16 Януари 2022неделя21:20 ч.

ново:

Националният съвет на БСП свиква заседание на 50-ия Конгрес *** Пакет от 1,5 млрд. лв. в помощ на бизнеса и ЕРП заради енергийната криза *** Земетресение разклати Гърция, усети се в София *** Окончателно: Гонят Джокович от Австралия Националният съвет на БСП свиква заседание на 50-ия Конгрес *** Пакет от 1,5 млрд. лв. в помощ на бизнеса и ЕРП заради енергийната криза *** Земетресение разклати Гърция, усети се в София *** Окончателно: Гонят Джокович от Австралия

Илюстрация Анатолий Станкулов

Златна мина

/ брой: 232

автор:Деси Велева

visibility 397

Като златна мина излезе да боядисаш в синьо и зелено асфалта на половин София. Едва ли са много сферите, в които толкова малко инвестиции носят толкова много печалба. Ръководството на Столичната община залага именно на лесната работа с максимална полза. 

Защо ѝ е на кмета Йорданка Фандъкова да строи скъпи общински паркинги, да измисля иновативни формули за ефективно управление на градския транспорт или за привличане на повече пътници в него. Далеч по-просто е да превърне огромна част от града в зона за платено паркиране, а в касичката да капят по левче-два на всеки час. Така, капка по капка, хазната се пълни без никакво усилие. Затова никой не вярва вече на фалшиви мотиви и цели - въвеждане на ред в паркирането, премахване на задръстванията, ограничаване на автомобилите в центъра или опазване на околната среда. Целта е просто печалба.

В същото време не е много ясно къде отиват милионите, трупащи се от паркиране. Но добре знаем къде не отиват. Не отиват за подобряване на градския транспорт. Не отиват и за нови паркинги, каквото е изначалното предназначение на събраните такси. Не отиват и за подобряване на чистотата на въздуха. Но вероятно с новосъбраните налози ще се прави опит да се спасяват закъсалите транспортни общински дружества, които едва се държат през последните две години. Така че, ако досега черната дупка беше любимата общинска фирма "Център за градска мобилност", сега дупките станаха повече. 

А вместо на година по лъжичка, Фандъкова да вземе да боядиса всичко до Околовръстното наведнъж, за да свикнат рязко столичани с новия данък. За общината ще е още по-доходно.

 

 

Чужда сметка

автор:Аида Паникян

visibility 533

/ брой: 9

Проф. Греди Асса: Изкуството дава доброта и смисъл

автор:Дума

visibility 612

/ брой: 9

Шипченските камбани

автор:Димитър Копривленски

visibility 610

/ брой: 9

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ