30 Май 2024четвъртък18:22 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Милан Бандич:

Живея с проблемите на съгражданите си

Аз и екипът ми работим въз основата на създадения от нас проект "Визия за Загреб през XXI век", който е дългосрочен и с ясни приоритети, твърди градоначалникът на хърватската столица

/ брой: 248

Милан Бандич е четвърти мандат кмет на Загреб. Той управлява хърватската столица от 2000 г. насам с едно прекъсване от 3 години. Роден е през 1955 г. в община Груде, Босна и Херцеговина. Завършва "Политически науки" в Загребския университет. По време и малко след завършването на следването си работи тежък физически труд, за да изплаща студентския си кредит. Политическата кариера на Бандич започва през 1993 г. като секретар на Градската партийна организация на Социалдемократическата партия (СДП) в Загреб. Впоследствие става и неин председател. След като се кандидатира на президентските избори през 2009 г., е изключен от СДП и оттогава побеждава противниците си като независим кандидат. Женен, с една дъщеря.


- През последните десетина години сте преродили Загреб в инфраструктурен аспект. Загреб днес е един от най-важните икономически, транспортни и туристически центрове на Балканите. Каква е тайната на успеха ви?
- Вече дванадесет години се старая неуморно да се трудя за доброто и благосъстоянието на Загреб и жителите му. Знам, умея, имам достатъчно енергия, желание и сили за това. Работя почти 365 дни в годината, по 18 часа дневно. Налага се да вземам и тежки решения, но стоя зад всяко едно от тях. Живея с проблемите на съгражданите си. Много е важно, когато на избори получите доверието на хората, кампанията за следващите избори да започне още на следващия ден. И така вече четири пъти по 365 дни... Мотивира ме любовта към работата ми и желанието да сътворя полезни неща, които да оставя на наследниците си, на идните поколения. Винаги съм се опитвал и ще продължа да работя за решаването на наболелите проблеми най-вече в областта на инфраструктурата. Заедно с екипа ми имаме определени приоритетни проекти, които могат да бъдат реализирани в рамките на определен период. Следя отблизо развитието и напредването на всеки проект поотделно. Обикновено политиците забравят за дадените обещания още на следващия ден след изборите, а мога твърдо да заявя, че моят случай е коренно различен. Това е въпрос и на морал и в живота, и в политиката. Всеки проект в течение на реализацията му е следен непосредствено от мен за спазването на сроковете му и по този начин е невъзможно да бъдат измъкнати допълнителни средства от градския бюджет. Така изградихме два нови моста на река Сава, нови училища и детски градини, така че в Загреб вече няма двусменно обучение в училищата и почти няма чакане за записване в детските градини. Изградихме Арена Загреб, новия Музей на съвременното изкуство, Бърза помощ, Музикална академия, ремонтирахме Френския павилион в Студентския център, хълмът Слеме е приспособен за ски-скокове, алпийски дисциплини, по улиците и булевардите на Загреб се движат 140 нови трамвая, построихме нови театри, кина, ремонтирахме Загребските фонтани. А проектите в инфраструктурата са наистина многобройни. Особено внимание обръщаме на проектите, свързани с младите хора. С всеки нов проект се повишава и привлекателността на Загреб, за което свидетелства осезателният ръст в туризма и посетителите на Загреб от всички краища на света. Аз и екипът ми работим въз основата на създадения от нас проект "Визия за Загреб през XXI век", който е дългосрочен и с ясни приоритети за развитието на нашата красива столица.
- Как се справяте с предизвикателството да сте кмет на столицата на страна, която е в условията на сериозна финансово-икономическа криза?
- Когато сте в криза, когато парите в градския бюджет не стигат, първото условие е да мотивирате още повече екипа си и всичките си сътрудници за реализацията на проектите за отговорно и рационално поведение. Не редуцирам проекти, а намалявам допълнителните разходи при реализацията им. Същото изисквам и от всеки служител в кметството и Загребския холдинг, като същевременно се стремим рационално и отговорно да намаляваме броя на работещите в администрацията.
- Как успявате да балансирате между власт и опозиция, като се има предвид, че сте избран като независим кандидат?
- Отдавна не отдавам голямо внимание на въпроса. Когато имате гражданите на ваша страна, всеки опит за саботаж се превръща в стрелба във въздуха. Моят статут на независим се оказа огромно предимство. Не дължа нищо на нито една партия, нямам никакви задължения и ненужни политически ангажименти. Просто от днешна гледна точка дори съжалявам за труда на моите опоненти, които се опитват да ме изместят от поста поради партийни съображения, а самите те не мислят и често и не чуват какво говорят. От друга страна, имам добри партньорски отношения с отделни министри, но като втори човек в изпълнителната власт и четвърти в политическата в Хърватска само мога да съжалявам, че премиерът Миланович не е сговорчив и не желае да седнем на масата и заедно да определим приоритетите на Загреб и начините заедно да ги реализираме. Моята ръка е винаги партньорски протегната.
- Какви са политическите ви планове? Ще участвате ли в президентските избори тази година и в парламентарните през следващата?
- Определено ще участвам и в президентските, и в парламентарните избори. Още не мога да кажа по какъв начин, тъй като има доста неща, които трябва да бъдат изяснени. Президентът на Хърватска е моралният авторитет в Хърватска. Впрочем по време на криза той може и трябва да действа решително и да се противопоставя на "партийната солидарност", партийните интереси и партизанщината. Усещам се неприятно, когато положението и постът на президента се използват като ваза в президентството в Пантовчак. Аз също съм лице на обществена позиция. Времената, в които живеем, са трудни, а не изключвам да стане още по-тежко. Ще поддържам кандидата, който се ръководи от същите политически критерии и ценности, от които се ръководя и аз самият - независимост, смелост, решителност и реализация на проектите, обещани по време на кампанията. Президентът на Хърватска трябва да бъде истински лидер и държавник, човек, който умее да взема решения и да стои зад тях. Реално цялата ни държава има население колкото един по-голям европейски град (бел. ред. - населението на Хърватска е около 4,4 млн. жители). Това, което е различното, са проблемите на хората и нашите ценности. За съжаление настоящият политически елит тук е нерешителен и неспособен. Независимо от политическата си ориентация. На Хърватска й е необходим кмет и лидер, които ще пренесе опита си от управлението на Загреб в управлението на страната.
Засега не планирам да формирам своя партия, но ако това е условието да участвам на парламентарните избори - няма нищо по-лесно от това да основа такава. Важното е аз и екипът ми да се подготвим за такова предизвикателство. Определено съществува сериозно недоволство от политиката на големите партии - и от СДП, и от ХДЗ, както и от "закачващите" се към тях малки партийки, които по този начин се опитват да си осигурят привилегии.
- Какви са връзките ви със София?
- Не само че поддържаме тесни връзки, а и през 2012 г. по време на посещението ми в София подписахме с кмета Йорданка Фандъкова Меморандум за приятелство и сътрудничество между Загреб и София, който е основа за изграждането на партньорските отношения между нашите две столици. Меморандумът предвижда заздравяване на вече съществуващите връзки, особено икономическите и културните, обмяна на опит в процеса на използването на средства от европейските фондове. Обменя се и ще се обменя опит в сферите на транспорта и градското планиране, спортните връзки и т.н. Загреб твърдо стоеше зад кандидатурата на София за Европейска спортна столица през 2017 г.

Наистина има с какво да се похвали кметът на Загреб. По улиците на хърватската столица няма дупки, няма бездомни кучета, парковете са истински английски ливади, а фасадите в старата част на Загреб непрекъснато се обновяват. За градския транспорт да не говорим - превозните средства - автобуси и трамваи, се мият по два пъти седмично... Дал


На входа на кметството в Загреб стои следният надпис:


"Уважаеми загребчанки и загребчани, кметът и Градският съвет са на ваше разположение. Ръководството на Загреб е посветено на решаването на проблемите на гражданите и създаването на условия всички ние да живеем по-добре в нашия красив Загреб...
Вашите проблеми не са само ваши, а и проблеми на нашия град. Поради това ви призовавам - ако същия ден не получите задоволяващ отговор на въпроса ви или в най-кратък срок не ви бъде отговорено писмено, още на следващия работен ден ще ви приема лично заедно с отговорното лице от отдела, към когото сте се обърнали, веднага след края на работното време..."

Грузия отхвърли ветото за чуждите агенти

автор:Дума

visibility 373

/ брой: 100

Норвегия спря руските туристи

автор:Дума

visibility 335

/ брой: 100

Хутите обстрелваха гръцки търговски кораб

автор:Дума

visibility 304

/ брой: 100

СЗО предупреди: Ръст на случаите на морбили в Европа

автор:Дума

visibility 340

/ брой: 100

Докога здравето ще е търговия?

автор:Аида Паникян

visibility 374

/ брой: 100

Дилетанти

автор:Мая Йовановска

visibility 326

/ брой: 100

Имунитетът на идиота

visibility 299

/ брой: 100

Решения, които ни водят директно към бездната!

автор:Здравко Райков

visibility 394

/ брой: 100

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ