02 Март 2021вторник10:35 ч.

Снимки Вихрен Георгиев

"Жените на София" - едно различно и красиво лице на града

/ брой: 4

автор:Дума

visibility 588

Пет години след едноименната книга "Хората на София", българският фотограф Вихрен Георгиев се завръща с вдъхновяващо продължение от света на "People of Sofia". Последната градска и непреднамерена хроника на града и неговите жители е посветена на жените и техните невидими истории, доловени в откровени погледи. Роденият в Бургас, но израснал в Русе фотограф излиза извън интернет границите на популярния си проект, за да предложи вдъхновяващо аналогово съзерцание в смирен, но много жив визуален разказ за ритъма на града и съкровения женски цвят на неговите героини.

"Жените на София" съдържа многобройни по-стари и съвсем нови портрети от последните пет години, повече от половината от които не са публикувани в интернет страницата на People of Sofia, снимани са сравнително скоро, специално за проекта, и се появяват за първи път на страниците на тази книга. Запознаваме се и почитаме майки, работещи жени, красиви и стилни дами, жени на изкуството и такива с всевъзможни професии, които дефинират своя град и му придават чувствен, пълнокръвен и емоционален облик.

Вихрен Георгиев живее и работи в столицата. "Жените на София" е втората му книга. Зад проекта застава младото и обещаващо издателство "ФО", а дизайнът е дело на Ева Тенева-Зайков.

А ето какво казва за албума Георги Лозанов, експерт във фотографията и съвременния културологичен поглед върху темата. 

"Как може да ви харесва да сте подобни, ще каже Жан-Пол Сартр на студентите, докато в един глас скандират не друго, а неговото име. Най-голямото откритие на днешната култура, струва ми се, е човешката стойност на различието - хората са ценни не с това, по което си приличат, а с това, по което се различават. И с толерантността към различията си. Книгата на Вихрен Георгиев, която държите в ръце - "Жените на София" (част от по-големия му виртуален проект "Хората на София"), е майсторска фотографска реплика на този възглед. Майсторска, защото зад мамещата лекота на образите, преливащи от добро настроение, ярки цветове, естетизирани детайли, закачлива искреност..., фотографът, ненатрапчиво, но убедено, се ангажира с политическа защита на жената. Преведена на езика на думите, тя би звучала така: не на предразсъдъците, не на страховете, не на конфекцията, не на пропагандата, не на зависимостта, не на подчинението...

Вихрен Георгиев съчетава възможностите на "уличната фотография", която среща случайно своите герои из града, с тези на "социалния портрет", който разкрива професията и мястото им в обществото. Фотографът предлага на жените пред камерата си "хартиена сцена", на която да изявят своята различност (по някой път и с кратка изповед), според това какви сами са решили да бъдат. Тази автономност на "женския аз" създава една неочаквана платонична еротика на присъствието им и те в своите различия престават да са ти без-различни, независимо от етноса си, религията, възрастта, миналото, образованието, убежденията, таланта, лайфстайла...

Така накрая, когато затвориш и последната страница на книгата, лицата в нея, колкото и малко общо да имат помежду си, се оказва, че са се слели в едно лице - красивото лице на София. Защото за жената, погледната отвън, може и да е вярно, че "Красотата е симетрия", но за жената, погледната отвътре, е вярно друго - "Красотата е толерантност". 

Пак затвориха „зелените коридори“

автор:Дума

visibility 84

COVID-19: Рязък скок на заразените – 2 588 нови случая

автор:Дума

visibility 195

Отново опашки за ваксини

автор:Дума

visibility 161

Сбъркана винетка ще може да се поправя

автор:Дума

visibility 221

/ брой: 42

Прекратяват съдебния туризъм на фирми пред фалит

автор:Дума

visibility 197

/ брой: 42

"Енерго-Про" очаква 1,7% поскъпване на тока

автор:Дума

visibility 207

/ брой: 42

Гърция спря да тества шофьорите на камиони

автор:Дума

visibility 154

/ брой: 42

СЗО: Пандемията няма да приключи до края на годината

автор:Дума

visibility 184

Все повече хора желаят ваксина срещу КОВИД-19

автор:Дума

visibility 171

/ брой: 42

Масирана атака в Скопие срещу Любчо Георгиевски

автор:Дума

visibility 273

/ брой: 42

Не на монолога от джипката!

автор:Павлета Давидова

visibility 347

/ брой: 42

Легендарната епопея на връх Шипка

visibility 331

/ брой: 42

Ентусиазмът в първите дни на Свободата

автор:Никола Чолаков

visibility 232

/ брой: 42

Величието на един обикновен руски човек

visibility 225

/ брой: 42

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ