29 Март 2020неделя04:07 ч.

ново:

#ОСТАНЕТЕ СИ ВКЪЩИ #ОТГОВОРНИ ЗАЕДНО #ОСТАНЕТЕ СИ ВКЪЩИ #ОТГОВОРНИ ЗАЕДНО

Здравна карта? Кво'й то?

/ брой: 28

автор:Аида Паникян

visibility 592

Най-сетне Национална здравна карта има! Е, засега е проект, но няма начин да не стане реалност. Дотук - добре. Оттук нататък идва въпросът: И какво от това?
Всъщност картата преброи болниците и леглата в тях. Тази статистика всяка година я дават и Националният статистически институт, и Националният център за здравна информация. Припомняме, в случай че експертите от МЗ са забравили къде да бръкнат за информация за брой болници, брой лекари, брой медицински сестри, брой зъболекари и прочее. Що се отнася до проблемите в здравеопазването, знаем си ги.
Отттук нататък въпросителните остават същите. Чу се някаква идея, че например здравната карта ще помогне на бъдещите инвеститори къде да изграждат нови болници и какви да са те.
Да бе! Като знае един инвеститор, че най-много пари се изкарват примерно от кардиология или от хирургия, при това - в София или Варна, коя сила ще го накара да отиде във Видин например да разкрие инфекциозна болница или голям брой легла в отделение за реанимация? Ако експертите на МЗ живеят в утопичен обществено-икономически строй, то лекарите, пациентите и най-вече инвеститорите живеят тук и сега. А и красноречив е фактът, че болничните легла за хирургия са много над нормата, а за реанимация - много под нормата. Как държавата ще постигне нужния баланс - не е ясно.
Промъкна се в пространството и нещо като обещание "да се види" от кои специалности имат най-много и съответно - най-малко, лекари и защо е така? Ами има ли нужда "да се види", като нещата са ясни и сега? Няма неонатолози, няма анестезиолози... Все специалности, които изискват изключително висока (и скъпоструваща!) квалификация. Но изискват и работа в екип. И още нещо - не може да се практикуват индивидуално в частен кабинет, а само в болнично заведение. Всички знаем какви са възнагражденията на болничните лекари. Жалваме се, че няма педиатри. Не е вярно - има, но, за да преживяват, станаха джипита. Младите доктори пък не виждат смисъл да практикуват това, защото много години труд трябва, за да има възвръщаемост на парите, дадени за обучението им.
Очакваните решения на тези проблеми остават някъде в бъдещето. При евентуални законодателни промени. Не е ясно как първо е пресвметнато, че държавата ни има нужда от 43 984 легла. Не е ясно какво ще прави държавата, за да "свие" онези 400-420 легла, които в момента са в повече. Вероятно отговорите на тези въпроси се коренят в заплащането на болничните услуги с обществени пари (парите от здравните ни вноски).
Трети министър в кабинета на ГЕРБ представя трети проект за здравна карта. Естествено това е нормално - всеки човек има свое виждане, всеки човек има право на своите грешки. Но едно правителство няма право на грешки. Костантинов каза, че не е привърженик на издигането в култ на болничните легла. И въпреки това в проекта за здравна карта пише само за легла.
Хората ги няма! На каква възраст е пробладаващото население в един или друг регион на страната, от какво най-вече боледуват хората в една или друга част на страната, от какви специалисти имат нужда, от какъв вид здравни заведения... Все въпроси, на които дългоочакваната здарвна карта не дава отговор. ГЕРБ - още по-малко. А и как да стане, като за 2 години една болнична апаратура не е купена? 

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ