05 Юли 2020неделя23:04 ч.

Срещи

Жени Костадинова: Играчките будят обичта на децата

Изконната българска добродетел - трудолюбието, за която са написани десетки народни приказки, през последните години силно закърня, смята създателката на Арт къща с музей "Куклите"

/ брой: 102

автор:Альона Нейкова

visibility 1969

ЖЕНИ КОСТАДИНОВА е философ по образование, но е работила като журналист. Пише стихотворения, публикувани в периодичния печат, сайтове за култура и антологии. Автор е на 8 документални книги за българската пророчица Ванга, за която пише от 20 години. Някои от тях са преведени на руски, латвийски, полски, английски, испански и други езици. Носител е на Специалната награда на фондация "Ванга" за принос към духовното дело на пророчицата. Член е на Съюза на българските писатели. През 2012 г. основава Арт къща с музей "Куклите" в София.

- В навечерието сме на 1 юни. Какво означава за вас Денят на детето, Жени?

- Празник на светлината. На приказките и чудесата. Децата са най-чистите създания в човешкия род. Неслучайно ги наричаме ангели. И техният празник идва да напомни на нас, големите, които също сме били деца, че каквото и да правим, то винаги трябва да бъде с мисъл за децата, за бъдещето. За да има Живот на планетата Земя, трябва да има мисъл за децата, смисъл и перспектива. Да ги обичаме, възпитаваме и даряваме с истинско, а не формално внимание, обич и подкрепа. Да насърчаваме добродетели и ценности у тях и да ги учим на труд. Точно тази изконна българска добродетел - трудолюбието, за която са написани десетки народни приказки, през последните години силно закърня. И виждаме плачевните резултати: младежите все по-трудно се захващат за работа, все по-капризни са. Но ние, възрастните, сме виновни за това изопачаване на нравите. Лош пример сме дали.

- Забелязвате ли някакви промени у малчуганите през последните години? Играе ли им се още на кукли, или все повече деца предпочитат електронните джаджи?

- Зависи как е възпитавано детето. Но живеем в ерата на високите технологии, които шеметно навлизат в бита ни, и няма как децата да не са повлияни от тях. Малките сякаш идват с готова програма в мозъчетата си, която им позволява да възприемат с лекота технологиите - джиесеми, таблети, компютри... А играчките, куклите, камиончетата, колкото и странно да ви звучи, да, децата си ги обичат и си играят с тях. Много деца идват в Арт къщата с любимата кукла, мече, герои от игрите "Лего", които сега са много популярни. Определено мога да кажа, че все още куклите и играчките будят обичта и интереса на децата.

- Куклите са вековен спътник на малки и големи. Мислите ли, че хората скоро ще спрат да се интересуват от подобни играчки и ще гледат на тях като на артефакт от миналото?

- Всяко нещо си има своето време. Така е и с предметите. Но има такива, които остават стотици години - като ножът, огледалото, книгата. И куклите ще останат! Само че навярно ще станат нещо като минироботи: ще говорят, ще ходят, ще се смеят - ще бъдат приятели на децата. Сега това ни звучи шокиращо, но един ден ще се приема за нормално. Всичко е кръговрат - едно умира, друго идва. Но забелязвам, че децата, които идват при нас, за да разгледат музея, слушат с интерес беседите ни, искат да пипнат всяка кукла, да узнаят повече за всичко в този чуден свят.  

- Вие сте автор на доста документални книги за Ванга. От тях става известно, че пророчицата е правила с кукла древен ритуал за измолване на дете...

- Това е стар български обред, свързан с наричане, с молитва. Ванга е знаела как да го осъществява и когато при нея са ходели двойки, които не могат да имат деца, или жената е помятала в четвъртия месец, тя е казвала на много от тях да й занесат кукла, леген и пелена. Вземала е куклата в ръцете си, шептяла е над нея тайни думи ("живо слово") и после е връщала куклата на семейството с пояснението да я поставят в спалнята си. "След три-четири месеца пак елате", настоявала Ванга. Обикновено тогава жената вече е забременяла и когато са ходели отново при пророчицата, тя е заръчвала да я потърсят, като се роди детето. За да му даде име. Кръщаването, изборът на име, също е много важен сакрален акт - има хора, които са си обърквали съдбата заради неправилно избрано име. Всъщност чрез тази силна древна молитва Ванга е извикала на този свят хиляди деца. По неписани данни тя е и кръстила над 3000 българчета и ги е въвела в православието.

- А вашите кукли имат ли заслуга за появата на някое българче? 

- Моите кукли, които правех като хоби в продължение на 15 години, показах публично за първи път през 2011 г. в благотворителна изложба за фондация "Искам бебе". Разпродадоха се всичките 100 кукли и събраха пари за един опит ин витро. Той не се оказа успешен. Но семейство от Бургас, осиновили момче, тогава си закупиха моя кукла и много скоро след това станаха родители на свое прекрасно момченце. Вече е 7-годишно. След тази изложба, която беше в Националния исторически музей, в продължение на една година работих по моя проект "Кукли за бебе". Каних жени с репродуктивни проблеми и докато те си изработваха кукли по моя метод, просто им разказвах онова, което бях научила за Ванга по темата. Но тя е можела да прави и други чудеса - че е пророкувала, всички знаем, както и това, че е разговаряла с душите на мъртвите. По-малко знаем, че Ванга е и лекувала - по стари рецепти, древни методи, молитви... Но тя постоянно е била във връзка с напреднал дух, който й е говорел и напътствал за почти всичко.

- Какво е необходимо, за да се превърнат куклите в посланички на вярата за сбъдване на мечта?

- Вяра! Всяко нещо е чудо, когато вложиш в него обич, вяра и благодарност. Мечтите се сбъдват със и без кукли. Но куклите, понеже са вълшебни създания, помагат на мечтите да се сбъднат по-бързо. По-бързо да чуят желанията ни феите и ангелите. Куклите, които се изработват в нашата Творилница, са именно такива вълшебнички: докато ги създаваме с малки и големи, ние влагаме в тях обич, красота, съпричастност... И благодарим на Бог!

- Всеки ли може да се научи да прави кукли, или това е само за избрани?

- О, разбира се, че всеки може да направи кукла! Първите кукли - направени в незапомнени времена - са били изработени от природни материали: дърво, клонки, листа, шума, камъчета... Куклата е алтер его - тя е един от първите триизмерни предмети, които човекът е изобретил в стремежа да се види отстрани, да опознае себе си, другите, Бог. Много по-късно, чак след ХVII век, куклите са превърнати в мини модни манекени, играчки, интериорни вещи. Сред най-старите са куклите за театър. Силни традиции има в Азия, където и до днес се прави т. нар. Театър под вода. В Турция пък са известни хартиените кукли на Театър Карагьоз - театър на сенките.

- За колко време се изработва една кукла във вашата Арт къща?

- В Творилницата на Арт къща "Куклите" предлагаме над 50 модела, които служат като мостри: герои от приказки, фолклорни, животни, ангели, мартеници, феи... Една кукла се изработва за около час. И с лекота се прави от всички деца на възраст над 4 години. Даже понякога майките, лелите, каките се затрудняват повече, защото по-дълго мислят кое как точно да направят. Децата са по-спонтанни.

- Кои са по-добри в създаването на кукли - момчетата или момичетата, децата или възрастните, мъжете или жените?

- Полът и възрастта не са фактор при изработката на кукла. От 5 години провеждаме Националния детски конкурс "Виж моя ангел", който е за кукли ангели. При нас идват всяка година за този конкурс между 250 и 650 кукли на деца от цяла България, от 5- до 18-годишни. Често първите места обират момчета. А сред най-големите колекционери на кукли у нас и по света са мъже. Татковци са правили кукли по изключение. Но децата гледат на изработката им не като на играчка за момичета, а като на малка скулпторка - каквато впрочем тя е.

- Как се случи, че от хоби това занимание се превърна във ваша запазена марка?

- Изглежда съдбата си каза думата. Когато напуснах журналистиката през 2010 г., реших да последвам хобито си да правя кукли и да уча децата на това изкуство. Понеже методът ми е много лесен и схватлив и подходящ за деца. Неусетно идеята ми за ателие прерасна в проект, наречен Арт къща с музей "Куклите". В началото експонатите ни бяха към 500 на брой. Но започнах да събирам активно, да поръчвам на познати, които пътуват по света, да търся по антиквариати... И така станаха над 3000! Разположени са в шест зали на два етажа в нашата къща на 108 години, която е паметник на културата. Благодарна съм на Евгения Гордиенко - тя ни предостави сбирка от 700 фолклорни кукли (български и от много държави), които тя и баща й Василий бяха събирали повече от четири десетилетия. Тази уникална богата изложба - на български фолклорни кукли в автентични носии, каквато няма дори в Етнографския музей, може да бъде разгледана в нашия по всяко време. Експозицията е постоянна.

- Кой е най-ценният експонат, който може да се види в Арт къща "Куклите"?

- За мен всички са най-ценни. Но може би по-забележителни са куклата Мистър Ку-Ку (истинският някогашен тв водещ), две старинни кукли - Ан и Беатрис, на френска и немска фабрики, които са на по 130-140 години, сбирка от старинни немски порцеланови кукли, предоставена ни от Петър Еневски, прототипът на куклата Барби, който открих на един пазар за стари вещи в Прага. А най-големият хит сред децата през последните две години е куклата като живо бебе Веселинчо. Тя е поставена в стара дървена количка за кукли, с размерите е на истинско бебе и е изработена от специален силикон, който имитира кожа, нокти, коса... Когато възрастни видят Веселинчо, се шокират и плашат - защото той едва ли не всеки миг ще изплаче. А децата се надпреварват кой пръв да го гушка. Тази кукла по изключение даваме да се пипа. И тук искам да благодаря на Весела Крушевска, автор на Веселинчо, единствената българка, която прави тези кукли - традицията е американска, на 30 години.

- Чие посещение (на някоя известна личност или по-артистично дете) остави у вас незабравим спомен? С какво по-точно?

- Всички деца са посвоему незабравими. Но да кажем, гостуването на Крисия, когато раздавахме отличията в конкурса "Виж моя ангел" през 2015 г. и й връчихме голямата награда "Ангелът на България". Тя изпя пред децата, събрани в музея ни, своя хит "Детска планета", раздаде автографи. Радвам се на успехите на всички деца, до които сме се докоснали чрез Куклената къща. Благодарни сме на вицепрезидента г-жа Маргарита Попова (2012-2017), която 4 години бе патрон на националния ни конкурс "Виж моя ангел" и връчваше наградите на децата.

- Имате ли данни за броя на хората, посетили това приказно място в центъра на столицата на ул. "Цар Самуил" 34?

- За почти 7 години през къщата са минали над 35 000 деца. И може би около 5000 възрастни. Това е моята голяма радост! Благодарна съм на екипа си, на всички, които бяха и са част от него и дадоха нещо от себе си, за да тупти сърцето на Куклената къща в ритъма на Живота и Красотата. Най-много ми помага моята сестра Светла, която е с мен почти през целия път. 

- Без чия подкрепа Арт къща "Куклите" не би била онзи кът, който се превърна в магнит за столичани и гости на София?

- Без моя съпруг Алексей - без неговата морална, финансова, естетическа и хуманна подкрепа Куклената къща нямаше да я има. Той е човекът, който застана зад щурата ми идея да създам в България Музей на куклите - нещо, което по презумпция е ясно, че е кауза, а не бизнес. Да е жив и здрав и все така да ме подкрепя, за да мога да давам на другите това, което мога да правя.

- Какво подготвяте за Деня на детето?

- На 1 юни от 11 до 17 ч. в Арт къща "Куклите" ще има Празник на приказките. Ще изработваме кукли - приказни герои, ще правим театър с тях, ще бъдем облечени вълшебно. Призоваваме децата да се пременят в приказни костюми и да дойдат при нас. Разглеждането на музея ще е безплатно. Иначе работим в понеделник, сряда и петък от 12 до 18 ч., а в събота - от 11 до 16 ч. А на 3 юни ще гостуваме на децата в музей "Гео Милев" в Стара Загора. Тогава започва и лятната ваканция при нас. Ще бъде много, много интересно! Част от занятията ни ще се провеждат в уютния вътрешен двор на Куклената къща. Заповядайте!

Борисов заряза мерките срещу КОВИД-19

автор:Дума

visibility 147

/ брой: 126

Полицаи протестираха на празника си

автор:Дума

visibility 117

/ брой: 126

Борисов пак изпусна нервите си срещу Радев

автор:Дума

visibility 216

/ брой: 126

С 6 лв. по-скъпа е потребителската кошница

автор:Дума

visibility 110

/ брой: 126

Големите търговци плашат с бензинова криза

автор:Дума

visibility 115

/ брой: 126

Старите жилища поскъпват по-бързо от новите

автор:Дума

visibility 112

/ брой: 126

Байдън: 200-годишният расизъм в САЩ не е надживян

автор:Дума

visibility 126

/ брой: 126

Влошава се ситуацията с КОВИД-19 в Сърбия

автор:Дума

visibility 133

/ брой: 126

Ердоган: Не могат да ни се бъркат за "Св. София"

автор:Дума

visibility 112

/ брой: 126

На гол тумбак - чифте компютри

автор:Велиана Христова

visibility 142

/ брой: 126

Въпроси за бъдещата работа на КЕВР

visibility 123

/ брой: 126

Новата конституция на Путин

автор:Мирослав Попов

visibility 123

/ брой: 126

ПЕНКА КАЛИНКОВА

visibility 85

/ брой: 126

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ