10 Август 2022сряда05:45 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес преди обяд ще е предимно слънчево. След обяд над Западна и Централна България ще се развива купесто-дъждовна облачност. На много места ще има краткотрайни, интензивни валежи от дъжд. Ще има условия и за градушки. На изток ще е предимно слънчево, но ветровито. Ще духа силен вятър от север-североизток. Максималните температури ще са от 26°C - 34°C, за София около 30°C. Днес преди обяд ще е предимно слънчево. След обяд над Западна и Централна България ще се развива купесто-дъждовна облачност. На много места ще има краткотрайни, интензивни валежи от дъжд. Ще има условия и за градушки. На изток ще е предимно слънчево, но ветровито. Ще духа силен вятър от север-североизток. Максималните температури ще са от 26°C - 34°C, за София около 30°C.

На фокус

Здраво дете под карантина! Ами сега?

Ще имат ли право на болничен родителите на ученици до 12 години в изолация?

/ брой: 112

автор:Аида Паникян

visibility 172

Аида ПАНИКЯНОчевидно уроците на КОВИД-19 още не са приключили. 12 години българите се наслушаха на "дадох ви пари за...", но реална полза не видяха, а законовите несъвършенства и досега лъсват.
Наглед незначителен проблем, който се обостри по време на пандемията и най-вече в периодите със скок на заразените, поставя много родители на кръстопът. Става дума за здрави малки ученици, които заради заразно заболяване в училището или класа трябва да бъдат под карантина у дома. Не само КОВИД-19, но и други инфекциозни болести нерядко спохождат децата от години. Да не забравяме ежегодните "грипни ваканции". Заразите от морбили, варицела, скарлатина... Проблемът идва, ако родителите нямат възможност да си вземат платен или неплатен отпуск, за да останат с детето. Или да намерят надежден възрастен, който да бъде с него, докато те са на работа. Не е лесно и когато родителят работи от разстояние или онлайн.
Законът дава право на болничен на родител, чието дете е под карантина, защото самото то е болно, но не и когато е здраво. В този случай няма основание за издаване на болничен лист за временна нетрудоспособност на родителя.
Подчертаваме, че не става въпрос за болно от заразна болест дете. Според допълнителните разпоредби на Закона за здравето родителят има право на болничен (за временна неработоспособност) само за здрав малчуган, който ходи на детска ясла или градина, но не и ако е ученик. И тук идва сблъсъкът на законите. Ако ученикът е под 12 години, неговите родители/настойници или приемни родители попадат под ударите на закона

с глоба до 5000 лева

ако го оставят само. Според чл. 45 на Закона за закрила на детето, "който остави без надзор и достатъчна грижа дете до 12-годишна възраст, за което полага грижи, с което създава опасност за неговото физическо, психическо и нравствено развитие, се наказва с глоба от 1000 до 2000 лв. за първо нарушение, а при повторно нарушение - с глоба от 2000 до 5000 лв., ако не подлежи на по-тежко административно наказание по специален закон или деянието не съставлява престъпление". Законодателна празнота, която преди пандемията от КОВИД-19 сякаш не беше толкова осезателна.
КОВИД-19 обаче и в тази мелница наля вода и все повече родители, настойници, осиновители, приемни семейства се изправят пред ново препятствие, защото трябва да търсят пълнолетен доверен човек, който да се грижи за детето, докато те са на работа. Това накара и депутати да реагират. Под предложението за запълване на

законодателната празнота

са се подписали близо десет народни представители, сред които проф. Георги Михайлов, доц. Силви Кирилов, доц. Антон Тонев и др. Депутатите предлагат на болничен да имат право и родители, чиито деца под 12 години са здрави, но трябва да бъдат изолирани за определен период от време у дома.
Предложението изисква промени в кодексите за социално осигуряване и за труда.
Вносителите предлагат промененият закон да влезе в сила от 1 юли тази година.
От МЗ напълно подкрепят законопроекта.
От МТСП подчертават, че с промяната се постига съответствие и с разпоредбите на Закона за закрила на детето, но и се осигурява възможност родителите да ползват отпуск при временна неработоспособност и да получават парично обезщетение от държавното обществено осигуряване.
Становището на БЛС е, че ще се допълни определението за временна нетрудоспособност.
От Националната мрежа за деца приветстват инициативата на депутатите и са категорични, че досегашната регламентация поставя в неравностойно положение родителите на малките ученици.
От Съюза за стопанска инициатива също подкрепят проекта, както и измененията на КТ и КСО, а от Българската стопанска камара изразяват принципната си подкрепа.
На първо гласуване в парламентарната Комисия по здравеопазване проектът бе подкрепен от всички депутати.

НОИ подкрепя принципно проекта, но...

Според становището на НОИ промените може да влязат в сила не по-рано от януари идната година. Причината е, че предложените със законопроекта промени ще наложат увеличаване на разходи и плащания, които в бюджета на ДОО за 2022 г. не са предвидени.
От НОИ прогнозират, че, за да бъдат въведени промените, ще са необходими още 12,8 млн. лв. в бюджета.
Експертите от осигурителния институт допускат, че подобни карантини ще се налагат предимно за КОВИД-19 и вземат под внимание, че засега карантината за контактни лица е 7 календарни дни. Пет от тези 7 дни са работни, като 3 от тях се поемат от работодателя, а 2 са за сметка на ДОО. Ако се допусне, че епидемичната обстановка от КОВИД-19 няма да се влоши, се предполага, че новите случаи сред деца до 12 години ще са около 5 хиляди, а задължително изолирани ще са около 4,3 хиляди деца. От НОИ прогнозират, че общо около 106,2 хиляди здрави деца ще бъдат карантинирани заради контакт с болни. Допуска се, че средно на един и същи родител за периода 1 юли-31 декември 2022 г. ще бъдат издадени 1,5 болнични листа заради карантина на здраво дете.
Сходно е становището на Министерството на финансите, откъдето смятат, че необходимите 12-13 млн. лв. ще отидат за обезщетения за болнични само за КОВИД-19, но не са взети предвид други заразни болести.
Заради становищата на НОИ и МЗ вносителите на проекта ще предложат той да влезе в сила от 1 януари 2023 г.


Лазар Лазаров, зам.-министър на труда и социалната политика:

Промяната е необходима


С тази законодателна промяна и родителите на здрави ученици до 12 години, които са под карантина, ще имат право на отпуск за временна нетрудоспособност. Ако законопроектът влезе в сила от 1 януари 2023 г. и междувременно се яви извънредна епидемична обстановка, в момента има механизъм за подкрепа на родителите чрез предоставяне на специална месечна целева помощ по Правилника за прилагане на Закона за социално подпомагане.
Предложението на народните представители дава и друг ракурс и не свързва ползването на този вид отпуск само с извънредна епидемична обстановка.
В същото време предложението в значителна степен отговаря на заявената концепция за управление на евентуална бъдеща епидемична обстановка и да няма национален локдаун, а регионални (в области, населени места или училища), в зависимост от нивата на заболяемост. Законопроектът дава възможност за гъвкаво реагиране.

Роджър Уотърс обвини Байдън за войната в Украйна

автор:Дума

visibility 926

Докладът на "Амнести интернешънъл" за Украйна предизвика гняв

автор:Дума

visibility 68

/ брой: 152

САЩ с нова военна помощ за $1 млрд. за Украйна

автор:Дума

visibility 443

/ брой: 152

Забравен в болница

автор:Аида Паникян

visibility 385

/ брой: 153

Двуцифрената инфлация сложи край на партито в Европа

автор:Дума

visibility 394

/ брой: 153

Проучване: Правителствата и ЕС са виновни за скъпия газ

автор:Дума

visibility 369

/ брой: 153

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ