08 Юли 2020сряда11:38 ч.

Актуален изглед на площада пред "Св. Александър Невски"

На фокус

Златните блянове за "Златна София"

Дългоочакваният ремонт около храма "Св. Александър Невски" продължава да се бави, а цената му расте

/ брой: 222

автор:Деси Велева

visibility 1037

Всеки знак за предстояща реконструкция на част от центъра на София предизвиква тревожни трепети сред столичани. Те вече са натрупали достатъчен опит през последните години заради последиците от ремонтите на знакови обекти като бул. "Княз Дондуков" или ул."Граф Игнатиев". Затова и новините около бавещото се от години обновление на пространството около храм-паметника "Св. Александър Невски" събудиха особено чувство на безпокойство както у столичани, така и в професионалните среди на архитекти, проектанти и строители. Проект за реновирането на зоната, известна като "Златна София", има от години, но досега така и не се реализира.

Съвсем наскоро Столичната община напомни, че големият проект за т.нар. четвърта зона от централната градска част все още е обвит в мъгла. Сега тя уж трябва да се разсее чрез поръчаното от главния архитект на София Здравко Здравков изменение на готовия от години инвестиционен проект за възстановяване и обновяване на публичните пространства от центъра на града. Изненадващо за професионалните среди Здравков обяви пряко договаряне с настоящия автор на проекта за ремонт на зоната - архитектурно студио А.Д.А. То има за задача без нов конкурс да промени идеите си за изгледа на центъра на града така, че те да отговарят и на забележките на общината, и на исканията на професионалната общност. 

Как обаче се стигна дотук? Вече четири-пет години промяната в облика на "Златна София" е на дневен ред. Въпросната четвърта зона обхваща пространството около емблематични места като Народното събрание и храм-паметника "Св. Александър Невски", градините "Кристал", "Cв. Kлимeнт Oxpидcки" и пpeд цъpквaтa "Cвeтa Coфия", зоните мeждy yл. "Oбopищe" и вoeнния клyб. За ремонта на всички тези ключови места са предвидени и одобрени малко над 21 млн. лв., като основната част от парите идва по Оперативната програма "Региони в растеж". Конкурсът за идеен проект за реконструкцията бе спечелен преди пет години от архитектите от А.Д.А. с ръководител арх. Иво Пантелеев - същият, който водеше авторския екип за ремонта на ул. "Граф Игнатиев". Оттогава обаче не се случва нищо. 

Обещаният ремонт около емблематичните обекти е мираж. Докато през цялото време столичани чакат обещаната промяна да се осъществи, се оказа, че експерти и чиновници изливат водопади от критики и забележки към идейния проект. Националният институт за недвижимо културно наследство отдавна е изразил в становище редица свои несъгласия към проекта. Такива има и от страна на Столичната община, както и от експерти. Едва през май тази година обаче от кметството потвърдиха, че победителят в конкурса за проект на зоната всъщност не е предложил чак толкова хубави идеи и затова те няма да бъдат осъществени. Как тогава архитектурният екип е успял да спечели конкурса не е ясно. Странно е и защо през целия този дълъг период общината не предприе никакви конкретни и официални стъпки, с които да изиска промяна в проекта. 

Така например се оказа, че експертната "секира" е отсякла такива предложения като изграждането на колонади от осветителни мачти от по 18 и 12 метра около и пред храм-паметника, както и на пл. "Народно събрание" по подобие на колонадите при "Св. Петър" в Рим, на Героите в Будапеща, на Казанския събор в Санкт Петербург. Отречена е и друга идея - за поставянето на символни златни плочки, инкрустирани в паважа на пл. "Александър Невски". Намерението на авторите е било те да изразяват почит към граждани с принос към София и към България. Подобни проекти имало в Берлин, Мюнхен, Берн, Кардиф и Бреша. Отхвърлен е и замисълът да се местят и скулптурите на Любомир Далчев от пространството зад военния клуб в алея до Художествената академия, както и на Паметника на опълченците. Отпаднали са и заложените подземни паркинги по ул. "Оборище" и зад паметника на Цар Освободител. Също така няма да има цялостно пренареждане на жълтите павета. 

Какво всъщност остава от първоначалния проект ще разберем след няколко месеца. Защото едва в началото на ноември направлението "Архитектура и градоустройство" (НАГ), водено от Здравко Здравков, се сети да открие официална процедура за изменение на работния инвестиционен проект чрез прякото договаряне с А.Д.А. Заради тази процедура обаче отново възникват купища въпроси. Защо, след като досегашният проект за изглед на центъра на София е остро критикуван, променян и бавен, не бе обявен изцяло нов конкурс? Защо се прави пряко договаряне без предварително обявление и отново е поканен А.Д.А. за проектант? Сега излиза, че порицаните автори ще получат допълнително 90 000 лева без ДДС, за да внесат достатъчно сериозни изменения в проекта си в рамките на 90 дни, така че той да се хареса на всички. Всъщност препоръките на НАГ в заданието към проектантите са толкова много, че на практика изискват да се създаде нов идеен проект. Напътствията гласят да се предложат изцяло изменени проектни решения за уличното осветление, за градинката между ул. "Раковски", ул. "Оборище" и ул. "Париж", да не се променя градското обзавеждане, да се предложат нови решения за предвидените строително-ремонтни работи около Централния военен клуб, да се уточнят настилките и много други. 

Иначе ремонтът на част от площите в централната четвърта зона върви от месеци. Той започна през юли 2018 г. от "ПСТ груп" с реконструкцията на градинката "Кристал", пред паметника на Св. Климент Охридски между Софийския университет и Народното събрание и част от ул. "Московска". Продължителността му трябваше да е 365 дни, с допълнително отпуснати 50-ина дни заради зимните условия, и да завърши в края на август. Срокът, както е видно, не беше спазен, защото около "Св. Ал. Невски" нищо не се случва. На всичкото отгоре се появиха допълнителни усложнения от лошо свършена работа по започналата реконструкция на околните пространства. Общинската администрация подскочи като ужилена от некачествения ремонт, поиска отстраняване на дефектите в обновените градини. 

Какво се случва с ремонта на "Златна София" не знаят дори представители на професионалните среди. Още преди месеци проф. Тодор Булев, председател на Съюза на архитектите, е изпратил писмо до столичния кмет Йорданка Фандъкова с искане за информация и обсъждане на напредъка на проекта. Отговор обаче така и не е дошъл. "Отново ще изпратим писмено искане до кмета, за да разберем какви са идеите за промени и те да бъдат обсъдени", коментира за ДУМА арх. Булев. 

Промените в крачка, кърпенето на разработки и планове и въздържането от публични изявления за развитието на ключови дейности обаче не са прецедент в дейността на Столичната община. Те само потвърждават дефицитите, говорят за кадровите ресурси и властовото лекомислие спрямо важните за всички столичани проекти.

Не пуснали туристи на плаж, бил резервиран

автор:Дума

visibility 285

/ брой: 128

Внасяме 32 хиляди тона дрехи втора употреба

автор:Дума

visibility 365

/ брой: 128

ЕК: България ще се възстанови по-бавно от очакваното

автор:Дума

visibility 214

/ брой: 128

Курортно лято

автор:Лозан Такев

visibility 213

/ брой: 128

Има решение за кризата

visibility 259

/ брой: 128

Новата цивилизация на хората с достойнство

visibility 181

/ брой: 128

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ