04 Април 2020събота14:46 ч.

ново:

#ОСТАНЕТЕ СИ ВКЪЩИ #ОТГОВОРНИ ЗАЕДНО #ОСТАНЕТЕ СИ ВКЪЩИ #ОТГОВОРНИ ЗАЕДНО

сн. Емилия Костадинова

Живот без екстри струва 2517 лева за домакинство

1 800 000 българи получават доходи под минималния праг, 20% от наетите са с минимална заплата

/ брой: 30

автор:Ева Костова

visibility 481

По 629,33 лв. на човек, или 2517 лева за четиричленно домакинство от двама възрастни и две деца вече са нужни за нормален живот. Това съобщиха от Института за социални и синдикални изследвания на КНСБ. Данните са за последното тримесечие на 2019 г. Спрямо третото тримесечие на 2018 г. издръжката на домакинство нараства с 45 лева на месец. С 23 процента по-ниска е цената от парите, които получават в джоба си евентуално двама работещи със средна заплата в България, за да могат да покрият издръжката на цялото семейство, каза президентът на КНСБ Пламен Димитров. Той припомни, че над две трети от работещите в България получават заплата под средната за страната.

Расте броят на наетите с минимална заплата и стига 464 000 души - 20 на сто от всички наети. 1 800 000 получават доходи под минималния, само 3% от домакинствата живеят с доход над линията на бедност. Несправедливата данъчна система също генерира бедност, това поражда и все по-отчетливите различия между отделните области в страната, изтъкна Димитров. 

Необходимите средства за издръжката на живот в София за 4-членно домакинство са 3212 лв. - за човек трябват 828 лв. Най-силното изоставане на средната работна заплата е в област Видин - с повече от 35% от средната за страната, следват Кюстендил и Благоевград. Нарастването на групата на бедните е заради повишаването на официалната линия на бедност от 314 на 348 лева, многото работещи на минимална или близка до нея заплата, липсата на справедливо преразпределение на БВП, изтъкнаха експертите на КНСБ. Всяка трето домакинство не може да си плати битовите сметки, близо 33% не могат да поддържат дома си топъл, отчетоха от Евростат.

Нарастване на издръжката на живот е следствие от увеличението на месо и месни продукти с 15,6%, хляб и зърнени храни с 3,5%, мляко и млечни продукти с 4,6%, захар и захарни изделия с 3,2%. Заведенията за обществено хранене достигат до годишен ръст от 7,1% след ръст за същия период миналата година от 4,8%. За нарастването принос има и повишаването на разходите за храна, комуналните услуги и транспорта, които представляват близо 2/3 от потребителската кошница и са основни пера в домакинските бюджети.

БНБ въвежда мораториум върху кредитите

автор:Дума

visibility 457

Българите очакват тежка финансова криза

автор:Дума

visibility 548

/ брой: 64

Проф Дуранкев: Необходима е нова данъчна система

автор:Дума

visibility 520

/ брой: 64

30 години БСП е нужна на всеки един социалист

автор:Дума

visibility 888

"Бацилът", който изгражда имунитет...

автор:Таня Джаджева

visibility 668

/ брой: 64

Направихме най-модерния вестник

visibility 408

/ брой: 64

Ентусиазъм и отговорност

visibility 294

/ брой: 64

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ