24 Октомври 2020събота19:06 ч.

Сцена

Женитбата като възможна изгодна сделка

Колкото по-дълго и внимателно гледаме една смешна история, толкова по-тъжна става тя, казва Гогол, когато пише своята комедия "Женитба"

/ брой: 96

автор:Светлана Панчева

visibility 1712

А режисьорката Елена Панайотова, която поставя вечната в своите прозрения творба на Гогол на сцената на театър "София", добавя, че целият екип на спектакъла е открил зад думите на автора, написани преди повече от век и половина, изключително актуални и съвременни герои, ситуации и проблеми. Темата на пиесата предизвика сред нас бурни спорове, появиха се различни гледни точки за и/или против брака, за смисъла на женитбата и смисъла на избора. За това как, потънали в собствените си страхове, сме изгубили сетивата си да забелязваме другия, а това прави влюбването невъзможно, добавя тя. А когато героите в историята за това как нерешителният Иван Кузмич Подкальосин се кани да поиска ръката на Агафя Тихоновна и се сблъсква с още трима кандидати, оживяват на сцената, се ражда една приказка, но не за любовта. А приказка за избора, за способността на човек да избира партньор в живота си, но и комедия за един свят, в който винаги се намират сватовници, умело управляващи "пазара" от самотни мъже и жени и разсмиващи ни с изключителната си изобретателност. Вероятно затова Агафя на София Маринкова е облечена като златно кюлче и в очите на "ловците-женихи" - Михаил Милчев, Николай Върбанов и Росен Белов, женитбата изглежда като изгодна сделка.
Героите в тази пиеса, уточнява Елена Панайотова, винаги се хвърлят към надеждата, когато тя се появи, но се отказват миг, преди да я постигнат, защото не вярват, че заслужават да бъдат щастливи. Така тази "Женитба" всъщност е историята на "малкия" човек, който не знае кога и къде по пътя си е изпуснал ключа към собственото си щастие. Вероятно когато женитбата се е превърнала в игра на лотария и той напълно е загубил контрол над мечтите си. И така, нашата "Женитба" се оказа и сатирично-страшна приказка за нас самите. За едно общество, в което човек продължава да е скован от толкова много страхове: от избор, от очаквания, от това как ще бъде приет. И затова тази приказка е малко смешна и малко тъжна, добавя тя.
Сценичната среда, представляваща празна бална зала с огледален под и няколко стола, между които персонажите се разминават, както и костюмите са дело на Николина Костова-Богданова. Хореографията на този напрегнат водовъртеж около женитбата е на Росен Михайлов, а музиката е на Христо Намлиев.


Героите на Гогол в очакване да започне водовъртежът около една женитба


Битката вече е започнала - Лора Мутишева, София Маринкова и Невена Калудова в сцена от спектакъла


Тримата кандидати - Николай Върбанов, Михаил Милчев и Росен Белов


Невена Калудова в ролята на сватовницата Фьокла

РЗИ: София е трайно в „червената зона“

автор:Дума

visibility 5

Детските надбавки - само предизборно

автор:Дума

visibility 785

/ брой: 202

Ремонтът на жилище може да спести до 200 лв. от налога

автор:Дума

visibility 426

/ брой: 202

Държавата ще покрие част от данъка на таксиджиите

автор:Дума

visibility 316

/ брой: 202

Кирил Ананиев очаква 3% спад на БВП

автор:Дума

visibility 456

/ брой: 201

Словакия въвежда пълна карантина за три седмици

автор:Дума

visibility 110

За едни хранилка, за други - бесилка

автор:Павлета Давидова

visibility 715

/ брой: 202

България се кълчи на американския пилон

автор:Юри Михалков

visibility 1065

/ брой: 202

Изборите в Северен Кипър и геополитиката

автор:Зорница Илиева

visibility 467

/ брой: 202

Датата

автор:Дума

visibility 324

/ брой: 202

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ