и градовете до 40 000 жители. Тук идеологическите различия се пречупват през социалния климат и морално-психологическата нагласа, през грубите локални нрави. "Основните организации на партиите, изтъква в. "Евениментул зилей", са формиране в селата с ядро на опортюнисти, които менят политическата боя по 4 пъти в годината, ако е нужно. Съществува демокрация още в начален стадий в тази извънградска Румъния, в която "свободният вот" е празен от съдържание." В този "бананов пейзаж", според вестника, политическите различия са утопия. Кметовете в общините на малките градове си смениха в продължение на 10-15 години кариерата с принадлежност към 3-4 партии. Някои местни ръководители се включват в управляващата ДЛП, за да използват финансовите ресурси, говорят в полза на управляващите, а в джоба си носят партийния билет на социалдемократите.
Такова е положението в дълбоката провинция. На парламентарните избори през 2008 г. 3,7 млн. гласове са дошли от селските райони, което е с 300 000 гласа повече от тези в градската среда. Това ще рече, че центърът на тежестта на румънската изборна система е в селячеството, но фактически неговият вот се дирижира от "бароните". Това са местни богаташи, натрупали пари по неведоми пътища, икономически силни, които печелят гласове с 10 бани, килограм захар или ориз, някои и други колбаси. "В заключение, пише "Евениментул зилей", нищо ново в поезията от частичните избори в Нямц и Марамуреш. Съдбата на местните избори се диктува от "бароните", принадлежащи към различни партии." Опозицията поиска да се внесат съответни изменения в изборния закон.
Свое виждане за изборния манталитет на обикновения избирател дава и в. "Журналул национал": "Румънският селянин, извикан да гласува, продава с удоволствие своя вот за една ракия, пари или дори вестник, но не за да чете, а за да пуши "махорка". Последните избори в Нямц и Марамуреш са по-скоро "храчка в лицето на изборната демокрация у нас". Вестникът обвинява управляващите в липса на солидни принципи, за да не може бедността да създава аргати, а свободни хора.

 Репетиция за предстоящите избори

Макар и частични, двата избора се смятат за малка репетиция преди парламентарните и местни избори през 2012 г. Започнаха взаимни обвинения и нападки между правителство и опозиция. Публикувани бяха обвинения, по-скоро подозрения за спонсориране на Социалдемократическата партия от компания, свързана с проекта "Роша Монтана". Лидерът на партията Виктор Понта отхвърли подозренията, запазвайки си правото да поиска в съда вреди за морална обида.
Очевидно сигналът за предстоящата ожесточена предизборна борба е даден. При което президентът и правителството са на едната страна на противопоставянето с опозиционния Социалнолиберален съюз (СЛС) между социалдемократи и националлиберали. Президентът вече предупреди опозицията, че ако спечели 51% на предстоящите избори, не й гарантира премиерското място. От Конституционния съд потвърдиха, че партията или коалицията, която спечели 50 плюс 1 процента, излъчва министър-председателя. Започват безкрайни тълкувания на конституцията.
Върху основата на частичните избори Социалдемократическата партия призова към мобилизиране на силите в предстоящата кампания. Един от сериозните проблеми е преодоляване на различните виждания по бъдещата политика на страната и ако опозиционният СЛС спечели, как ще решава трудните проблеми. Ляво-десният тандем в северната ни съседка отново е поставен на изпитание.
В съюза вече се обсъждат кандидатите на двете партии в отделните жудеци. На 15 септември бяха оповестени имената на кандидатите за местните избори.
Сред управляващата ДЛП се ширят настроения за реформиране на партията преди изборите. Ентусиазирано се обсъжда предложение за смяна на цвета на партийната идентификация. Досега той е оранжев. На него някои приписват неудачите в областта на икономиката. Предлага се зеленият цвят. Някои партийни дейци обаче смятат, че смяната на боята не е достатъчна. Необходима е смяна по същество. Вътрешнопартийното разделение, както показа последният конгрес, не е преодоляно. А и влиянието на партията все повече се разсейва.  Дали новият цвят ще помогне?

Властта иска ново удължаване на Бюджет 2022

автор:Дума

visibility 175

/ брой: 100

Анкета на МФ: Лихвите - нагоре, спад в темпа на кредитиране

автор:Дума

visibility 155

/ брой: 100

Окончателно: Още година безмитен внос от Украйна

автор:Дума

visibility 163

/ брой: 100

Безизходица: Животновъди подаряват млякото си

автор:Дума

visibility 145

/ брой: 100

Ердоган срещу Кълъчдароглу

автор:Дума

visibility 131

/ брой: 100

САЩ избегнаха фалит в последния момент

автор:Дума

visibility 133

/ брой: 100

Рокади в сръбската управляваща партия

автор:Дума

visibility 141

/ брой: 100

Омерта

автор:Дума

visibility 135

/ брой: 100

Хаос върху хаоса

автор:Иван Ченчев

visibility 154

/ брой: 100

Разпад на държавността

автор:Георги ГЬОКОВ

visibility 112

/ брой: 100

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ