14 Април 2024неделя14:09 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Здравето на животните е нашето здраве

/ брой: 244

автор:Велиана Христова

visibility 587

За ветеринарната медицина у нас в общественото пространство много рядко се говори. А тази област на знанието, в която обучението е трудно и скъпо, е изключително важна за икономиката и за животновъдството особено. През декември дори има Ден на ветеринарите, някой да е чул? А проблемите и в този сектор днес са много.

Толкова по-ценна е току що издадената книга на известния наш учен проф. Йордан Костадинов "По стръмните пътеки на ветеринарната медицина" (изд. "Синева"). В професията за 50 години авторът е изкачил всички стъпала на ветринарномедицинската система в България - бил е участъков ветеринарен лекар, един от създателите на Факултета по ветеринарна медицина в лесотехническия университет, чийто декан е бил два мандата. Бил е директор на Националната ветеринарномедицинска служба, председател на научната комисия по животновъдство и ветеринарна медицина във ВАК. Има опит и признати принос в науката, образованието и практиката на ветеринарната медицина.

В книгата си авторът прави ретроспекция на изграждането си като личност и професионалист, като същевременно очертава спецификата на трудната професия ветеринарен лекар, за която редовият българин сега се сеща, само когато има проблеми с домашния си любимец. От страниците на книгата специалистите и практикуващите ветеринари могат да намерят множество идеи за решаването на професионалните проблеми в днешното ни "остатъчно" животновъдство, с което България допреди 30 години основателно се гордееше. В края на ХХ в. България разполага с 10 млн. овце, с около милион и половина говеда (вкл. 850 000 крави), над 4 млн. свине, над 40 млн. птици, над 500 000 пчелни семейства, изрежда авторът. Само в "Сердика" - София се преработват над 500 тона мляко всеки ден. А днес магазините ни са пълни с вносни продукти от животински произход, при това - замразени!

Проф. Костадинов не спестява истините за обезличаването на професията на ветеринарния лекар, особено след 2011 г. Което логично води до трайни и мащабни загуби в икономиката. Защо след 2011 г. ли? Ами, защото тогава се случва поредната "реформа" в ущърб на България - закрита е Националната ветеринарномедицинска служба, като тя е включена в новосъздадената Българска агенция по безопасност на храните (БАБХ). Резултатите в здравеопазването на животните в доста случаи не са добри, подценени са ролята и мястото на ветеринарната медицина като сложна, комплексна и непрекъсната (а не кампанийна) дейност в развитието на животновъдството, както и на ветеринарномедицинския контрол върху качеството и безвредността на животинските суровини и продукти. Трудно обяснимо е защо при многократно доказвани възможности на ветеринарномедицинската ни система се допусна широко разпространение на опасни и за здравето на хората заразни болести като туберкулоза по говедата, бруцелоза, антракс, грип по птиците и пр., казва авторът. При това - при многократно намален брой на самите животни.

Новата книга на проф. Костадинов е любопитна и за широкия читател, но е особено полезна за спeциалистите и практиците в областта на ветеринарната медицина. В нея има и интересни подробности за историята на родния край на автора - с. Влахи, Пиринско. 

 

 

Техническият преглед удари 100 лева

автор:Дума

visibility 962

/ брой: 70

Унищожават българските левове след приемане на еврото

автор:Дума

visibility 1050

/ брой: 70

Птичи грип във ферма с кокошки-носачки в Хасково

автор:Дума

visibility 960

/ брой: 70

България втора в ЕС по поскъпване на жилищата

автор:Дума

visibility 895

/ брой: 70

Свалят обвиненията срещу Джулиан Асанж?

автор:Дума

visibility 1100

/ брой: 70

В Германия правописът вече не е важен

автор:Дума

visibility 1107

/ брой: 70

Левицата в Скопие с антибългарска кампания

автор:Дума

visibility 997

/ брой: 70

Накратко

автор:Дума

visibility 823

/ брой: 70

Някога и сега

автор:Валентин Георгиев

visibility 1182

/ брой: 70

Страната на евро пуделите

visibility 964

/ брой: 70

ВъзмОтително

автор:Таня Глухчева

visibility 904

/ брой: 70

Аферата "Боташ"

автор:Дума

visibility 821

/ брой: 70

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ