03 Юли 2020петък16:27 ч.

Здравка Калайджиева: Посягат върху държавността

Практическите възможности на прокуратурата достигнаха до неконтролируем апогей, алармира съдията

/ брой: 22

автор:Дума

visibility 707

Бившият съдия в Европейския съд по правата на човека Здравка Калайджиева е поредният специалист, който съзира в поведението на прокуратурата заплаха към държавността. В радио участие тя се възмути от последните действия на държавното обвинение. "В момента обсъждаме някакво риалити шоу в областта на наказателното правосъдие, а не бихме искали да виждаме Темида като участник в такова риалити шоу или като слугиня било на г-н Гешев, било на г-н Радев, Борисов, Пеевски, Божков или Младен Михалев. Надявам се, че хората могат да разчитат на правосъдието за неговото безпристрастие, а не да очакваме г-н Цветанов да изравя трупове с багери, както ни уверяваше премиерът. Става дума за закон", призова тя.

Калайджиева посъветва юристите, които подкрепиха Иван Гешев при избора му за главен прокурор, да преосмислят позицията си. Надявам се тази преценка да се преосмисли както от ВСС по отношение на професионалната етика, така и от Народното събрание дали действията му подронват съдебната власт, каза тя и добави, че се е стигнало до "неконтролируем апогей на правомощията на прокуратурата". Съдията отбеляза, че прокурорите имат статут на несменяемост и безконтролност, и посочи, че резултатът е в множество дела срещу държавата и присъждане на обезщетения, които плащат данъкоплатците. Според Калайджиева е време за промяна в конституцията, така че функциите на прокуратурата и съда да бъдат ясно очертани в основния закон. "Не може прокуратурата да разпорежда на държавни органи какво да правят. Тя може да повдигне въпроса пред съд, но не и да разпорежда. Прокуратурата не може да раздава правосъдие, тя не е съд", напомни тя.

"Няма лошо в активността на главния прокурор. Очевидно е, че Иван Гешев иска да покаже, че ще бъде непреклонен към всякакви данни за престъпление. Реакциите са противоречиви, защото много хора се радват, че се повдигат такива обвинения, но от друга страна стои въпросът за стила, с който се прави това", коментира и зам.-председателят на ПГ "БСП за България" Крум Зарков.

Гешев продължи и вчера с медийно отразяваните акции срещу престъпността, този път във Варненско. Главният прокурор продължи да се оплаква, че срещу него имало "хибридна атака", която идвала от журналисти по поръчка на олигарси.

Васил Божков ще си плати, за да не бъде върнат в България, смята бившият секретар на МВР проф. Николай Радулов. Гешев потвърди, че бизнесменът е задържан в Обединените арабски емирства. Няма информация обаче дали и кога той ще бъде екстрадиран в България. Експерти твърдят, че инвестиция в собственост за поне 1 милион дирхама (275 хил. щатски долара) дава възможност за получаване на резидентска виза в ОАЕ, тоест разрешение за пребиваване, което може да бъде разширено и за членовете на семейството. С Дубай България няма споразумение за реадмисия, а практиката показва, че емирствата често отказват екстрадиция по различни причини дори на малкото страни, с които имат подписани такива споразумения.

Курортът "Албена" затвори всички барове и дискотеки

автор:Дума

visibility 253

/ брой: 125

Кратки новини

автор:Дума

visibility 166

/ брой: 125

В мрежата на електронните игри

автор:Альона Нейкова

visibility 438

/ брой: 125

Наричахме го Болшевик

автор:Кирил Момчилов

visibility 344

/ брой: 125

Датата

автор:Дума

visibility 179

/ брой: 125

Гръцкият геноцид над българите, 1913-та

автор:Христо Георгиев

visibility 994

/ брой: 124

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ