02 Юли 2020четвъртък16:14 ч.

Здравна карта? Кво'й то?

/ брой: 28

автор:Аида Паникян

visibility 626

Най-сетне Национална здравна карта има! Е, засега е проект, но няма начин да не стане реалност. Дотук - добре. Оттук нататък идва въпросът: И какво от това?
Всъщност картата преброи болниците и леглата в тях. Тази статистика всяка година я дават и Националният статистически институт, и Националният център за здравна информация. Припомняме, в случай че експертите от МЗ са забравили къде да бръкнат за информация за брой болници, брой лекари, брой медицински сестри, брой зъболекари и прочее. Що се отнася до проблемите в здравеопазването, знаем си ги.
Отттук нататък въпросителните остават същите. Чу се някаква идея, че например здравната карта ще помогне на бъдещите инвеститори къде да изграждат нови болници и какви да са те.
Да бе! Като знае един инвеститор, че най-много пари се изкарват примерно от кардиология или от хирургия, при това - в София или Варна, коя сила ще го накара да отиде във Видин например да разкрие инфекциозна болница или голям брой легла в отделение за реанимация? Ако експертите на МЗ живеят в утопичен обществено-икономически строй, то лекарите, пациентите и най-вече инвеститорите живеят тук и сега. А и красноречив е фактът, че болничните легла за хирургия са много над нормата, а за реанимация - много под нормата. Как държавата ще постигне нужния баланс - не е ясно.
Промъкна се в пространството и нещо като обещание "да се види" от кои специалности имат най-много и съответно - най-малко, лекари и защо е така? Ами има ли нужда "да се види", като нещата са ясни и сега? Няма неонатолози, няма анестезиолози... Все специалности, които изискват изключително висока (и скъпоструваща!) квалификация. Но изискват и работа в екип. И още нещо - не може да се практикуват индивидуално в частен кабинет, а само в болнично заведение. Всички знаем какви са възнагражденията на болничните лекари. Жалваме се, че няма педиатри. Не е вярно - има, но, за да преживяват, станаха джипита. Младите доктори пък не виждат смисъл да практикуват това, защото много години труд трябва, за да има възвръщаемост на парите, дадени за обучението им.
Очакваните решения на тези проблеми остават някъде в бъдещето. При евентуални законодателни промени. Не е ясно как първо е пресвметнато, че държавата ни има нужда от 43 984 легла. Не е ясно какво ще прави държавата, за да "свие" онези 400-420 легла, които в момента са в повече. Вероятно отговорите на тези въпроси се коренят в заплащането на болничните услуги с обществени пари (парите от здравните ни вноски).
Трети министър в кабинета на ГЕРБ представя трети проект за здравна карта. Естествено това е нормално - всеки човек има свое виждане, всеки човек има право на своите грешки. Но едно правителство няма право на грешки. Костантинов каза, че не е привърженик на издигането в култ на болничните легла. И въпреки това в проекта за здравна карта пише само за легла.
Хората ги няма! На каква възраст е пробладаващото население в един или друг регион на страната, от какво най-вече боледуват хората в една или друга част на страната, от какви специалисти имат нужда, от какъв вид здравни заведения... Все въпроси, на които дългоочакваната здарвна карта не дава отговор. ГЕРБ - още по-малко. А и как да стане, като за 2 години една болнична апаратура не е купена? 

Първа копка на "Белене" - най-рано след 2,5 г.

автор:Дума

visibility 305

/ брой: 124

Неочаквано токът поскъпна с 3 на сто

автор:Дума

visibility 305

/ брой: 124

Спестени харчове увеличиха бюджетния излишък

автор:Дума

visibility 213

/ брой: 124

"Фолксваген" се отказва от нов завод в Турция

автор:Дума

visibility 205

/ брой: 124

САЩ изтеглят 9500 военни от Германия

автор:Дума

visibility 1634

Руснаците одобриха промените в конституцията

автор:Дума

visibility 293

/ брой: 124

Гръцкият геноцид над българите, 1913-та

автор:Христо Георгиев

visibility 661

/ брой: 124

Здравеопазване, което не лекува, а ограбва

автор:Иван Аладжов

visibility 326

/ брой: 124

Кой и защо плаче за "жертвите на комунизма"?

автор:Нако Минчев

visibility 503

/ брой: 124

Датата

автор:Дума

visibility 187

/ брой: 124

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ