23 Февруари 2020неделя19:00 ч.

Животните - мистерия, прелест и чудо невиждано

Смята се, че на Земята съществуват около 1,5 млн. видове животни, но някои учени твърдят, че само насекомите са 3 млн. вида

/ брой: 70

автор:Богдан Иванов

visibility 6083

Наскоро една телевизия показа прелюбопитна случка: делфин кръжи около леководолази под водата, мята се между тях, цвърчи тревожно и когато най-после те му обръщат внимание, виждат дебела рибарска кука, забита в тялото му. Успокояват страдащото животно, осветяват с прожектор раната му, правят малка операция, за да извадят куката, а делфинът, оставил се с огромно доверие в ръцете на хората, само от време на време излиза на повърхността, за да поеме въздух.
Когато всичко завършва благополучно, той изчезва облекчен в океана без дълги благодарности към своите спасители. Помагал е на хора във водата, вадил е давещи се на брега, ето че сега идва ред на хората да покажат благородство...
Делфините, смятани за най-умните бозайници, изпитват огромна любов към човека. Описани са стотици драматични истории, при които те изнасят на гърбовете си деца в несвяст от морето, съпровождат чак до брега плувци, нападнати от акули, подбутват с муцуни сред вълните загубили сили летовници, изваждат на пясъка къпещи се, които са нагълтали вода и загиват...
Истинска спасителна команда! При това не е необходимо изпадналият в беда да подава сигнал SOS. Делфините постоянно са нащрек, според най-нови изследвания те издържат до 15 дни будни и следят какво става във водата и дали не се появява опасност.
Американски изследователи твърдят, че едната половина от мозъка на делфините не спи и постоянно е нащрек. Умният бозайник изпраща сигнали подобно на ехолота и така разпознава и врагове, и приятели. Излъчваният ултразвук рефлектира в намиращите се във водата обекти, ехото се връща, делфините го улавят и получават пълна картина на голяма територия под водата. Няма значение колко са надълбоко, няма значение дали наоколо е тъмно или светло...
Знайна е една приказка: "Папагалът, ако сам не намери пътя, пита!" Тези птици са сред най-интелигентните на земята и наистина са в състояние да проговорят с човешки глас. Родът на Папагаловите включва повече от 300 вида. В Московския зоопарк птицата се появява  за първи път в далечната 1490 г. Посланикът на Рим поднася папагал за подарък на княгиня Софя Фоминична, а думата папагал се среща за първи път при описване имуществото на Борис Годунов.
Най-умни сред папагалите са жако и вълнистите папагали. Те не само възпроизвеждат извънредно точно човешката реч, но и направо могат да бъдат наречени бъбривци. Научават не само думи, а и цели фрази, като специалистите препоръчват обучението да започне с името. За да запомни по-бързо името си папагалът, то трябва да съдържа гласните и и е. От съгласните - шипящи, т.е. ж, ч, ш, шт. Например Кеша, Яша.
Разбира се - упоритост, деликатност, такт при тренировките. Нито ще стане за една седмица, нито за един месец. Зависи и от домашната среда, човешкото обкръжение, начина на живот.
Щом се научат, казват без затруднение "Здравей", "Добро утро", "Добър ден", "Как си, братле?", "Как си, старче?", "Ти наред ли си?"
Също: "Кой звъни?", "Тук не се пуши!", "Затегнете коланите!", "Кой е там?"
Тези и още много други думи и изрази папагалите помнят цял живот. А това не е малко, защото те живеят 20-25-50, дори 70-80 години. Тъй че взел си веднъж папагал вкъщи, човек може да му се радва до края на дните си.
Ако се харесат със стопанина, човек и птица могат да си живеят като приятели. Папагалът се превръща в домашно куче, привързва се към собственика си, гали се, следва го, сякаш е закачен с невидима каишка за него, върви по петите му от стая в стая, каца на раменете му, на главата му.
Това става само когато постоянно му се обръща внимание и той разбира, че е смятан за нещо специално, за "главен". То има и такъв виц:
Отива човек в зоомагазин, харесва си папагал и пита колко струва.
- Сто долара - казва продавачът.
- Защо?
- Говори английски и френски.
- А този?
- Той струва 200.
- Защо?
- Говори английски, френски и свири на пиано.
- Брей-й! А този?
- Той струва хиляда долара!
- А стига, бе, че какво може той?
- Не знам, но другите двама му викат "Шефе"!
Виц, виц, но в действителност има двойки папагали от застрашени видове, които се продават на цена от 40 000-50 000 долара.
Едни могат едно, други - друго. Преди години по време на Световното първенство по футбол октоподът Паул се прочу с феноменалните си способности да познава резултатите от мачовете. Дали от голямо напрежение, дали от нещо друго, легендарният оракул се спомина, но на последвалото Европейско първенство той бе заменен с... прасе. То също даде своя принос в утвърждаване на ясновидските умения на животните.
Последва го костенурка, а неотдавна и мармот. Мармотът Фил от градчето Пънксатоуни в американския щат Пенсилвания бе извлечен пред цяла тълпа любопитни от дупката си, за да предскаже времето. Без колебание той посочи, че пролетта на 2013 г. ще дойде по-рано. Това предсказание бе направено на 2 февруари 2013 г. - Деня на мармота. А дали се сбъдна, вие ще кажете...
В САЩ има голям ритуал всяка година, когато поклонници на мармотите, облечени във фракове и с цилиндри на главите, с огромно любопитство очакват техните предсказания. Това става не само в Пенсилвания, но и в други щати на страната.
В малкото градче Пънксатоуни за церемонията се събират 50 000 души. Според синоптици предсказанията се сбъдват 39 на сто, според поклонници на животните-гадатели - до 85-90 процента.
Гълъбите са друго чудо от света на животните. Преди половин година бе описан подвигът на японски състезателен гълъб, който в надпревара с 8000 свои събратя трябвало да прелети 1000 км. Можете да си представите какво било изумлението на неговия собственик, 73-годишният японец Такасу, който получил известие чак от Канада! Птицата, на чийто крак имало пръстен с телефона на Такасу, прелетяла 7000 км над Тихия океан! Макар изтощена и отслабнала, тя каца благополучно в Канада.
Специалисти твърдят, че гълъбите могат да летят без кацане 600-700 км. В случая става дума за десет пъти повече! Предположенията са две:
- гълъбът е отнесен толкова далеч от въздушни течения;
- гълъбът е преодолял гигантското разстояние, като е кацал няколко пъти за почивка на кораби.
Рег Уесткот от Планинската птича спасителна общност в Канада съобщава, че гълъбът ще бъде използван за разплод в Канада, за да се сложи началото на поколение от птици, които са извънредно издържливи на дълги полети. Такива птици много се ценят от поклонниците на състезателни и пощенски гълъби. Те са готови да дадат цял куфар пари за тях.
В това отношение наскоро е поставен световен рекорд - гълъбът Болт е продаден на търг в Белгия за огромната сума от 400 000 долара! Напоследък  сякаш истинска треска е обзела богати мъже - те са пощурели по пощенски гълъби. Целта при състезанията с тях е птиците за най-кратко време да изминат най-голямо разстояние и благополучно да се завърнат в гълъбарника си.
530 птици са продадени на същия търг за изумителните 5,6 милиона долара. Интересното е, че 9 от 10-те най-скъпи гълъба са купени от китайски милионери...
За кучетата може да се напише отделно и то не статия, а цяла книга. Защото те открай време са спътници на човека в живота му на Земята. За тяхната преданост се разказват легенди. Също - за тяхната смелост, отговорност, интелигентност, съобразителност.
Пред очите ми две бездомни кучета застанаха също като човеци на софийско кръстовище да чакат зелена светлина на светофара. Щом зеленото светна, кучетата бавно и тържествено пресякоха улицата! Ха, сега, де!?
По света са известни десетки, може би стотици паметници на кучета. Те са издигнати от благодарни хора, които дължат живота си на своите четириноги приятели. Например санбернарът Бари е отгледан в манастира Сан Бернар в Алпите и научен да помага на хора в беда. Той връща към живот 40 души, които изравя от снега. Сред тях и полумъртво дете. Бари го топли с тялото си, ближе го с език и щом то дава признаци на живот, го качва на гърба си и въпреки дълбокия сняг, студа и вятъра, успява да го занесе в манастира. Детето е спасено!
Неговият събрат Балто от породата хъски извършва истински подвиг, като в Аляска, при температура от минус 57 градуса и страшна буря със скорост на вятъра от 130 км в час, успява да преведе през ледения ад шейна с противодифтеритен серум и да спаси стотици хора.
Хатико е куче в Япония, собственост на професор от Токийския университет. То расте край стопанина си и така се привързва към него, че всеки ден го изпраща до работата му и привечер го посреща. Когато професорът внезапно умира, кучето девет години го чака!
За това пишат вестниците, Хатико става национален герой, издигнат му е паметник приживе, а хиляди хора идват да го видят и да се поклонят пред неговата преданост. Когато умира, в цяла Япония е обявен ден на национален траур...
Приема се, че кучетата са опитомени преди около 15 000 години. Благодарение на острия си слух и силното обоняние те биват използвани при лов, като пазачи в животновъдството. Не само са верни приятели на хората, но също техни партньори и защитници. Притежават способности, които хората отдавна са загубили.
Изчислено е, че на света има близо 400 млн. кучета - много от тях домашни любимци. Съществуват стотици породи и оттук всякакви размери и цветове. Например миниатюрното чихуахуа е с височина 20 см, а ирландският вълкодав - 80!

- - - - -

Според едни възникването на живот на Земята е невероятна мистерия и може би пръст в нея имат извънземни, които пренесли живи същества от далечна планета.
Според други той се е зародил тук, развивал се е бавно, стъпка по стъпка, и в това има много логика, последователност и взаимосвързаност. Когато трябва, Бог се намесва и си казва тежката дума. Неслучайно той разпорежда на Ной да построи огромен кораб, Ноевия ковчег, като по този начин спаси човешкия род и животинския свят от гигантски катаклизъм, потопил Земята във вода и залял всичко живо. На кораба има по една двойка от всички видове животни на света и щом Земята започва да изсъхва, Ной ги сваля на сушата, за да възродят животинското царство, без което Земята не би могла да съществува в цялата си пъстрота и очарование.   
Тъй че Бог си знае работата, както казват: хем изчиства света от всичко скверно, хем дава простор на хора и животни за нов живот, а може би и за... нови грехове?

Знаете ли, че...

Колкото и невероятно да звучи, на Земята има все още хиляди видове непроучени животни. Само един пример: докато през 1931 г. са били познати около 80 000 пеперуди, през 1942-ра те са 90 000, а през 1990 - 140 000! Описан е нов вид тюлен, нов вид маймуна, нови видове елени, нов вид жаба, нов вид акула...
Смята се, че на земята съществуват около 1,5 милиона видове животни, но някои учени твърдят, че само насекомите са близо 3 млн. вида! Предполага се, че насекомите са от 2/3 до 3/4 от всички видове животни. Само в 1 кв.м пасище има към 100 000 малки кърлежчета, а в 1 кв.м морско дъно - 1 млн. миниатюрни рачета! Докато ятата на прелетните скакалци се състоят от милиони и дори милиарди скакалци! Тъй че специалистите имат работа за десетки и даже стотици години напред.
Ето някои малко известни факти от царството на животните.

х Леко размазани снимки на "Червения площад" в Москва, направени от шимпанзето Ники, са били продадени на търг от "Сотбис" в Лондон за 76 000 долара. Маймуната е взета от Московския цирк и обучена да снима с цел да бъде оспорена представата за художествена стойност.

х Колибрите са птички с големина от пчела до лястовица. Те могат да извършват истински чудеса - летят назад, в състояние са да стигнат 4000 м височина на полета, вдигат скорост, която е 400 пъти по-висока от големината им, имат чудовищен апетит, като изяждат повече храна от собственото си тегло и за 10 часа пият 120 пъти нектар.

х Гигантски морски костур се намирал на 174 м дълбочина, когато клъвнал рибарска стръв. Американецът Хенри Либман бил на риболов край бреговете на Аляска и щом с голям майсторлък и след дълга борба успял да изтегли рибата, се оказало, че тя е на около 200 години! Костурът имал дължина 1 м и тежал 17,5 кг.

х Специална дървена къща с размери 2 на 2,5 м ще бъде построена в Крим, за да приеме мравки, бръмбари, молци, мухи и всякакви други местни насекоми. Те ще бъдат разположени в малки стаи с прозорци и ще бъдат наблюдавани от посетителите на националния природен парк "Чарувна гаван" в черноморската част на района. Отделно от тях ще има кошери за диви пчели, от които ще се събира мед.

х Племена в Южна Америка, населяващи днешните територии на Колумбия, Еквадор, Перу, Боливия, започнали да отглеждат морските свинчета като домашни любимци. Това станало около 500 г.пр.н.е. Нежни и добродушни, те се привързвали много силно към децата. Животът им е с продължителност 7-8 години, в редки случаи до 15. Хората от културата "мочика" се покланяли пред морските свинчета като пред богове и ги изобразявали върху предмети на бита и на изкуството.

х В стихотворението "Химн на Афродита" древногръцката поетеса Сафо описва колесницата на богинята на любовта, теглена от врабчета. В Санкт Петербург има техен паметник, Александър Куприн ги описва в свой разказ, а Йордан Радичков има много очарователна книга със заглавие "Ние, врабчетата". Само две от техните странности: поради особености в устройството на очите си те виждат света в розово. И още - сърцето им бие с 600 до 850 удара в минута, а по време на полет - с повече от 1000!

х Гепардът е рекордьор по бързина сред животните. Ако световният шампион Юсеин Болт пробягва 100 м за 9,58 секунди, гепардът е още по-бърз - 5,95 секунди! Това е с почти четири секунди по-бързо от постижението на най-великия лекоатлет на тази дисциплина в света. Гепардите са надарени от природата да развиват много по-висока скорост от хората. Те постигат 96,5 и дори 98 км в час!

х Специалистите от центъра за бухали и сови в графство Северен Йоркшър, Англия, прибягнали до помощта на бухалите, след като намален бюджет и съкратени заради това работници станали причина за цели планини от неразнесени писма. 8 от приютените 45 бухала били тренирани да разнасят пощата по въздуха от сграда в сграда. Сградите били отдалечени на няколко километра една от друга. Новата "професия" много допаднала на птиците.


Чаровните акробати


С разперени криле

Синята джамия в град Мазари Шариф (Афганистан) е едно от най-свещените места на света. В този район небесното излъчване е толкова тайнствено и силно, че донесен тук гълъб с какъвто и да е цвят за една седмица става... снежнобял
 

Само 30% от българите си мият зъбите

автор:Дума

visibility 20

Конгресът на БСП ще е на 9 и 10 май

автор:Дума

visibility 196

Путин обеща нови оръжейни комплекси за армията и флота

автор:Дума

visibility 31

Бърни Сандърс печели предварителния вот в Невада

автор:Дума

visibility 203

Стрелба по бар за наргилета в Щутгарт

автор:Дума

visibility 166

Протест в Лондон в защита на Джулиан Асанж

автор:Дума

visibility 230

Какво разказа Еl Periodico за Борисов

автор:Дума

visibility 1761

Тъпанари*

автор:Ина Михайлова

visibility 1621

/ брой: 36

Сагата с винетките

автор:Ростислава Иванова

visibility 423

/ брой: 36

Организираният хаос в поземлената реформа

visibility 497

/ брой: 36

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ