04 Декември 2021събота04:00 ч.

Снимка Емилия Костадинова

Интервю

Здравко МИЛЕВ: Предлагам нова перспектива за Кюстендил

Съгражданите ми трябва да поискат промяната, да повярват в достойнствата и силите си, заявява кандидатът за кмет, подкрепен от БСП

/ брой: 200

автор:Юлия Кулинска

visibility 2096

Здравко МИЛЕВ е роден в Кюстендил през 1957 година. Завършил е Английската гимназия в София и международни икономически отношения в УНСС. Работил е в банковия сектор у нас и в Австрия. Сега се занимава с частен бизнес. Безпартиен. Владее три чужди езика.  

"Работя за това да се осигурят добри условия и сигурност за семействата, за да отглеждат и възпитават те нашето кюстендилско и европейско бъдеще"

- Г-н Милев, вие имате успешна професионална кариера. Защо решихте да се включите в кметската надпревара за Кюстендил?

- Решението ми беше дълъг процес. Аз съм си кюстендилец. Независимо, че дълго време работих в чужбина, често се връщам в родния си град, където имам много приятели.  Колебаех се, преди да приема номинацията за кмет. Знам, че залогът за Кюстендил е много висок, тъй като сегашният градоначалник Петър Паунов е от доста време на кметския пост и е натрупал много разочарования сред кюстендилци.

Убеден съм, че е необходима нова перспектива за града - развитие на икономиката и туризма, разкриване на нови работни места, връщане на младите хора в града. Имам много контакти с инвеститори у нас и в чужбина и вярвам, че ако местната власт им предостави добри условия, те ще инвестират в Кюстендил. Мои партньори с инвестиционни намерения вече бяха гости на града. Представих им възможностите. Очаквам отговора им. Не съм член на БСП, но бях член на БКП. 

- Какво не знаят кюстендилци за вас?

- Много от тях ме познават добре. От стар кюстендилски род съм с авторитет в града. Завършил съм Английската езикова гимназия в София, а след това с отличия Школата за запасни офицери "Хр. Ботев". Година по-късно бях приет международни икономически отношения в УНСС с държавни изпити по руски, немски и английски. Работих във Външнотърговска банка като дилър, а след това бях шеф на представителството на "Булбанк" във Виена. Бил съм на специализации в Токио, Сингапур, Хонконг. След това използвах контактите си в банковия сектор и се захванах с частен бизнес. Заедно с бившия посланик на България в Украйна Александър Димитров открихме фирма в енергетиката, чрез която докарвахме въглища за ТЕЦ Варна.

-  Какви идеи имате за възраждането на града?

-  Поканих мои колеги от Австрия в Кюстендил да разгледат възможностите за изграждане на плодово-зеленчуково преработвателно предприятие в общината. Представих им всички предимства като климат, плодородие, трудоспособни хора. Оцениха високо възможностите на Кюстендил за развитие на бизнес и имат готовност да инвестират над 20 млн. лв. в този проект. Всички знаем колко важно е за Кюстендил едно такова предприятие и колко отдавна го чакат моите съграждани. Не бива да изхвърляме плодовете на земята си! Не бива да продаваме труда на земеделските си производители на унизително ниски цени!

  Разработил съм конкретни проекти за развитие на Кюстендил като комуникационен бизнес и индустриален център. Общината ни е разположена в близост до столицата и на кръстопътя на двата европейски коридора, прекосяващи България и Европа и е удобна за развитие на крос-гранични фирми, бизнес иновации между Сърбия, Македония и Южна България.

В Кюстендил има условия за изграждане и успешно функциониране на смесена Българо-Сръбско-Македонска бизнес камара. Тя би се превърнала в координационен инвестиционен хъб за малки и средни предприятия в областта на земеделие, хранително-вкусова и текстилно-шивашка промишленост, фармацевтика, строителство, туризъм, балнеология и др. Ако не бях от Кюстендил и не познавах особеностите на местната общинска управа, щях да се чудя защо всичко това не е отдавна започнато. То е възможно и осъществимо. Кюстендил е бил индустриален, туристически и спортен център. Може отново да стане и да се развие като голям град и важна община в България.

- Какво е необходимо, за да се случат хубавите неща в родния ви град?

- За да стане това, ни трябват две основни неща. Първото - законност, прозрачност, ефективност в управлението на общината. Чуждестранните инвеститори го изискват. За тях законността и предвидимостта са основни при планирането на бизнеса. Как да вложат 20 млн., като не са сигурни дали утре на кмета няма да му щукне да затвори предприятието? Този филм Кюстендил го гледа от 12 години. Идват инвеститори и си тръгват. Тук читавите не остават, ако виждат голяма корупция и несигурност.

 Второто е дългосрочно мислене за развитието на Кюстендил. Европейските градове днес планират стратегия за развитие до 2040 г. Кюстендил е европейски град. На него също му е жизнено нужна стратегия "Кюстендил 2040". Започнахме вече с екипа ми да разработваме тази стратегия. Успех ще е за нас да насочим мисленето на кюстендилци напред. Да им помогнем да повярват в достойнствата и силите си. 

- Кои са основните проблеми на кюстендилци, натрупани през последните 30 години?

- Един от най-важните проблеми е, че заплащането на труда е ниско и че безработицата е голяма. Като имаш малко пари, разпределяш ги ден по ден и така живееш. И още един проблем виждам - не си сигурен дали ще преживееш до утре, дали ще запазиш работата си до вдруги ден. За тези проблеми кметът и общинската управа имат пряка отговорност. Няколко проекта вече развивам и ще продължа да работя по тях и като кмет, за да се намали бедността в общината. Привличам инвестиции, чрез които да се осигури добра работа за хората.  

 Екипът ми работи по проекти за изграждане на индустриален парк "Кюстендил", за туристически атракционен парк в планината, по подобие на Рила "Фън парк" над Белица. Защо и при нас да не идват български, сръбски и македонски туристи, да си оставят парите и любовта тук. Разработваме и проекти за опазване на богатствата на Кюстендил - минералната вода, културното наследство. Наше най-голямо богатство са децата ни - работя по проект за сътрудничество между кюстендилските училища, няколко български университета и бизнес организации, за да може да е по-лесен преходът от средно към висше образование и от образование към работа на децата ни.

Децата и семействата са основна моя грижа. Без деца няма бъдеще. Работя за това да се осигурят добри условия и сигурност за семействата, за да отглеждат и възпитават те нашето кюстендилско и европейско бъдеще.  

До 12 млрд. лв. нов дълг догодина

автор:Дума

visibility 391

/ брой: 233

"Газпром" увеличава доставките за България с близо 44%

автор:Дума

visibility 478

/ брой: 233

Държавата може да изхарчи ударно 8 млрд. лв. за месец

автор:Дума

visibility 177

/ брой: 232

Нови мерки срещу коронавируса в САЩ

автор:Дума

visibility 332

Продоволствена криза?

автор:Мая Йовановска

visibility 146

/ брой: 233

Битката срещу бедността е най-важна за България

автор:Аида Паникян

visibility 395

/ брой: 233

Геополитиката на Турция

visibility 582

/ брой: 233

Дрогирана русофобия

автор:Юри Михалков

visibility 87

/ брой: 233

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ