19 Септември 2020събота12:59 ч.

Живко Георгиев: Властта няма друг ход, освен оставка

автор:Дума

visibility 1055

Управляващите може би вече се досещат, че са пътници, но продължават да се утешават с илюзията, че имат избор между два, три, четири варианта на поведение. Те отдавна не са в такава ситуация. Това заяви социологът Живко Георгиев пред Дарик радио. Той бе категоричен, че няма друг вариант, освен оставка.

Коалицията навярно е била много изненадана от обрата, който им се случи, коментира Георгиев, визирайки социологическите данни отпреди 3-4 месеца, когато насред коронакризата, правителството и премиерът вдигаха рейтинг. Тогава Бойко Борисов беше спасителят на нацията, услужливата социология му даваше растящ рейтинг и спад на рейтинга на всички останали: пълна хегемония на политическата сцена. Някак си много бързо се срути в тази кула, добави Живко Георгиев. Според него едно от нещата, които са срутили тази кула, е именно лошото управление на епидемиологичната криза.

Второто е „неадекватни първоначални мерки в социално-икономическата сфера, които навярно стигнаха до клиентелата на ГЕРБ и до някои бизнеси, но широката публика не усети нищо. Беше ясно, че септември, октомври ще имаме изостряне на социално-икономическата ситуация вече не само по вина на правителството".

Към всичко това се прибавиха и цяла серия гафове и изтекли към широката публика снимков материал, записи, които показаха, че премиерът трябва да се подслушва, а не да се слуша. Там той е автентичен. В тези записи, а не пред телевизионните камери с публика, с аранжиран от пиар консултантите си стил на поведение, обясни социологът.

Всичко това Георгиев определи като "отровна комбинация". В обществото се трупаше потенциал за протест срещу некадърността, арогантността, която управляващите демонстрират вече години наред, нищо, че се сменя някаква конфигурация. Към всичко това се добавя и арогантното поведение на главния прокурор. Това бяха запалителните материали, но фактът, че така лесно пламна всичко означава, че си беше пожароопасна ситуацията и без някои от тези елементи, обобщи анализаторът.

Според него поведението на управляващите показва, че там няма планове, а само опити за изграждане на някаква стратегия на поведение. Там няма стратегическо мислене, няма и тактическо даже. Навярно храниха надежда, че протестите ще се разпаднат от само себе си, тъй като наистина те са рядко нееднородни от гледна точка на политически течения - там са леви, десни, центристи, зелени, пембени, цялата палитра, но това не се случи, продължи Живко Георгиев.

Полезен ход за управляващите, ако там някой има способност за осмисляне на ситуацията, е наистина да си подадат оставката, подчерта той. По думите му „от ГЕРБ биха могли, при определени условия, да се влачат по корем до редовните избори, но това няма откъде да им донесе полза“. Ако си мислят, че имат някакви спасителни идеи, ако се надяват да си купят благоволението на част от гражданите и бъдещи избиратели, тоест да разчитат на платена любов - тя друга не остана, това не върши работа. Една нормална политика може да продължава при минимум доверие и съхранен капацитет на институциите, а няма институция, която да работи като хората, е обяснението на социолога.

Той определи действията им като показващи липса на здрав разум и допълни, че коалиционните партньори - НФСБ и ВМРО - "силно се плашат от избори, каквито и да са те", защото "те са едни от големите губещи от всичко, което се случва. Аз не ги виждам в следващ парламент".

За управлението на ГЕРБ социологът заяви: "Свърши този продължил доста време сериал. Изчерпа ресурса си да генерира минимум доверие, минимум респект. Всички картинки, които гледахме на шкафчета, на тези натурални записи, които слушахме, убиха всякаква възможност за чуваемост, каквото и да говорят. Може денонощно да излизат по официалните си медийни канали, няма чуваемост. Никой не желае да ги чуе, освен ако не иска да се позабавлява".

В момента управляващите живеят в страх, в паника и се чувстват под обсада, каза още Георгиев.

Според него едва ли ще се стигне до кървав сценарий на протестите, защото "всеки опит за противодействие, съпротива от страна на управляващите допълнително мотивира протестиращите".

Социологът не прогнозира дълголетие за партията на Борисов. ГЕРБ ще го има още един, два цикъла на избори, само че те ще бъдат доста ускорени, може да се случат и за една година. Ще го има, но ще го има, докато все още я има привидността, че е партия на властта. ГЕРБ няма никаква друга спойка, нито каузи, нито идеи, нито ценности освен факта, че е властта - основен работодател, основен разпределител на ресурси. Този тип партии се изчерпват тотално, когато бъдат отделени от властта, е прогнозата на Георгиев.

По отношение на протестите той заяви: "Наблюдаваме появата на свободни хора в страната. Едно е свободата на свободни хора, друга е свободата на робите. На тези протести за пръв път виждаме свободни хора, мислещи със собствените си глави, за които нямат авторитети, които имат опорната точка в себе си, които не са зависими от държавата и от властимащи и раздаващи ресурси. Тези свободни хора може би ще стават повече, навярно след няколко политически трансформации ще се освободят и зависимостите и зависимите и тогава ще наблюдаваме и тяхната свобода, и тогава навярно ще се появи и реално гражданско общество, което да си върне контрола не само върху държавата, но и върху партиите, защото и сега партиите имат някакъв електорат, но те нямат контрол върху елитите си. Този оздравителен процес ще се случи в партии, които искат да оцелеят, другите просто няма да ги има“.

90% от партиите са партии, които са частен проект. Дали на Валери Симеонов, дали на Бойко Борисов. Само БСП не е по този начин, но това не значи, че при тях няма също много токсични увреждания, защото тя не се развива в друг политически модел, а се адаптира към реалностите. За да оцелее, ще трябва да се почисти. Гражданите ще си върнат всичко това, обобщи Живко Георгиев.

 

Половината алкохол у нас бил нелегален

автор:Дума

visibility 280

/ брой: 179

Петкова се активизира за фактурите на "Топлофикация"

автор:Дума

visibility 357

/ брой: 179

Проф. Вучева за новия заем: ГЕРБ никога не се отчитат

автор:Дума

visibility 503

/ брой: 179

Как търпим това десет години?!

visibility 774

/ брой: 179

Ще покаже ли ЕС сила във външната политика?

visibility 385

/ брой: 179

Датата

автор:Дума

visibility 309

/ брой: 179

Английските "щикове" и 9 септември

автор:Христо Георгиев

visibility 744

/ брой: 178

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ