14 Юли 2020вторник13:05 ч.

Снимки НАТФИЗ

Сцена

Златна фестивална есен за студентите от НАТФИЗ

Седем международни форума избраха, поканиха и включиха в конкурсните си програми драматични и куклени спектакли на възпитаници на академията

/ брой: 152

автор:Вилиана Семерджиева

visibility 942

"Тигърчето Спас" - куклен спектакъл за деца, и "Кръговрат" - спектакъл за възрастни, са заглавията, с които студентите на проф. Жени Пашова ще представят НАТФИЗ на Международния фестивал на младите в изкуството "Виа Понтика" в Балчик в средата на септември (10-18.09.). Взискателната подготовка на възпитаниците в специалност актьорство за куклен театър превърна в успешна традиция участието на академията във фестивала през последните няколко години. В 12-ото издание към тях ще се присъединят и студентите по актьорство за драматичен театър от класа на доц. д-р Пенко Господинов. Те ще се включат в съревнованието с "Ромео и Жулиета".

Проф. Снежина Танковска ще създаде спектакъла, който ще открие третото издание на WTEA International Theatre Festival. Международният театрален фестивал (15.08-15.09.) е една от основните дейности на WTEA и се организира на всеки две години от Централната академия за драма в Пекин. WTEA е независима международна академична организация, която има за цел да усъвършенства ученето и обмена между театралните училища по целия свят. Инициирана е от катедрата на ЮНЕСКО за театрално образование и е основана от 12 училища членове, чийто брой непрекъснато расте.

Възпитаниците на проф. Стефан Данаилов са неизменна част от изданията на Международния театрален фестивал "Сцена на кръстопът" в Пловдив (11-24.09.). Студентите от последния му клас няма да направят изключение и ще представят НАТФИЗ в 23-ото издание с първата сценична реализация на "Зверското синьо" от Филип Ридли в България. Пиесата беше специално преведена и поставена от д-р Сава Драгунчев за класа на Мастера в Театър НАТФИЗ през изминалия сезон. Спектакълът пожъна успех сред младата столична публика. 

Непосредствено след представянето си във "Виа Понтика" студентите на проф. Жени Пашова ще се отправят към Международния куклено-театрален фестивал за възрастни "Пиеро" (24-27.09.). Година преди да се дипломират младите актьори ще застанат на една сцена с най-добрите актьорски трупи от страната - куклените театри от Стара Загора, Сливен, Бургас, Пловдив, Габрово, Казанлък, Столичния куклен театър, Театър "Азарян", Театър 199 "Валентин Стойчев" и др. Ще обогатят идеите си с разнообразните практики на съвременното куклено изкуство през гостуващите от Испания, Япония, Унгария, Сърбия и Полша куклени артисти. Само за 4 дни 23 заглавия ще бъдат представени в основната и съпътстваща програма на "Пиеро" и не е случайно, че спектакълът на абсолвентите на проф. Жени Пашова "Кръговрат" е поканен сред тях.

НАТФИЗ е единственото висше учебно заведение в страната, което предлага академично образование по театър на движението - пантомима, и театър на движението - танцов театър. Възпитаниците на съответните класове са сравнително малко на брой, тъй като освен задължителните актьорски компетенции следва да развият уменията на балета, пластиката, акробатиката, пантомимата, клоунадата, класическия и съвременния танц, за което се изискват качества. Всеки сезон студентите излизат с премиера, която е образец за майсторството и таланта. Малко известен факт е, че завършилите тази специалност намират 100 процента реализация в страната и по света, посочва Десислава Димитрова, гл. експерт ВО на академията. 2019/2020 е годината, в която абсолвентите на доц. Александра Хонг ще се изправят пред последните предизвикателства на образованието си. Класът ще излезе с първата за сезона премиера на Театър НАТФИЗ "Българска мистерия" и веднага след това ще се отправи към Благоевград, за да вземе участие в 12-ото издание на Националния фестивал на изкуствата с "1001 страсти" (15.10.).

Международният фестивал на студентския театър "Kestenburg" (17-20.10.) е платформа за сътрудничество между училища по изкуства от целия свят, която се организира на всеки две години от Студентския театър в Баня Лука, Босна и Херцеговина. Всяко издание неизбежно събира студенти и преподаватели от 20 до 30 международни академии, а също самодейни театрални групи и компании от Европа. Фестивалът показва атрактивно разнообразие от студентски театрални практики. Представя до 50 проекта, между които тази година ще бъде и този на възпитаниците по актьорство за куклен театър на НАТФИЗ от класа на проф. Жени Пашова "Кръговрат".

Студентите от класа на доц. д-р Пенко Господинов са избрани и поканени за участие в 10-ото юбилейно издание на Международния фестивал на театралните училища "ITSelF" във Варшава (3-8.10.). Младите актьори ще се представят с "Ромео и Жулиета" от Уилям Шекспир в постановката на Пенко Господинов, създадена, за да покаже най-доброто от тях.

ЕЦБ определи допустимите отклонения в курса лев/евро

автор:Дума

visibility 438

/ брой: 132

Без такса смет за закъсали фирми

автор:Дума

visibility 177

/ брой: 132

Близо 30% е сривът в износа извън ЕС

автор:Дума

visibility 166

/ брой: 132

Рекорд на заразени за ден в света

автор:Дума

visibility 234

/ брой: 132

Вучич отхвърли руска намеса

автор:Дума

visibility 302

/ брой: 132

Боеве между Армения и Азербайджан

автор:Дума

visibility 367

/ брой: 132

За "отслабването" на един вирус

автор:Аида Паникян

visibility 292

/ брой: 132

Датата

автор:Дума

visibility 198

/ брой: 132

Държавата на "Големите птици"

автор:Ина Михайлова

visibility 2211

/ брой: 131

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ