30 Септември 2020сряда12:32 ч.

Жените казват 3 пъти повече думи от мъжете

Доказано е, че 2/3 от речта на дамите са насочени към изразяването на емоциите, останалото е опит за формулиране на мислите

/ брой: 144

автор:Дума

visibility 1661

Представителките на нежния пол произнасят почти 3 пъти повече думи, отколкото мъжете - около 20 000 срещу 7000 думи дневно. Те говорят по-бързо и получават от своя глас удоволствие, близко до сексуалното. Тези изводи са публикувани в книгата "Женски ум" на психиатърката Луан Бризендайн, цитирани от в. "Дейли мейл". Според авторката разликата в строежа на главния мозък на силния и слабия пол е причината за по-голямата бъбривост на жените. Изследователката подчертава, че дамите притежават повече нервни клетки, отговорни за речевите функции. Самият процес на разговор е съпроводен при тях с отделянето на хормони, които носят възбуда и удоволствие, сравними по сила с наркотичните, и именно те стимулират по-голямата разговорчивост у жената.
Тези различия могат да се наблюдават още в утробата на майката, където голямо влияние върху формирането на мозъка оказва мъжкият хормон тестостерон. Областите на главния мозък, отговорни за комуникацията, в това число и речевата, а също емоциите и паметта при момчетата като правило са с по-малък размер, отколкото при момичетата. Именно затова жената много по-лесно изразява своите емоции, отколкото мъжът.
Тестостеронът намалява не само количеството на тези клетки в мъжкия мозък, които отговарят да склонността към разговор, но също така влияе негативно върху способността на мъжа да слуша. Авторката смята, че мъжете просто не слушат, и то в буквалния смисъл на думата, доводите на своите жени и приятелки.
Изобилието на думи обаче не означава, че жените предават с тяхна помощ повече информация: "Доказано е, че 2/3 от речта на дамите са насочени към изразяването на емоциите, останалото е опит за формулиране на мислите", твърди изследователката.
Някои учени се отнасят скептично към теорията на Луан Бризендайн за влиянието на тестостерона върху мозъка и смятат, че различията между мъжете и жените могат да се обяснят по-правилно със социалните условия, в които те живеят и се възпитават.

Ремонт по „Тракия” ще е по-скъп от строежа

автор:Дума

visibility 469

/ брой: 185

Над 60% от българите са намалили разходите си

автор:Дума

visibility 205

/ брой: 185

Чиновниците разбират е-управлението като пращане на имейл

автор:Дума

visibility 220

/ брой: 185

Външният дълг се е увеличил с 581 млн. евро през юли

автор:Дума

visibility 187

/ брой: 185

На 100 секунди от Армагедона

автор:Георги Георгиев

visibility 382

/ брой: 185

Законите трябва да са в синхрон с народното сърце

автор:

visibility 199

/ брой: 185

Месец септември

автор:Никола Инджов

visibility 215

/ брой: 185

Трябва ни преоценка на нашето земеделие

автор:Въто Христов

visibility 185

/ брой: 185

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ