24 Септември 2020четвъртък10:29 ч.

Живописните стенописи на Стоян Илиев

/ брой: 150

автор:Дума

visibility 1763

Отчетливият интерес на Стоян Илиев към монументалното и пластичното е оригинално съчетан с декоративна детайлност и живописно чувство към баграта. Авторът е от онова, вече почти "класическо", поколение на български творци, което навлиза в художествения живот през 60-те години на миналия век. През годините развива специфичен живописен език - кадърът, отрязъкът, наслагването на планове се превръщат в негов основен стилов прийом. Пластически иновативното, естественото и условното във формата и колорита го отвеждат към работа със структурата, релефа, обема, плоскостта, вибрациите на цветовете както в живописните, така и в скулптурните работи. С еднакво майсторство и задълбочено познаване на занаята той създава стенописи, монументални творби сграфито, мащабни или камерни пластики от дърво. Докато търси нови, по-сложни изобразителни внушения и решения, Стоян Илиев прибягва до топлината на дървото и деликатността на керамиката, като създава редица пана, в които смесва техники, стилове и образи, отбелязват от галерията. Неговата изложба може да се види до 26 юли в зала "Райко Алексиев" към СБХ, ул. "Раковски" 125.
Стоян Илиев е роден на 13 декември 1934 г. в с. Здравец, Търговищко. Учи скулптура при проф. Любомир Далчев и живопис при проф. Дечко Узунов в НХА. Работи и в областта на декоративно-монументалното изкуство и илюстрацията. Автор е на голям брой сграфити, стенописи, керамични пана и др. Двадесет години е бил художествен редактор в списание "Родна реч".
Негови творби са участвали в десетки  изложби, в много групови експозиции и национални прояви на илюстрацията. Творбите му са притежание на НХГ, СГХГ, НБУ, галериите в Стара Загора, Сливен, Габрово, Варна, Добрич, Търговище, Плевен, Шумен, Смолян, Велико Търново и др. Носител е на престижни национални отличия, сред които награда на МНП за детска илюстрация и орден "Св. св. Кирил и Методий", II степен.
 

Свършиха противогрипните ваксини по аптеките

автор:Дума

visibility 4

ДПС иска оставките на Борисов и Радев, но не и на Гешев

автор:Дума

visibility 67

Цяла нощ издирват 2-годишно дете, изчезнало в Якоруда

автор:Дума

visibility 72

Ръст на положителните проби за COVID-19

автор:Дума

visibility 100

Колекторите нямат право да тормозят длъжници на работа

автор:Дума

visibility 177

/ брой: 181

Само столичното парно има проблем с фактурите

автор:Дума

visibility 182

/ брой: 181

Борисов ни обяви за стратегически газов център

автор:Дума

visibility 203

/ брой: 181

Фирмите няма да губят компенсациите за вируса при запори

автор:Дума

visibility 177

/ брой: 181

Остър сблъсък между Китай и САЩ в ООН

автор:Дума

visibility 309

/ брой: 181

Берлин отхвърля условията ни към Скопие

автор:Дума

visibility 326

/ брой: 181

ЕС предлага задължителни правила за миграцията

автор:Дума

visibility 193

/ брой: 181

Сърбия и САЩ договарят проекти

автор:Дума

visibility 188

/ брой: 181

Гоце Делчев: Македония ще се обедини с България

автор:Христо Георгиев

visibility 316

/ брой: 181

За някои дреболии, които не са дребни

visibility 231

/ брой: 181

БСП и "войните срещу цивилизацията"

автор:Мирослав Попов

visibility 240

/ брой: 181

Датата

автор:Дума

visibility 157

/ брой: 181

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ