29 Май 2020петък17:36 ч.

Земеделци излизат на протест заради неплатените субсидии

/ брой: 30

автор:Мая Калпачка

visibility 1577

Зърнопроизводителите излизат на протест в София заради неизплатените субсидии, които управляващите им обещаха да получат до края на януари. Националната асоциация на зърнопроизводителите организира национален земеделски протест срещу лъжите и политиката на правителството в земеделието пред сградата на Министерския съвет от 18 до 22 февруари, съобщи председателят на организацията Ангел Вукодинов. "На протеста очакваме съпричастни организации и от други сектори на земеделието, както и много индивидуални земеделски производители, които също са потърпевши от водената политика на правителството", каза Вукадинов, цитиран от БТА. Неизплащането на директните средства от ЕС, които възлизат на 850 млн. лв. за стопанската 2011-2012 г., засягат пряко или косвено 86 хиляди земеделци. Заради неизплатените средства и сушата през миналата година сега ни чака много тежка пролетна кампания, отбеляза Вукадинов.
По-рано вчера земеделският министър Мирослав Найденов заяви, че нямало пари за субсидиите заради плащанията по "външния дълг на Велчев". Припомняме, че още през 2011 г. Дянков се хвалеше, че е наясно как и откъде ще намери пари за плащанията по външния дълг, а сега се оказва, че са опрели до парите за земеделците, които ще трябва още да чакат, и то неясно докога, защото и другото обещание - за плащане на два транша през март и април, също не важи.
Самият министър Найденов официално се извини вчера на зърнопроизводителите от името на правителството, защото не е успяло да изпълни поетия ангажимент и да изплати субсидията до 31 януари. Въпреки че става въпрос за европейска субсидия, която ще бъде върната от ЕС, министърът каза, че в момента държавата не разполага с около 1 млрд. лв., колкото са необходими за зърнопроизводителите. Затруднението идвало и от влязлото в сила от тази година по-късно плащане на социалните осигуровки и данъците, отбеляза Найденов.
Според него вариантите за действие са два. Единият е правителството да поиска краткосрочен заем, защото ЕС ще върне тези средства след около два месеца. Самата операция по отпускането на заема обаче ще донесе загуби за хазната за около 100 млн. лв., посочи министърът. При втория вариант е възможно след разплащането резервът да падне под критичния минимум. Ако това се случи, последиците биха били по-големи, отколкото забавянето с няколко седмици на плащането на субсидията, смята министърът. Той каза, че премиерът е възложил на финансовото министерство да направи разчети кога по-рано може да се изплати дължимата субсидия. Найденов не пожела да се ангажира с конкретна дата, която, по думите му, след това може да се окаже нереална.

Найденов:
няма основания хлябът да поскъпне


Няма основания хлябът да поскъпне, каза Найденов в отговор на опасността, за която предупреждават производителите. Според министъра в момента експертите очакват дори поевтиняване на пшеницата в рамките на 15-20%.
 

Плащаме за вода и без консумация

автор:Дума

visibility 720

/ брой: 100

Алкохолните турове по морето ще бъдат забранени

автор:Дума

visibility 321

/ брой: 100

Банковото кредитиране се сви с над 300 млн. лв.

автор:Дума

visibility 145

/ брой: 100

Данъчен гювеч по герберски

автор:Евгени Гаврилов

visibility 364

/ брой: 100

Датата

автор:Дума

visibility 161

/ брой: 100

Плагиатството на Радой Ралин

автор:Христо Георгиев

visibility 1326

/ брой: 99

Пандемична демокрация

автор:Владимир Георгиев

visibility 413

/ брой: 99

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ